Nordea tror utlendingenes kjøp vil gi kronehopp

Storbanken Nordeas meglerhus ser to faktorer som skal trigge appetitt på kronekjøp. – Kronen kommer igjen til å bli kjøpsobjekt for store utenlandske investorer, sier sjefanalytiker.

KRONEOPTIMIST: Nordeas økonomer tror på sterkere krone de neste årene.

Foto: Colourbox
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

For kronens del er det først og fremst to faktorer som skal bidra til styrking i tiden fremover, ifølge Nordeas spåkule.

Økonomene i meglerhuset la onsdag frem nye prognoser der norsk økonomi friskmeldes.

– Med den stabiliseringen vi har i oljeprisen, og kanskje til og med litt oppgang i oljeprisen, og at norsk økonomi går bedre. Begge de to tingene mener vi tilsier en sterkere krone. Og vi synes at kronen, selv om den har blitt sterkere mot euroen i det siste, har gått lite, sier sjefanalytiker Erik Bruce til E24.

Tesen er at lysten på kronekjøp fra utenlandske investorer, en viktig faktor bak kronens utvikling, skal stige som følge av bedring i oljepris og økonomi.

– Utlendingene kommer til å begynne å kjøpe kroner igjen, fordi det går bedre i norsk økonomi, sier Bruce.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Vi ser i tallene fra Norges Bank at når kronen styrker seg, så er det fordi utlendingene kommer tilbake i kronen. Det er det vi venter fremover også, at kronen kommer igjen til å bli kjøpsobjekt for store utenlandske investorer, utdyper sjefanalytikeren.

Spår kronehopp

Anslagene i rapporten er at kronekursen vil styrkes både mot dollar og euro de neste årene.

Euroen ventes å koste 8,50 kroner ved utgangen av 2019, mot 9,26 ved starten av september. En dollar vil til 6,75 7,77 kroner. Samtidig antas det at euroen vil koste 1,26 dollar mot 1,19 dollar i dag.

Nordeas prognose 01.09.2017 3 md.30.06.2018 31.12.2018 31.12.2019
EURNOK9,26 9,00 8,80 8,50 8,50
USDNOK7,77 7,69 7,33 6,75 6,75
EURUSD 1,19 1,17 1,20 1,26 1,26

I kontrast til i starten av året, da de utenlandske bankene rømte kronen, har de siste ukenes tall over valutahandelen vist økende interesse for kronekjøp. Det har gått sammen med en styrking av kronen målt mot handelspartnernes valuta.

Skulle norsk økonomi bli sprekere kan det i tillegg dukke opp snakk om renteøkning, som igjen kan bidra til kroneløft.

For tiden er Norges Bank styringsrente på rekordlave 0,5 prosent, noe Nordea tror den vil være i to år til, delvis fordi Norges Bank vil hindre at kronen bli for sterk.

– I 2018 kan vi godt komme i en situasjon der økonomien på mange måter tilsier at man kan begynne å snakke om renteøkning, i alle fall tidligere renteøkning. Og det er normalt noe som gir kronekjøp. Det er litt historien vår, at kronekjøpene blir så sterke at Norges Bank likevel ikke kan gå før i 2019, sier Bruce.

Les også

Pundet én krone billigere på tre måneder

Tror euroen kommer tilbake

Men også faktorer som påvirker den andre siden av valutakrysset, her euro og dollar, har betydning.

Etter de siste årenes kraftige dollarstyrking har den amerikanske valutaen har blitt nærmere 13 prosent svakere mot euroen det siste halve året, en reversering som har overrasket mange analytikere.

– Mye av usikkerheten om den politiske situasjonen i Europa er borte. Det gir oss en sterkere euro mot dollar, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

I meglerhuset prognoser fortsetter styrkingen av euroen. Når da kronen anslås sterkere mot euro blir den norske valutaen nødvendigvis også sterkere mot dollar.

Bruce sier euroen i utgangspunktet var «veldig svak». Han peker på situasjonen der USA begynte å stramme inn i rentepolitikken for et par år siden, mens Europa ga full gass i form av sentralbankens kjøp av verdipapirer og innføring av minusrenter. En effekt av dette var svakere euro.

Les også

Kroneløft vil ramme Oljefondet

– Nå snakker Europa om at de skal slutte å kjøpe verdipapirer. Da ser vi en tendens til normalisering av euroen mor dollar. Det tror vi også blir bildet fremover – når ECB virkelig begynner å trappe ned kjøpene av verdipapirer, til tross for at USA skal selge litt verdipapirer, så tror vi det blir den dominerende kraften.

– Vi tror på en mye sterkere euro mot dollaren. Når vi da blir sterkere mot euroen blir utslagene mot dollaren veldig ekstremt, sier sjefanalytikeren.

Tross kroneoptimismen minner Bruce om at nivået på den norske valutaen er svakt sammenlignet med hva den tidligere har pleid å ligge på.

– Vi kommer tilbake mot mer normale nivåer, sier han.

Les også

– Har tatt veldig mange på sengen

Les også

Spår byks i «verdens billigste» valuta

Les også

Danske Bank tror kronerally tar høstpause

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Kronekurs

Flere artikler

  1. Tror renteløft vil gi kronehopp

  2. Tror kronesjokk er midlertidig

  3. Spår rentehopp først om to år

  4. Annonsørinnhold

  5. Dollaren blir stadig billigere: Ned over 50 øre siden jul

  6. Sterkeste krone på over ett år