Analytiker om Solstads redningspakke: – Litt for lite, for sent

Det kriserammede offshorerederiet kan gjøre om ti milliarder i gjeld til aksjer. Det er ikke nok i et marked som står foran nye tøffe tider, mener analytiker.

KRISELØSNING: Solstad kan få redusert gjelden med ti milliarder kroner. Kjell Inge Røkke og John Fredriksen er storeiere i det kriserammede selskapet.

NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

– Det er litt for lite, for sent, sier offshoreanalytiker Turner Holm i Clarkson Platou til E24.

Solstad Offshore, der Kjell Inge Røkke og John Fredriksen er storeiere, la tirsdag frem en skisse til hvordan gjeldskrisen kan løses, etter at rederiet har forhandlet med kreditorene i halvannet år.

Les også

Kriserammede Solstad Offshore varsler enighet med kreditorer

Hvis forslaget blir vedtatt vil ti milliarder av en samlet gjeld på over 30 milliarder kroner bli gjort om til aksjer, altså krymper den tyngende gjelden med rundt en tredjedel.

– Det er fortsatt ikke nok i dagens offshoremarked. Det kjøper selskapet tid, flåtelånet får fire år til forfall og likviditeten i selskapet kommer til å bli bedre. Det er definitivt en forbedring for selskapet, men det er likevel bare et første steg, sier Holm.

Analytikeren mener omgjøring av enda mer gjeld må til for å skape en varig løsning. Han viser til at andre aktører i offshorebransjen har kvittet seg med rundt 80 prosent av gjelden.

– Det skaper en mer bærekraftig situasjon, og det var selskaper som hadde mindre gjeld i forhold til flåteverdien enn Solstad da de gikk inn i restrukturering. Det å konvertere en tredjedel er lite i forhold til utenlandske konkurrenter, sier han.

Les også

Spår nye permitteringer etter oljeprisras

Vil kutte gjelden med ti milliarder

Hovedproblemet til Solstad er at prisene for å leie skip er for lave og gjelden for høy, en kombinasjon som gjør at man sliter med å tjene nok til å dekke utgiftene til renter og avdrag.

I forslaget, som støttes av de fleste kreditorene, blir det lagt opp til at både gjeld med pantesikkerhet, leasingforpliktelser, obligasjonslån og annen gjeld uten pantesikkerhet skal bli omgjort til aksjer.

 • Den pantsikrede gjelden som ikke blir til aksjer skal legges i et nytt lån hvor det er fire år til forfall.
 • Ifølge skissen vil kreditorene få 65–70 prosent av aksjekapitalen det refinansierte selskapet.
 • Samtidig vil toppsjef Lars Peder Solstad og andre «industrielle aksjonærer», som trolig inkluderer Kjell Inge Røkkes Aker og John Fredriksens Hemen Holding, få muligheten til å tegne seg for aksjer, slik at de blir sittende med en tredjedel av selskapet.
 • De andre aksjonærene vil sitte på 0,4 prosent av selskapet, men kan få muligheten til å kjøpe seg opp til to prosent.
 • Egenkapitalinnskuddet for andelen på 35 prosent av Solstad er på 70 millioner kroner. Det impliserer en prising av hele selskapet på 200 millioner kroner.

Kreditorene får da i skissen aksjer kun verdsatt til 130–150 millioner kroner i bytte mot gjelden på ti milliarder.

Analytiker tror bankene har tatt tapet

DNB har vært en av bankene som har stått for finansiering til Solstad-systemet, men det er ikke kjent hvilken eksponering banken sitter med i dag.

– Vi har hele tiden vært løsningsorienterte, og hatt en god dialog både med selskapet og andre aktører. Fremdriften vi ser nå er positiv, skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim i DNB i en e-post.

– Dette er en skisse til løsning, og vi må eventuelt komme tilbake til hva dette betyr for DNB, fortsetter han.

Bankanalytiker Jan Gjerland i ABG Sundal Collier tror bankene allerede har tatt det meste av lånetapet.

– Det vil overraske meg om det blir store tap på dette engasjementet fra bankene i første kvartal. Men man kan ikke utelukke at noen banker har noe mer å skrive av, mens andre banker kan ha skrevet av for mye, sier han.

Les også

Over 400 oljemilliarder borte på Børsen: – Oljemarkedets hundreårsbølge er godt på vei

Det statlige Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek) har vært en viktig bidragsyter til norsk eksport av skip og utstyr i offshorebransjen, gjennom blant annet å gi garantier for lån og investeringer.

Giek var involvert i den forrige runden med restrukturering av det som i dag er Solstad, men er ordknappe om dagens situasjon.

– Det er ikke noen vi kan kommentere dessverre. Vi kan ikke kommentere enkelteksponeringer eller enkeltkunder, sier kommunikasjonssjef Allon Groth.

Les også

Fulle oljelagre etter coronakrisen kan dempe oljeprisen i lang tid

Venter tøffe tider

Holm i Clarkson Platou tror offshorebransjen står foran enda en tøff periode. Oljeselskapene har varslet store kutt i budsjettene på grunn av coronakrisen og oljepriskollaps.

– De kutter alt de kan kutte. Kontantstrømmen til oljeselskapene er mye lavere enn de hadde antatt for et par måneder tilbake.

– I tillegg er alle operasjonelle utfordringer forsterket av Corona-situasjonen. Noen brønner er nå høy risiko fra et HMS-perspektiv, og i Nordsjøen vi har sett flere tilfeller av Corona-smitte på offshore rigger og plattformer.

– Vi ser at supplyrederier er villige til å ta lavere rater, for en lengre periode, og ratene er på vei nedover i det korte bildet.

Les også

Olje- og coronasmell for Røkkes Aker Solutions

Her kan du lese mer om

 1. Solstad
 2. Offshore
 3. Gjeld
 4. Kjell Inge Røkke
 5. John Fredriksen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Solstad Offshore fortsatt ikke enige med kreditorene – venter å lande kriseavtale innen en uke

 2. Betalt innhold

  Solstad Offshore kutter en tredjedel av gjelden: – Usikkert om det er nok

 3. Venter flere sammenslåinger i riggbransjen

 4. Annonsørinnhold

 5. Nordea venter enda større oljetap: Setter av nye 380 millioner

 6. Norwegian-sjefen takker støttespillerne: – En betydelig oppside for dem som vil bli med videre