Gir gresk fabrikk skylden for salmonella i «norsk laks»

Flere hundre mennesker i USA og Europa har blitt syke etter å ha spist det som skal være norsk røkelaks. Nå får en gresk fabrikk skylden.

TILBAKEKALLES: Hundrevis skal ha blitt syke etter å ha spist norsk røkelaks solgt i USA og Nederland. Saken har vakt oppmerksomhet verden over.
Publisert:

Amerikanske myndigheter mener at mellom 50 og 85 sykdomstilfeller i USA kan knyttes til den aktuelle fisken. Deres nederlandske kollegaer skal samtidig ha fått flere hundre lignende meldinger, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge Det nederlandske nasjonale instituttet for offentlig helse og miljø er den smittespredende laksen sporet til selskapet Foppen, og deres «Foppen Norwegian Smoked Salmon Slices» – angivelig skiver av røkt oppdrettslaks fra Norge.

Ukjent produsent

Det er imidlertid en gresk fabrikk som får «skylden».

– Vi etterforsker saken, og den har blitt sirklet inn til én enkelt produksjonslinje på en fabrikk i Hellas. Vi kan foreløpig ikke si noe om hva som forårsaket infeksjonen, sier Foppen-talsmann Bart de Vries til AP.

Les også: Makrellsmell trekker ned norsk fiskeslag

E24 har vært i kontakt med selskapet, som ikke ønsker å kommentere hvilken produsent som leverer laksen.

Stavanger Aftenblad skrev i 2002 at Marine Harvest tegnet en lengre avtale med det nederlandske selskapet. De ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til Sjømatrådet.

– Vi vet ikke noe mer om hvem som har produsert laksen som er involvert eller hvilket land den kommer fra, sier Sjømatsrådets markedsdirektør Egil Ove Sundheim til Aftenposten.

Vekker oppsikt

Det ferske salmonella-utbruddet har blitt omtalt i store medier verden over. Den britiske kringkasteren BBC, asiatiske nyhetsnettsteder og amerikanske ABC, CBS og Fox News er blant dem som har dekket saken.

De amerikanske mediene siterer nasjonale helsemyndigheter, som melder om foruroligende mange bekymringsmeldinger i hele 27 stater.

Den aktuelle fisken selges gjennom den internasjonale kjeden Costco, som er femte størst innen dagligvarer i USA. De tilbyr produktet under den egne merkevaren «Kirkland». Ifølge Costcos visepresident Craig Wilson er den fisken fjernet fra butikkhyllene til etterforskningen er ferdig.

Gir feber, diaré og oppkast

Både amerikanske og nederlandske myndigheter understreker at kartleggingsarbeidet av sykdomsspredningen er i en tidlig fase.

Det utelukkes ikke at antall smittetilfeller kan øke. Ifølge de Vries opprettet Foppen tidligere denne uken en egen opplysningstelefon. De to første dagene mottok de bekymrede samtaler fra 1400 mennesker. 350 av dem rapporterte om salmonella-lignende symptomer.

– De som rammes av bakterien kan få symptomer som feber, oppkast og diaré, sier de Vries.

Les også: Parasitter funnet i norsk oppdrettslaks

Ifølge Norsk helseinformatikk er salmonella en av de mest vanlige årsakene til smittsom magetarminfeksjon i Norge. De over 2000 ulike undertypene kan gi akutt infeksjon i tarmsystemet og i noen tilfeller også tyfusfeber og blodforgiftning.

I 2009 ble det meldt om 1234 sykdomstilfeller i Norge. De fleste nordmenn blir smittet under reiser i utlandet.

Publisert: