Ant Group gir etter for press – reguleres av den kinesiske sentralbanken

Grepet kan bety at verdens største børsnotering nok en gang er på vei.

Jack Ma var på vei til å børsnotere Ant Group før han forsvant ut av offentlighetens øyne i flere måneder.
Publisert: Publisert:

Mandag fikk Ant Group beskjed fra Kinas sentralbank og andre tilsynsmyndigheter om at selskapet må gjøres om til et finansielt holdingselskap.

Omgjøringen vil innebære at den finansielle giganten blir underlagt den samme reguleringen som det vanlige banker blir.

– Med veiledning fra de finansielle tilsynsmyndighetene vil vi gjøre alt vi kan for å iverksette planen, slik at vår virksomhet er helt i tråd med retningslinjene, skriver Ant Group på Wechat, ifølge nyhetsbyrået AP.

Reguleringen av Ant Group er det siste av det Wall Street Journal kaller «en lang rekke intense angrep» mot selskapene til Jack Ma, tidligere Kinas rikeste.

Ant Group var på vei til å børsnoteres i november 2020, i det som skulle bli verdens største børsnotering.

Selskapet var da verdsatt til 2.900 milliarder kroner, og hadde en fjerdeplass blant verdens største finansselskap.

Børsnoteringen ble stanset kun to dager før, ifølge kinesiske myndigheter på grunn av «det finansregulatoriske miljøet». Jack Ma hadde mindre enn to uker før kommet med offentlig og knallhard kritikk mot myndighetenes regulering av teknologi.

Les også

Venter resultatfest på Wall Street: Kan bli største vekst på over ti år

Milliardbot fra konkurransetilsyn

Etter myndighetene stanset børsnoteringen av Ant Group innledet de også gransking av Alibaba, morselskapet til Ant Group og et av de andre selskapene Jack Ma grunnla.

Tidligere denne uken konkluderte granskingen med den største boten av sin art i Kinas historie.

Kinas etat for markedsregulering fant at Alibaba har brukt sin dominante posisjon i markedet til å hindre konkurrenter, og ila selskapet derfor en bot på 24 milliarder kroner. Det tilsvarer fire prosent av Alibabas omsetning i 2019.

Les også

Folk med vanlige lønninger får årets oppgjør spist opp av høyere priser

På vei mot børs igjen

Problemene ved «det finansregulatoriske miljøet» skal være løst nå når Ant Group gir etter for myndighetenes press og gjør deler av selskapet om til et finansielt holdingselskap.

Verdens største børsnotering kan da være på vei igjen.

Strengere regulering og økte kostnader for å etterkomme reglene kan derimot svekke veksten til selskapet, ifølge South China Morning Post.

Ant Group-tjenesten Alipay har rundt en milliard brukere i Kina.

Myndighetene har også gitt beskjed til Ant Group om at selskapet må redusere pengemarkedsfondet Yu’ebao. Det var inntil nylig verdens største pengemarkedsfond, og forvaltet verdier rundt 2300 milliarder kroner på det meste.

Fondet, som ikke har egne reserver, har lenge vært kritisert av kinesiske myndigheter for å mangle regulering og av kinesiske banker for å ta kundene fra dem.

– Vi går tilbake til opprinnelsen, og virksomheten vår vil tilby forbrukere og små- og mellomstore bedrifter mikrobetalinger, skriver Ant Group i en uttalelse, ifølge South China Morning Post.

Markedsverdien til Ant Group har ifølge Fidelity-analytikere falt med rundt 25 prosent siden selskapet først skulle børsnoteres i fjor.

Les på E24+

Norse Atlantic er kanskje den eneste flyaksjen det er verdt å eie

Publisert:

Her kan du lese mer om