Mener kronen er «helt på viddene»: – I dag kaller vi det coronakurs

En allerede svak krone har svekket seg ytterligere 15 prosent i år. Kursen er «helt på viddene», mener Norsk Industri-direktør Knut Sunde. – I dag kaller vi det coronakurs, sier han.

KRAFTIG KRONEFALL: Kronen kollapset fullstendig torsdag, etter at statsminister Erna Solberg varslet strenge tiltak mot coronavirus.
Publisert:

– Jeg syns det er litt skummelt, dette med coronaviruset. Det må jeg bare innrømme, sier daglig leder Line Ellingsen i Ellingsen Seafood til E24.

Hun er bekymret for nedgang i laksemarkedet eller sykdom i arbeidsstokken. Men selskapet i Skrova i Lofoten ligger an til å tjene mer for hver euro de får inn enn tidligere. Kronen svekket seg torsdag markant fra det som var et allerede meget svakt nivå, og var helt nede i 11,42 kroner mot euro.

– Vi registrerer at kronen helt klart går vår vei. Prisen til kunden er stort sett lik, og da er det stor forskjell på om euroen står i ni kroner eller 11 kroner. En svakere krone kan få positive konsekvenser for oss, sier hun.

– I og med at vi er eksportrettet vil kronekursen alltid påvirke resultatet. Det er enkel matematikk. Men vi har også mye risiko. I tillegg til markedsrisikoen knyttet til hendelser som coronaviruset, lever vi også med risikoen for en ny algeoppblomstring, legger hun til.

Les på E24+

Slik kan Olsens krisegrep redde boliglånet ditt

Dramatisk kronefall torsdag:

  • 10,24 kroner mot dollar – svekket 15 prosent fra et sjeldent svakt nivå ved nyttår
  • 11,42 kroner mot euro – svekket 15 prosent fra et sjeldent svakt nivå ved nyttår

Ellingsen Seafood ble rammet hardt av algedøden i Nord-Norge i fjor. Etter en periode med redusert slakting begynner selskapet på igjen etter påske. Hun frykter at tilgangen til markedet kan bli rammet når store deler av samfunnet stenges ned, og at folk skal bli syke.

– Det sprer seg, og derfor har vi avlyst en fagsamling og årsfesten vår. Vi kan ikke ha mye fravær når vi skal begynne å slakte igjen, sier hun.

– Kaller det «coronakurs»

Direktør Knut Sunde i Norsk Industri mener kronekursen har falt så mye at det er kaotisk, og selv om dette normalt er en fordel for norske eksportbedrifter mener han det er helt andre ting som står i fokus. Store deler av samfunnet er nedstengt.

Les også

Regjeringen med drastiske corona-tiltak: – Usikkert hvor lenge flytrafikken i Europa vil være åpen

– I dag kaller vi det coronakurs. En coronakurs er en kronekurs som er helt på viddene. Det får vi bare ta til etterretning. Nå er vi i en litt krigslignende tilstand som vi håper ikke vil vare lenge, sier Sunde til E24.

– Hva får kronekursen å si for næringslivet?

– På kort sikt er det mest kaotisk, for aktivitetsnivået drar seg så mye ned, det er så lite salg og omsetning at fokuset er et annet sted for aktørene i næringslivet, sier Sunde.

Kan gjøre Norge billigere

På Kviknes Hotel i Balestrand sitter direktør Sigurd Kvikne og skal planlegge sommeren. Han mottar mange avbestillinger, og aner ikke hvor lenge usikkerheten vil vare. Men håpet er at kronen kan gi en fordel hvis det verste av coronaeffekten blåser over.

– Med en gang vi ser en ende på dette, så begynner nok bookingene å komme inn igjen. Der har Norge en stor fordel når kronen er så lav som den er nå. Utenlandske turister oppfatter Norge som billigere. Den svake kronen gjør det også dyrere for nordmenn å feriere utenfor Norge, sier Kvikne til E24.

– Kan den svake kronen være en støtdemper i denne perioden?

– Ja, absolutt, hvis folk begynner å reise igjen. Utenlandstrafikken bedrer seg når kronen er svak. Da oljeprisen falt og kronen svekket seg i 2015–2016 fikk utenlandske kunder plutselig 25 prosent rabatt i Norge. Statistikken over utenlandske gjestedøgn bedret seg dramatisk over natten, sier Kvikne.

Les også

Norges Bank tar krisegrep: Varsler ekstraordinære lån til bankene

– Virker jo helt tullete

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets er overrasket over svekkelsen av kronen til helt nivåer som aldri tidligere er sett. Kursen gir i liten grad noen indikasjon på det underliggende bildet for kronen, mener han.

– Her er det veldig mye frykt. Det er ganske store risikopremier i en god del markeder. Det er litt tåkete signaler, og det sentralbankene og myndighetene gjør er å forsøke å fjerne noe av den usikkerheten på kort sikt, sier han til E24.

Da E24 snakket med ham torsdag hadde euroen svekket seg til 11,38 kroner.

– Euro på dette nivået, det virker jo helt tullete. Men norsk økonomi treffes av to sjokk samtidig, corona og olje. Og den treffes ikke bare av de to, men til dels også av en samlet risikopremie for usikkerhet, og det at likviditeten i en god del finansmarkeder er ganske begrenset. Det treffer også kronen ganske hardt. De siste dagene kan prisen endre seg selv uten handler. Så her er det litt halvkaotisk, sier Østnor.

– Begrensede positive effekter

Normalt vil en svak krone være en stor fordel for eksportører, fordi de får mer per euro de selger fro. For nordmenn som ferierer i utlandet eller importører som kles- og matvarebransjen vil det derimot være et problem. Men Østnor mener dagens situasjon ikke er bra for noen av dem.

– Jeg mener det er begrensede positive effekter av den svekkede kronekursen i den situasjonen vi er i nå, sier han.

– I prinsippet skal en svekket valuta gjøre økonomien mer konkurransedyktig, og bedriftene selger mer fordi de tar markedsandeler. Det kan norske bedrifter kanskje klare, men når kaken du skal ta en større andel av, skrumper, er det ikke sikkert at effekten blir så positiv, sier Østnor.

Det kan aktørene i reiselivet skrive under på. Barbara Zanoni Utne som driver Hotel Ullensvang påpeker at kronekursen ikke er til særlig hjelp hvis ikke det kommer inn noen bestillinger.

– Under normale omstendigheter vil kronekursen selvsagt ha stor betydning for reiselivsnæringen. Men hvis all reisevirksomhet stopper opp, vil dette ikke være til noe hjelp, skriver Utne i en e-post til E24.

Publisert:
Gå til e24.no