Britisk sportskjempe eier aksjer i XXL: Analytikere er splittet i synet på et mulig oppkjøp

Der en analytiker mener XXL kan stå overfor et mulig oppkjøp fra britiske Sports Direct, mener to andre at handelen vitner mer om å være en finansiell posisjon.

BRITISK STOREIER: Storbritannias største sportskjede har kjøpt aksjer i XXL, men analytikerne er langt fra enige om hva de skal med dem.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
Publisert:,

Onsdag ettermiddag ble det kjent at den britiske sportskjeden Sports Direct International over en periode har sittet på 4,85 prosent av aksjene i XXL.

Kjøpet ble bekreftet da XXL selv la ut en fersk oversikt over de 20 største aksjonærene i selskapet, inkludert hvem som skjuler seg bak en nominee-konti.

Arctic Securities-analytiker Carl Frederick Bjerke tror tanken bak kjøpet er å utforske strategiske muligheter som for eksempel oppkjøp.

– XXL er omtrent en tredjedel så stort som Sports Direct så et potensielt oppkjøp ville vært betydelig for selskapet, skriver Bjerke i en e-post til E24.

Samtidig opplyser han om at de mener det ligger en betydelig strategisk verdi i XXLs nordiske butikk- og logistikknettverk.

Les på E24+ (for abonnenter)

Børskommentar: Bør XXLs storeiere vurdere strategien som den svenske hovedeieren vil gjøre med KappAhl?

XXL-aksjen steg fra 26,50 til 28,10 kroner da aksjonærlisten ble offentliggjort onsdag ettermiddag. Aksjen endte opp like over fire prosent etter å ha vært i minus store deler av dagen.

Likevel er kursen langt lavere enn for et år siden. Den gang var aksjekursen på nøyaktig 50 kroner, noe som betyr at aksjen har falt 43,74 prosent.

– Aksjekjøpene til både Altor og Sports Direct viser hvor attraktiv prisingen av XXL-aksjen fremstår midt på 20-tallet, sier Bjerke.

– Tyder på at det er en finansiell posisjon

Sparebank 1 Markets-analytiker Øyvind Mossige og Kepler Cheuvreux-analytiker Markus Borge Heiberg tror derimot ikke det blir noe oppkjøp. Begge to trekker frem at Altor kjøpte seg opp i selskapet så sent som i juni, og at Sports Direct virker å ha sittet en god stund i posisjonen.

– Slik sett tyder dette på at det er en finansiell posisjon. Det har Sports Direct også historikk for, skriver Mossige i en e-post til E24.

Borge Heiberg mener på sin side at dagens eierstruktur i XXL ikke er tjent med Sports Direct som aktiv eier.

– Det blir for mange kokker, skriver Heiberg.

I en analyse torsdag morgen skriver Nordea Markets at de ikke tror det er sannsynlig at Sports Direct kjøper XXL, ifølge Infront TDN Direkt. Samtidig nedgraderer meglerhuset selskapet fra hold til salg.

Les også: Resultatmiss for XXL etter turbulent kvartal

Det er uklart når Sports Direct skaffet seg posisjonen i XXL da de har brukt en nominee-konti holdt av Citibank.

Aksjonærlister tyder likevel på at kjøpet skjedde senest i februar, men det kan også ha skjedd tilbake i juni i fjor.

Heiberg opplyser at Kepler Cheuvreux heller ikke mener det er sannsynlig med en fusjon, men understreker at det ikke er umulig. Dette forklarer han med at Sports Direct hadde 26 butikker i Østerrike i april, der XXL også har satset det siste året.

– Samarbeid med XXL er en mulighet. Spesielt mener vi det blir vanskelig å drive XXL-modellen med dagens skalanivå, skriver Kepler Cheuvreux-analytikeren til E24.

Sports Direct-eier Mike Ashley, her fotografert under en Newcastle-kamp. Ashley eier også fotballklubben.

Foto: Action Images Reuters

Storbritannias største sportsvarekjede

Sports Direct International er Storbritannias største kjede for salg av sportsvarer. Selskapet eies av milliardær Mike Ashley, som også blant annet eier fotballklubben Newcastle.

Det at Sports Direct også driver med sportsklær og utstyr mener Borge Heiberg i Kepler Cheuvreux kan åpne mulighetene for et annet type samarbeid enn nødvendigvis et oppkjøp.

– For eksempel kan begge parter være tjent med et innkjøpssamarbeid. Foreløpig har Sports Direct og XXL få overlappende markeder, men derimot overlappende suppliers (leverandører red.anm.), skriver han.

E24 har sendt en forespørsel til Sports Direct om en kommentar til eierposisjonen i XXL, men har foreløpig ikke noen tilbakemelding på henvendelsen.

Her kan du lese mer om