Historiker om John Fredriksen: Tidenes rikeste nordmann

John Fredriksen fyller 75 år på fredag. Nå har en professor regnet ut at han er den rikeste nordmannen gjennom alle tider.

FYLLER 75 ÅR: John Fredriksen er 75 år fredag. Kapital har fått professor til å regne på hvor rik han er i histortisk sammenheng. Konklusjon: Han er tidenes rikeste nordmann. Her sammen med sine døtre Cecilie (til venstre) og Kathrine.

Foto: Fredrik Solstad/ VG
  • Martin Hagh Høgseth
  • Eric B. Utheim
Publisert:

Ifølge Kapital er John Fredriksens nettoformue kommet opp i 113 milliarder kroner ved utgangen av 2018.

Nå mener professor og historiker ved BI, Knut Sogner, at milliardæren trolig er historiens rikeste nordmann, skriver Finansavisen (bak betalingsmur).

Rikere enn brødrepar

– Jeg tror at Fredriksen må være den rikeste nordmann noen­sinne, i alle fall om man kun pris- og inflasjonskorrigerer ved sammenligning med brødrene Peder og Bernt Anker, som var veldig rike på slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet.

Ifølge professoren overgpr Fredriksens formue trolig også verdiene Thorvald Meyer skaffet seg i andre halvdel av 1800-tallet. Han var eiendomskonge, og «eide store deler av Oslo», sier Sogner til Finansavisen.

Fått med deg denne? Fredriksen: - Jeg har hatt et tøft liv (VG+, for abonnenter)

Arbeidersønn

Sogner understreker overfor avisen at det finnes ulike måter å regne på.

Ved å bruke en modell der man regner på formuen som andel av brutto nasjonalprodukt, mener professoren at svaret trolig ikke blir det samme på grunn av den sterke veksten i BNP.

Fredag fyller John Fredriksen 75 år.

Han vokste opp som en sønn av en sveiser på Etterstad på Oslos østkant. Da han i 1961, som 16-åring, startet hos skipsmegler Blehr og Tenvig i Oslo hadde han ingen formell studiekompetanse utover det grunnleggende.

Les også: Stort VG-intervju med Frerdiksens tvillingdøtre

På 1970-tallet startet han sammen med tre andre skipsmeglerfirmaet Northern Shipping AS, noe som ble starten på byggingen av hans enorme formue.

YNGRE UTGAVE: John Fredriksen fotografert i 1990.

Foto: Bjørn Aslaksen VG

På 80-tallet hadde han en stor nedtur, blant annet etter å ha blitt varetektsfengslet for tyveri av lasten han fraktet i den såkalte «bunkerssaken». Fredriksen hadde da slått seg stort opp på frakt av olje fra Persiabukta under krigen mellom Irak og Iran.

På 90-tallet slo han tilbake, og bygget seg raskt opp igjen - blant annet etter kjøp og salg i riggmarkedet.

Flagget ut

Fredriksen er også kontroversiell.

Han har flagget ut flåten og tatt kypriotisk statsborgerskap etter å ha kranglet med norske myndigheter.

I 2014 brøt han samarbeidet med sin mangeårige forretningspartner Tor Olav Trøim - som siden har blitt en rival i riggmarkedet med sitt Borr Drilling.

Før de ble uvenner hadde duoen bygget verdens største tankskipselskap i Frontline, verdens største riggselskap i Seadrill og verdens største oppdrettsselskap i Marine Harvest (nå Mowi).

John Fredriksen er etablert med base i London, hvor han først flyttet i 1978. Han er far til tvillingdøtrene Kathrine og Cecilie.

Les også

Mowi med rekordvolum og milliardoverskudd

Les også

Spetalen mener SV skaper flere fornøyde Nav-ere

Les også

Forbes: Norsk laksearving er verdens rikeste under 30

Flere artikler

  1. Døtrene skal ikke overta Fredriksens shippingimperium

  2. Cecilie Astrup Fredriksen har blitt mor

  3. John Fredriksen går av som Seadrill-styreleder

  4. Annonsørinnhold

  5. Seadrill sikrer kontrakt verdt 2,7 milliarder kroner

  6. Norges rikeste er nesten dobbelt så rik som nestemann på lista