Svakeste Equinor-aksje på fire år: – Kan jo selvsagt gå enda lavere

Equinor-aksjen var onsdag under 107 kroner. – Jeg observerer at aksjen tidligere har snudd ved rundt 100 kroner, sier oljeanalytiker.

Equinor-sjef Eldar Sætre.

Carina Johansen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

De siste 15 årene har Equinor-aksjen bare noen ytterst få ganger vært så billig som nå (se faktaboks).

På det laveste onsdag handlet aksjen til 106,85 kroner, det svakeste nivået siden tidlig 2016. Dette var den perioden da oljeprisen bunnet ut på rundt 27 dollar fatet.

Equinors børsverdi bikket onsdag til under 360 milliarder kroner, som er en nedgang på 225 milliarder kroner siden nyttår.

Ved stengetid onsdag er selskapet verdsatt til 362,25 milliarder kroner

Årsaken er et kraftig fall i oljeprisen etter det som omtales som en «priskrig» mellom Opec og Russland, og bekymringer for effekten av coronaviruset på global etterspørsel.

Equinor-analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank1 Markets har tidligere påpekt at 100 kroner historisk har vært et slags bunnivå for Equinor-aksjen.

– Equinor-gulvet mitt er basert på tidligere eksempler, hvor aksjen har stoppet på rundt 100 kroner uansett hvor svart det har sett ut i markedet, sier Sveen-Nilsen til E24.

– Hvor langt ned kan Equinor gå denne gangen?

– Jeg har ikke noe godt estimat på det. Men jeg observerer at aksjen tidligere har snudd ved rundt 100 kroner, sier Sveen-Nilsen.

Sparebank1 Markets har en nøytral anbefaling på Equinor-aksjen, og kursmålet som settes for kursen om 12 måneder er for tiden satt til 150 kroner.

– Har nok med utbytte å gjøre

Ved nyttår lå aksjen på 175,50 kroner. Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet er usikker på om Equinor-aksjen kan fortsette å falle.

– Det kommer veldig an på om Saudi-Arabia ønsker å få oljeprisen ned i 10 dollar. Da kan jo Equinor-aksjen selvsagt gå enda lavere. Men selskapet har fortsatt positiv kontantstrøm selv ved dagens priser, sier Johannesen til E24.

Les også

Fagforening: – Equinor må vurdere om de skal stanse produksjonen

– Hvorfor har Equinor-aksjen tilsynelatende et «gulv» på rundt 100 kroner?

– Det har nok med utbytte å gjøre. Det sitter veldig langt inne for Equinor å kutte utbyttet, de fortsatte å betale utbytte selv i kriseperioden mellom 2014 og 2016. De innførte riktig en ordning hvor du kunne ta mot utbyttet i aksjer i stedet for penger, men de fortsatte å betale utbytte selv om de måtte låne penger for å klare det, sier Johannesen.

– 100 kroner er også typisk en «magisk grense», som fungerer som et støttenivå, rent teknisk. Det bruker å være en slags grense hvor det skal ekstra mye til før kursen bryter gjennom, legger han til.

Johannessen sier at aksjen er attraktivt priset, men påpeker at det fortsatt er usikkerhet rundt aksjene på kort sikt.

– Selvsagt vil estimatene bli nedjustert, men jeg tror ikke dette er en dum investering på lang sikt. Men man må ha litt perspektiv. Det er et bunnsolid selskap, og det vil ikke ligge nede for all tid, sier Johannesen.

Les også

Sissener veddet mot Equinor før børsras: Har tjent millioner

– Ekstremt uavklart

Både Saudi-Arabia og Emiratene varsler nå økt oljeproduksjon, og det er usikkert hvordan oljeprisen vil reagere. Derfor er det tidlig å si om Equinor-aksjen er nær gulvet denne gangen, mener Sveen-Nilsen.

– Situasjonen er ekstremt uavklart i oljemarkedet. Både Saudi-Arabia og Emiratene sier at de skal øke produksjonen, det meldes om en økning på 3,3 millioner fat per dag for Saudi-Arabia, hvis rapportene stemmer. Det er for tidlig å si, men dette er en situasjon som ikke vil vare evig, sier han.

– Jeg er litt overrasket over at oljeprisen ikke har reagert mer enn den har gjort etter det siste døgnets hendelser. Det kan ligge an til fire-fem millioner fat per dag i overproduksjon hvis Saudi og Emiratene gjør dette. Da kan man se utfordringer, legger han til.

Les også

Mulig coronasmitte på fem av Equinors installasjoner

Han mener utviklingen i oljeprisen avhenger av hvor lang tid det tar før Saudi-Arabia og Russland kommer til forhandlingsbordet, og eventuelt bestemmer seg for å redusere produksjonen.

– Det tok også tid før Saudi-Arabia fikk med seg andre land på kutt etter Opec-møtet i november 2014, i kjølvannet av fallet i oljeprisene den høsten, sier Sveen-Nilsen.

Sveen-Nilsen peker på at Equinors raffinerivirksomhet kan bidra til å redusere effekten av nedturen i oljeprisen. Equinor har mindre slik virksomhet enn de største oljeselskapene, men mange uavhengige oljeselskaper har ikke raffinerier.

– Tidligere har det vært en tendens til at raffineriene tjener mer penger når oljeprisen faller. Det demper nedturen, sier han.

Les også

Gigantskipet på Johan Castberg-feltet er forsinket

Les også

Fall i oljeinntekter til staten: 250 millioner kroner mindre – hver dag

Les også

Sterk dollar øker utbyttet for norske Equinor-eiere

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljekjempene
 2. Equinor
 3. Aksjer
 4. Mads Johannesen
 5. Saudi-Arabia
 6. Russland
 7. Opec

Flere artikler

 1. Fryser aksjekjøp og sparer milliarder: Venter nye grep fra Equinor

 2. Virusfrykt har senket oljeprisen: Så mye kan Equinor-aksjen falle

 3. «Fadese» i Opec+ kan gi dramatisk oljesmell: – Kan se priser på 30-tallet

 4. Shell snur til pluss og jekker opp utbyttet

 5. Betalt innhold

  Disse oljeselskapene er best posisjonert for å ri den grønne bølgen