Bjørn Kise om Norwegian-byttet: – Et klokt lederbytte

Mangeårig styreleder og Norwegian-aksjonær Bjørn Kise er svært fornøyd med at Norwegian bytter ut toppsjef Jacob Schram med finansdirektør Geir Karlsen.

Bjørn Kise var styreleder i Norwegian i en årrekke, og er i dag aksjonær gjennom selskapet Brumm AS.
Publisert: Publisert:

– Fra et aksjonærståsted er dette et klokt lederbytte. I den situasjonen selskapet er i var dette en veldig riktig beslutning, sier Bjørn Kise til E24.

Mandag ble administrerende direktør i Norwegian, Jacob Schram, kastet av styret, og byttet ut med finansdirektør Geir Karlsen.

Bjørn Kise var i en årrekke styreleder i Norwegian, og var med på å starte opp flyselskapet sammen med vennen og forretningspartneren Bjørn Kjos. I dag er han aksjonær i Norwegian gjennom selskapet Brumm AS, som eier rundt 0,9 prosent av aksjene i selskapet.

– For det første har Geir Karlsen gjort en fantastisk jobb så langt, og nå har Norwegian kommet i en situasjon slik jeg oppfatter det, der de har like mye cash som gjeld. Dette er et veldig godt utgangspunkt når samfunnet åpner opp igjen.

Kise forklarer at Norwegian tradisjonelt sett har hatt en stor andel av reisene sine i fritidsmarkedet, og hatt rundt 15–20 prosent i forretningsmarkedet. Kise tror at nå vil tradisjonelle flyselskaper, som Lufthansa, SAS og British Airways bli nødt til å konkurrere hardere om fritidsmarkedet.

Les på E24+

Børskommentar: Karlsen på topp gjør Norwegian klart for nye finansielle slag

– Det kommer til å ta mye lengre tid før forretningsmarkedet tar seg opp igjen. Folk har vent seg til teams når det gjelder forretning. Mange næringsdrivende vil si at man kan fortsette med det. Derfor vil de tradisjonelle flyselskapene bli nødt til å konkurrere på fritidsmarkedet for å overleve, sier Kise.

– De har høyere kostnader i utgangspunktet, men har ofte stater i ryggen. Dette vil bli en konkurranse på kostnader. Og i en slik konkurranse er man nødt til å være ekstremt kostnadsbevisst, og forstå dette innad i selskapet. Og der er Geir Karlsen eminent. Det er ikke noe galt med Jacob Schram, men i den situasjonen som er nå, er dette en viktig endring fra styrets side.

Jacob Schram (t.v.) sammen med Geir Karlsen, Bjørn Kise og Bjørn Kjos i 2020.

Hyller Karlsen

– Hva er det med Geir Karlsen som gjør han godt rustet i denne situasjonen?

– Geir har jo finansiell bakgrunn, han har lang erfaring med å bryte ned kostnader og kjenner luftfartsbransjen og selskapet veldig godt. Man må ikke glemme at å drive et flyselskap er en kombinasjon av å opprettholde full sikkerhet samtidig som man er tøff på kostnadssiden. Det krever at man har veldig god kunnskap om organisasjonen.

Geir Karlsen har vært finansdirektør i Norwegian siden 2018, og har ledet restruktureringen av selskapet. Karlsen har blant annet solgt fly, kuttet ruter, forhandlet med kreditorer og gjennomført en rekke emisjoner og gjeldssaneringer for å gjøre Norwegian bærekraftig.

Karlsen var også en periode midlertidig toppsjef etter at Bjørn Kjos gikk av i 2019, før Jacob Schram tok over som administrerende direktør. Karlsen har en lang bakgrunn med restruktureringer bak seg, og var et tiår en del av John Fredriksen-systemet

Publisert:
Gå til e24.no