DNBs nye konsernsjef: – Kunne ikke si nei

Kjerstin Braathen tar over som toppsjef i Norges største bank etter Rune Bjerke. Hun mener bankbransjen er i «vanvittig endring», og at DNB må endres raskt for å henge med.

 • Asgeir Aga Nilsen
 • Karianne Hinlo
Publisert:

– DNB er et av Norges mest spennende selskaper, og det å få lov til å lede et så spennende selskap er en utrolig spennende mulighet og et privilegium som jeg absolutt ikke kunne takke nei til, sier Braathen til E24/VG.

Torsdag ble det kjent at finansdirektøren tar over sjefsstolen etter Rune Bjerke, som går av 1. september.

Den påtroppende konsernsjefen fremholder at DNB er i en bransje i «vanvittig endring», og peker på kundenes forventninger og konkurransebildet.

– Vi må fortsette å endre oss i rask takt, og utvikle nye og enda bedre produkter og løsninger for kundene våre også fremover, sier hun.

Til forskjell fra tidligere konkurrerer ikke lenger de store bankene kun med andre tradisjonelle banker, men blir utfordret av alt fra forbrukslånsbanker, nettmeglerhus og amerikanske IT-giganter.

– I dag konkurrerer vi med alle – små nye fintech-selskaper, store teknologiselskaper og andre etablerte selskaper som også beveger seg inn i finansielle tjenester. Den eneste måten å lykkes på, det er å levere de beste opplevelsene til kundene, sier Braathen.

E24 (+): Så mye tjener de 20 best betalte topplederne på Hovedindeksen

Les også

Kjerstin Braathen blir ny DNB-sjef

– Bildet ser solid ut for Norge

Braathen har mer enn 20 års erfaring fra DNB-systemet.

I disse årene har hun blant annet vært konserndirektør for bedriftsmarkedet, jobbet i shipping- og offshore-avdelingen og har vært styreleder i flere DNB-eide selskaper. Fra 2017 har hun vært finansdirektør.

Braathen tar over en bank som leverer milliardoverskudd. Samtidig går norsk økonomi bra etter at oljekrisen er tilbakelagt.

Internasjonalt, ikke minst i Europa, bremser imidlertid store økonomier. Handelskrig og britenes kaotiske utmelding fra EU er noen av faktorene som skaper usikkerhet.

– Bildet ser veldig solid ut for Norge fremover, også er vi ikke upåvirket over tid av det som skjer rundt oss, men både i år og for neste år ser dette bildet solid ut, sier Braathen.

Hun har tidligere sagt at teknologikunnskap er viktig for en leder, og på Linkedin-profilen hennes er kryptovalutaen Ethereum noe av det hun følger.

– Jeg tror absolutt at valuta, i en eller annen form, også har en digital fremtid. Også tror jeg det er litt for tidlig å se hvordan det vil utvikle seg.

LEDERSKIFTE: F.v. Påtroppende DNB-sjef Kjerstin Braathen, styreleder Olaug Svarva og avtroppende DNB-sjef Rune Bjerke. Braathen overtar fra 1. september.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24

– Helt forferdelig

Rune Bjerke gir nå stafettpinnen videre etter 13 år på toppen.

– Det er helt forferdelig. Jeg har hatt en av Europas mest spennende jobber, og det å gi seg i den er jo ikke noe gøy.

– Men samtidig gjelder det å ha vett nok til å gi seg i tide, og det tror jeg at jeg har hatt, sier han.

Om Kjerstin Braathen som ny toppsjef i DNB sier Bjerke at han tror hun har alle forutsetninger for å løfte DNB til nye høyder.

Les også

Nå får kunder i DNB råd fra en robot

– Jeg har sett henne på tett hold og sett hvordan hun smitter alle rundt seg, både ansatte, investorer og kunder. De tror jeg DNB kommer til å tjene på.

Bjerke sier han ikke har gitt noen råd til den påtroppende toppsjefen og at han vil være veldig varsom med å gi råd.

– Jeg tror råd fra gamle sjefer er de minst verdifulle rådene. Hun står støtt på egne bein, men jeg skal heie på henne – det skal jeg gjøre.

– Blir ikke noe sofaliv

Bjerke vil ikke trekke frem enkeltprestasjoner han selv har oppnådd i sin tid på toppen av Norges største bank, men sier DNB samlet sett har oppnådd veldig gode resultater mot både kunder og investormarkedet.

Les på E24+

Så mye tjener de 20 best betalte topplederne på Hovedindeksen

– Vi har betydd mye for norsk næringsliv og utviklingen av norsk økonomi, og det er det fantastisk gøy å ha fått vært med på, sier Bjerke.

Bjerke trekker spesielt frem at storbanken har skapt Vipps og invitert norske banker til å være med på et «Vipps-eventyr som så vidt har startet».

– Det er jeg også selvfølgelig stolt over, sier Bjerke.

Bjerke sier han ikke har peiling på hva han skal gjøre når han trer av fra 1. september.

– Jeg har fått klar beskjed fra hjemmefronten om at det ikke er aktuelt med noe sofaliv. Men nå skal jeg gi gass så lenge jeg er her, så skal jeg tenke nøye gjennom hvordan jeg best kan bruke tiden min.

Les også

Kjerstin Braathen blir ny DNB-sjef

Les også

– Handelskrigen vil trappes opp

Les også

Nå får kunder i DNB råd fra en robot

Her kan du lese mer om

 1. DNB
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Kjerstin Braathen blir ny DNB-sjef

 2. Påtroppende DNB-sjef ser stort potensial for kostnadskutt: – Ambisiøst, men oppnåelig

 3. DNBs milliardoverskudd øker i andre kvartal

 4. Annonsørinnhold

 5. Staten kritisk til DNB-sjef Kjerstin Braathens lønn

 6. Betalt innhold

  DNB stokker om: Dette er ledelsen etter Rune Bjerkes avgang