Analytiker om Reitans børsplaner: – Det er absolutt tiden for slike aksjer

Analytikere synes Reitans snusing på børsnotering er svært spennende, og tror det ville blitt en ettertraktet aksje som kan verdsettes til over 60 milliarder.

Odd Reitan og sønnene åpner for å børsnotere handelsvirksomheten i konsernet de har bygget opp til å bli et av Norges største selskaper målt i omsetning.
Publisert: Publisert:

– For større forvaltere passer Reitan inn i enhver portefølje, sier retail-analytiker Markus Borge Heiberg i Meglerhuset Kepler Chevreux.

Torsdag morgen fortalte Ole Robert Reitan at Reitangruppen, som nå skifter navn til Reitan, og vurderer en børsnotering av handelsvirksomheten.

– Vi har forberedt oss på dette et helt liv, og føler vi som selskap har veldig mye på stell. Når vi nå får kraftsamlet all handelsvirksomheten, skal vi kunne være modne for noe enda større, sier Ole Robert Reitan til E24 om børs-vurderingene.

Også analytiker Eirik Rafdal i Carnegie, som følger sammenlignbare selskaper som Orkla, kaller transaksjonen «fantastisk».

– Bortsett fra Orkla så har vi ikke så store børsnoterte selskaper i Oslo som ikke er tilknyttet en eller annen råvare, sier han til E24.

Les også

Reitan-familien vurderer børsnotering av livsverket

Kan bli verdt mer enn 60 milliarder

Det er vanskelig å si hvordan investormarkedet hadde priset en potensiell Reitan-aksje.

Både Rafdal og Heiberg mener det er naturlig å se til Sverige, hvor både Ica og Axfood som er notert på Stockholm-børsen prises til rundt 20 ganger EV/Ebit (selskapsverdi/driftsresultat).

I så fall vil Reitan kunne prises til godt over 60 milliarder kroner hvis man trekker fra gjeld. Når det er sagt er det kun handelsvirksomheten som vurderes børsnotert – ikke eiendoms- og kapital-delen av konsernet.

Analytiker Fredrik Ivarsson i ABG Sundal Collier, som blant annet dekker ICA Gruppen i Sverige, sier til E24 at prisingen av Reitangruppen vil avhenge av selskapets markedsandel og lønnsomhet.

– De nordiske aktørene innen matvaresegmentet handles på ganske høye multipler, og med en skikkelig premie sammenlignet med andre aktører i Europa, sier Ivarsson.

Han forteller at dette delvis kan forklares med de høye markedsandelene for eksempel ICA og Axfood har. I Sverige har ICA over 40 prosent markedsandel.

Les på E24+

Helgø Meny har tapt 200 millioner på fem år – satser likevel på ny butikk (+)

Les også

Kjedenes avtale mot full kollaps – alle kan utestenge hverandres prisjegere

FAR OG SØNN: Odd og Ole Robert Reitan åpnet nylig Rema-butikk nummer 1.000, men vekstambisjonene er større enn enkeltbutikker, og selskapet ser mot børsen for å kunne ta ny vekststeg, både i og utenfor Norges grenser.
Les også

Kolonial.no tapte søksmål mot Coop. Må ut med en halv million i sakskostnader.

Grei timing

Store børsnoteringer er avhengig av god timing, og det er ikke sjeldent at noteringer legges på is på grunn av forhold selskapet ikke selv kan kontrollere.

– Er det en god timing for Reitan å se på en børsnotering?

– De kommer ut av et år hvor den viktigste deler av businessen har gjort det bra. Convenience (kiosk og bensinstasjon, journ.anm.) sliter jo litt med lite reising, men det tyder på at konsernet kommer styrket ut av 2020, sier analytiker Rafdal i Carnegie.

Borge i Kepler sier konsumaksjer har vært ettertraktede både på Oslo Børs og i utlandet, og kaller Reitan en såkalt defensiv aksje.

– Jeg tror nok ikke dette markedsføres som en vekstaksje.

En notering av Reitan-aksjen vil skje tidligst neste år.

Naturlig omstrukturering

Sammen med nyhetene om en børsnotering kom også nyheten om at Reitangruppen bytter navn til Reitan på nyåret, får ny logo, og omstrukturerer konsernet fra fem til tre virksomhetsområder: kapital, eiendom og handel.

Det er sistnevnte som eventuelt skal børsnoteres.

Rafdal mener det gir mening å bare børsnotere en del av konsernet.

– De aller fleste investorer ønsker et rendyrket selskap i stedet for et konglomerat.

– Du kan snu på det, og spørre hvorfor fondsforvaltere skal spytte penger inn i Reitans fond når de forvalter sitt eget?

Kan få en høyere verdsettelse i Sverige

Selv om Reitan-konsernet har Norge som sitt desidert største marked, ser Ole Robert Reitan de største vekstmulighetene utenfor egne landegrenser.

– Vi må passe på at vi som sitter i Oslo, ikke blir for navlebeskuende, uttalte han tidligere i dag.

Analytikerne E24 har snakket med antar at Oslo er det er naturlige stedet å børsnotere selskapet, men både dagligvare og retail er større på Stockholm-børsen enn i Oslo.

– Jeg tenker det er unaturlig, men man skal ikke utelukke Sverige, det kan jo hende at man får en høyere verdsettelse der, sier Borge.

Publisert:
Gå til e24.no