Eivind Reiten tror på Stockman

Påtroppende styreleder i StatoilHydro Eivind Reiten tror på Stockman-tildeling.

Publisert: Publisert:

Hydros konsernsjef blir styreleder i det fusjonerte selskapet når Hydros

OSE

NHY

olje- og gassdivisjon innfusjoneres i Statoil S

OSE

TL

.

På en briefing for utenlandske journalister i Oslo tirsdag ga Reiten uttrykk for at han er optimistisk med hensyn til mulighetene for at det fusjonerte statsoljeselskapet skal bli tildelt en andel av det gigantiske Stockman-feltet i Barentshavet.

- Vi har en dialog med dem. Jeg er optimistisk, men vi er ikke i mål ennå, sa Reiten på briefingen ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Moskva-møte

Forventingene om at det norske selskapet skal få en andel økte etter at Reiten og konsernsjef Helge Lund var i møte med Gazprom-ledelsen fredag. Det er Gazprom som eier rettighetene til det enorme gassfeltet.

Les også: Møtte Gazprom fredag

Utsiktene for norsk tildeling økte ytterligere da det mandag ble kjent at Russlands president Vladimir Putin før helgen diskuterte Stockman med statsminister Jens Stoltenberg.

Slike telefonsamtaler er vanlig praksis før Gazprom offentliggjør strategiske beslutninger.

- Erfaring

Reiten mener StatoilHydro har den erfaringen fra operasjoner på dypt vann og under arktiske forhold som trengs for å kunne bidra til Stockman-utbyggingen.

- Å jobbe med en slik gigantisk ressurs i vannforhold vi kjenner og som krever teknologi vi kjenner er vår mulighet, sa Reiten under briefingen.

10 prosent?

Det er spekulert i om Statoil kan bli tildelt en andel på 10 prosent i første fase av den enorme Stockman-utbyggingen.

Les også: - God Stockman-sjanse for Statoil

Tildelingen av andeler i det gigantiske gassfeltet har vært en lang føljetong.

Gazproms opprinnelige plan var å offentliggjøre sine felt-partnere i 2005, men det var ikke før i år at det russiske energiselskapet gav franske Total en andel på 25 prosent i driftsselskapet for den første fasen av Stockman-utbyggingen.

Denne fasen er beregnet å koste 18 milliarder dollar, eller over 100 milliarder norske kroner.

Conoco

Det russiske selskapet vil beholde en andel på 51 prosent, mens de tidligere har sagt at de ville gå inn i diskusjoner med Conoco og Statoil om de siste 24 prosentene.

Stockman-feltet i Barentshavet er et av verdens største gassfelt med nok gassreserver til å dekke verdens forbruk i ett år.

Det er ventet at feltet vil levere gass til Europa og USA i midten av det neste tiåret.

Publisert:

Her kan du lese mer om