Santander får gebyr for brudd på hvitvaskingsloven

Får gebyr på ni millioner kroner fra Finanstilsynet etter at 1,6 millioner transaksjoner ikke ble kontrollert for hvitvasking. 

Finanstilsynets direktør, Morten Baltzersen. Arkivbilde.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Det fremkommer i et brev fra Finanstilsynet, datert 28. juni. Brevet ble offentliggjort tirsdag 2. juli.

En feil medførte at omtrent 1,6 millioner transaksjoner ikke ble kontrollert for hvitvasking i henhold til reglene. Det var banken selv som meldte inn forholdene.

«Hendelsen gjaldt en feil Santander hadde avdekket i ett av bankens kildesystemer til den elektroniske transaksjonsovervåkningen for å avdekke mistenkelige transaskjoner knyttet til hvitvasking og terrorfinansiering».

Vedtaket kan påklages innen tre uker etter at vedtaket er mottatt.

– Ikke grunnlag for gebyr

Santanders Norden-sjef, Micheal Hvidsten, kommenterer til E24 at de mener det ikke er grunnlag for å ilegge gebyret. De har ikke tatt stilling om de vil påklage avgjørelsen.

Videre kommer det frem i brevet at Santander stiller spørsmål ved at det blir gitt gebyr for forhold som banken selv har gjort Finanstilsynet oppmerksom på.

– Denne saken handler om en feil i våre IT-systemer knyttet til vårt salgsfinansieringsprodukt. Videre undersøkelser relatert til IT-feilen har ikke avdekket hvitvasking, sier Hvidsten til E24.

– Vi beklager at feilen i IT-systemet oppstod. Den ble oppdaget av bankens egne ansatte og rapportert til finanstilsynet. Banken har samarbeidet med, og holdt tilsynet kontinuerlig oppdatert.

Les også

Forbrukslånsbankene får refs av Finanstilsynet: – Må erkjenne at vi må bli bedre

– Burde vært avdekket

«Finanstilsynets oppfatning var at feilen i systemet kunne og burde vært avdekket og rettet langt tidligere enn det som faktisk var tilfellet», heter det i brevet.

«Etter Finanstilsynets oppfatning er det særlig skjerpende at banken var, eller burde vært, klar over at det måtte være feil i systemet uten at saken ble prioritert».

Videre opplyser tilsynet at Santander selv har korrekt avviket i henhold til forskriften, og at «banken har bidratt til sakens opplysning».

Banken opplyser at transaksjonene er etterkontrollert i systemet Njord, der 32 av kundene som ble oppdaget var kategorisert som høyrisikokunder. Disse transaksjonene ble undersøkt, og ingen av dem utløste melding til Økokrim.

I brevet står det at Santander mottok en forhåndsvarsel fra Finanstilsynet 13. mai, og valgte sende tilsvar tilbake tidlig i juni.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Finanstilsynet

Flere artikler

  1. Finanstilsynet var ikke fornøyde med Komplett Banks rutiner

  2. Fremtind får hvitvaskingskritikk fra Finanstilsynet

  3. Finanstilsynet med kritikk av DNBs antihvitvasking: – Vesentlige mangler

  4. Annonsørinnhold

  5. – Må erkjenne at vi må bli bedre

  6. Tidligere Økokrim-topp: – Ikke overrasket