Folketrygdfondet leverer beste resultat noensinne

Folketrygdfondet leverer sitt beste resultat noensinne i 2019, med en avkastning på 29,5 milliarder kroner.

TIDENES TALL: Folketrygdfondets direktør Kjetil Houg kan glede seg over tidenes beste resultat i 2019.

CF Wesenberg, Kolonihaven
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det tilsvarer en avkastning på 12,4 prosent, og fondet sitter nå på verdier for 269 milliarder kroner.

– Året 2019 var egentlig en ganske lang opptur, sier Folketrygdfondets administrerende direktør Kjetil Houg på en presentasjon i Oslo tirsdag.

Avkastningen på Folketrygdfondets aksjer ble på 18 prosent i fjor, mens fondets rentepapirer ga en avkastning på fire prosent.

Ved utgangen av året satt fondet på 166,6 milliarder kroner i aksjer og 102,2 milliarder kroner i rentepapirer.

– Aktiv forvaltning fortsetter å skape verdier. Vi har positive bidrag fra både aksjeporteføljen og renteporteføljen, sier Houg.

Blant sektorene som opplevde mest oppgang på Oslo Børs i fjor var forsyning, helsevern og eiendom. Sektorer som opplevde fallende kurser i fjor var materialer og forbrukervarer.

Aksjene som bidro mest positivt til oppgang i Folketrygdfondets aksjereferanseindeks i fjor var DNB, Mowi, Orkla og Schibsted. Aksjene som bidro mest negativt var Norsk Hydro, Norwegian, Nokia og Borr Drilling.

Lave renter og børsoppgang

Folketrygdfondet forvalter det som kalles Statens pensjonsfond Norge, og investerer pengene på de nordiske børsene. Solid børsopptur ga vind i seilene etter en nedtur 2018.

«Dette er resultatmessig det beste året i vår historie», skriver Houg i Folketrygdfondets årsrapport for 2019.

«Lave renter og sterk børsoppgang internasjonalt bidro til høy avkastning i både aksje- og renteporteføljen», legger han til.

I 2018 opplevde Folketrygdfondet derimot en svak nedtur, med en avkastning på minus 0,4 prosent. Det skjedde etter at både oljeprisen og internasjonale markeder falt mot slutten av 2018.

Blant Folketrygdfondets største eierposter ved fjorårets utgang var Norwegian Property (14,79 prosent), Nordic Semiconductor (13,35 prosent), Storebrand (11,04 prosent), Scatec Solar (10,65 prosent) og Atea (10.31 prosent).

Fondet eide også 3,44 prosent av Equinor, 5,08 prosent av Telenor og 6,05 prosent av DNB.

Blant fondets største nordiske eierposter er en andel på 0,96 prosent i gamblingselskapet Net Entertainment, 0,85 prosent i Elekta og 0,8 prosent i Intrum Justitia.

Slo markedet

Fondets avkastning i 2019 var 0,4 prosentpoeng høyere enn avkastningen på referanseindeksen fondet måler seg mot. Den aktive forvaltningen har bidratt med mer enn 30 milliarder kroner siden 2007, ifølge fondet selv.

«Vi har vist at vi kan levere gode resultater under skiftende markedsforhold. Vi ser etter kvalitetsselskaper, vi unngår overoptimisme, vi ser etter strukturelle trender og vi høster ulike risikopremier i rentemarkedet», skriver Houg.

Utsiktene fremover er derimot litt mer usikre.

«Utsiktene for finansmarkedene globalt i 2020 er moderate etter at vi har lagt bak oss et tiår med svært høy avkastning i både aksje- og rentemarkedene», skriver Folketrygdfondet i sin årsrapport for 2019.

Fondet stanger i taket

Folketrygdfondet har økt beholdningene sine kraftig de siste årene, fra et nivå på 185,7 milliarder kroner i 2014, og er i ferd med å stange i taket for hvor mye aksjer det kan eie på Oslo Børs.

Fondet kan maksimalt eie 15 prosent i hvert selskap på Oslo Børs. Per i dag eier Folketrygdfondet 10,2 prosent av aksjene på hovedindeksen på Børsen.

Totalt har fondet plassert penger i 133 aksjeselskaper, og fondets investeringer utgjør 5,3 prosent av det norske aksjemarkedet. I tillegg har fondet investert i lån utstedt av 320 ulike aktører.

Før jul skrev fondet et brev til regjeringen hvor det foreslo at det burde få flytte noe av pengene sine fra Oslo Børs til aksjer i nabolandene, for å unngå å eie for mye på Oslo Børs.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Folketrygdfondet
 2. Aksjer
 3. Oslo Børs
 4. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Statens obligasjonsfond har investert 3,7 av 50 milliarder

 2. Folketrygdfondet om handelsbransjen: – Har vært negative til den sektoren

 3. Åpner for å tappe Folketrygdfondet

 4. Annonsørinnhold

 5. Tidenes år for Oljefondet i 2019

 6. Oljefondet i minus tross sterkeste kvartal noensinne