Dropper siktelse mot tidligere Danske Bank-sjef Thomas Borgen

Danske Økokrim dropper siktelser mot tre tidligere Danske Bank-topper, deriblant norske Thomas Borgen.

Det var i mars 2019 at danske Økokrim siktet ni Danske Bank-topper i forbindelse med hvitvaskingsskandalen i storbanken.
  • Anders Nybakken Kvale
  • Eivind Bøe
Publisert:

– Vi har frafalt siktelsene mot tre personer, og det er dermed ingen ytterligere siktede personer i saken, sier fungerende sjef for SØIK, Per Fiig, via en e-post til E24.

SØIK tilsvarer Økokrim i Danmark.

Utviklingen skjer etter at tidligere konsernsjef Thomas Borgen og to andre tidligere Danske Bank-topper har vært siktet for overtredelse av hvitvaskingsloven i over to år.

Den danske avisen Børsen omtalte saken først.

Fiig understreker at det fortsatt er en strafferettslig etterforskning på gang mot Danske Bank for mulig overtredelser av hvitvaskingsloven, og den etterforskningen er ennå ikke avsluttet.

– Foreligger ikke bevis for grov uaktsomhet

For at enkeltpersoner skal bli dømt i henhold til hvitvaskingsloven, krever det at de har vist grov uaktsomhet, ifølge Fiig.

Fiig sier at SØIK i denne saken har gjennomført en «veldig omfattende og grundig etterforskning med en rekke forskjellige etterforskningstrinn». Blant annet har de skaffet «et stort antall dokumentasjonsbevis», «avhørt en rekke personer» og «gjennomgått et veldig omfattende materiale», ifølge Fiig.

– På denne bakgrunn er det SØIKs overordnede juridiske vurdering at det ikke foreligger bevis for at noen individer har vist uaktsomhet i en slik grad at den kan karakteriseres som grov og at de derved har brutt loven.

Gikk av i 2018

I tillegg til tidligere toppsjef Borgen, har SØIK droppet siktelsene mot tidligere økonomisjef Henrik Ramlau-Hansen og tidligere bankdirektør Lars Stensgaard Mørch, skriver Børsen.

Informasjonen bekreftes fra alle tre, enten privat eller gjennom advokat, overfor den danske avisen.

På starten av året fjernet SØIK også siktelsen mot seks andre tidligere Danske Bank-topper, og de tre nevnte var nå de siste som sto igjen.

I 2018 ble det kjent at den estiske filialen av Danske Bank har tillatt transaksjoner for flere hundre milliarder dollar fra det som kan være kriminell aktivitet i Russland.

Samme år gikk Borgen av som følge av skandalen.

Da sa han at Danske Bank hadde mislyktes å leve opp til ansvaret sitt i tilfellet med mulig hvitvasking i Estland, og at han tok ansvar for det som hadde skjedd.

Les også

USA saksøker Danske Bank og tidligere toppsjef

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Danske Bank

Flere artikler

  1. Politiet sikter Danske Bank for «utilstrekkelig overvåkning»

  2. 190.000 Danske Bank-kunder kan ha betalt for høye renter på purregebyr

  3. USA saksøker Danske Bank og tidligere toppsjef

  4. En 36-åring er tiltalt for grov hvitvasking av midler

  5. Én person tiltalt for grove bedragerier mot 77 investorer