Dagen på Wall Street

Nedgang på Wall Street dagen før viktig sentralbankmøte

De tre store hovedindeksene i New York endte alle med tap på tirsdag.

Sentralbanksjef Jerome Powell vil ha alles oppmerksomhet onsdag.
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

I går avsluttet Nasdaq-indeksen dagen med ny rekord. Ved stengetid tirsdag er gårsdagens tektopp barbert bort, og også de andre indeksene har snudd snuten ned:

 • Dow Jones ned 0,27 prosent
 • Nadaq ned 0,71 prosent
 • S&P 500 ned 0,19 prosent

Nedgang for detaljhandelen

Detaljhandelen falt 1,3 prosent i mai i USA. Gjenåpningen fører til at etterspørselen vrir seg fra varer og over til tjenester, som til nå har vært utilgjengelig grunnet smitteverntiltak.

Tross den svake nedgangen fra april til mai ligger omsetningen i detaljhandelen hele 18 prosent over nivået før corona.

Samtidig som det var nedgang i detaljhandelen, steg produsentprisene var i mai 6,6 prosent høyere enn i fjor, ifølge CNBC. Det er den største oppgangen på 11 år.

EU og USA avsluttet 17 år lang flykonflikt

USA og EU har siden 2004 ført to parallelle saker for Verdens handelsorganisasjon (WTO) om den amerikanske flyprodusenten Boeing og den europeiske konkurrenten Airbus.

Begge selskapene har anklaget hverandre for å ha mottatt ulovlige subsidier, og begge har vunnet frem i saker hos WTO.

Nå melder EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, at EU og USA har løst den 17 år lange subsidiestriden. Avtalen som nå er inngått vil avslutte straffetoller som har vært innført i forbindelse med sakene. Den vil vare de neste fem årene.

Boeing-aksjen steg 0,61 prosent i løpet av handelsdagen.

Venter i spenning på sentralbankens uttalelse

Onsdag vil den amerikanske sentralbankens pengepolitiske komite komme med en ny renteavgjørelse. Få tror den amerikanske renten vil gå opp, men investorer kommer til å følge med på hva annet sentralbanksjefen kommer med.

– Jeg tror det vil bli veldig interessant. Det er åpenbart en splittelse i komiteen om hvor sterk økonomien er, og om det er på tide å endre politikken, sier Rick Rieder, sjef for investeringer i Blackrock, til CNBC.

Stridsspørsmålet blant sentralbankens beslutningstagere vil være om kvantitative lettelser, kjøp av obligasjoner for å presse prisen opp slik at rentene går ned, skal fortsette på dagens nivå eller trappes ned. Få tror selve sentralbankrenten vil økes før sentralbanken har sluttet med kvantitative lettelser.

– Vi tror ikke det vil komme hint om nedtrapping før i august eller september, etterfulgt av en formell avgjørelse i desember, skriver Goldman Sachs i et notat, ifølge CNBC.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Boeing

Flere artikler

 1. Wall Street faller i påvente av sentralbankens rentebeslutning

 2. Wall Street svekker seg etter pangstart

 3. Blandet på Wall Street før Facebook resultater

 4. Kraftig oppgang på Wall Street etter Fed-beskjed

 5. Rekordrekken fortsatte på Wall Street etter Feds rentemøte