Wall Street i rødt etter ruglete dag
Etter en sterk avslutning på forrige uke, vinglet Wall Street mellom pluss og minus mandag.
Etter å ha startet uken med oppgang, snudde pilene raskt motsatt vei på Wall Street mandag ettermiddag norsk tid. Deretter vinglet nøkkelindeksene lenge mellom opp- og nedgang.
Slik sår det ut for de toneangivende indeksene ved stengetid:
- Dow Jones falt 0,19 prosent
- S&P 500 falt 0,29 prosent
- Nasdaq endte ned 0,88 prosent
Fredag ble den beste dagen for S&P 500-indeksen hittil i 2022. Etter flere tunge uker på rad, fikk Wall Street et løft forrige uke.
De amerikanske aksjemarkedene går nå inn i den avsluttende uken på første halvår av 2022. Den siste månedene har vært turbulent for de internasjonale aksjemarkedene. Aggressive renteøkninger, resesjonsfrykt og foruroligende inflasjon fortsetter å tynge markedet.
Mandag har det vært lunken stemning på Wall Street, uten noen klar katalysator som driver markedet, har Ross Mayfield i investeringsselskapet Baird sagt til CNBC.
– Det er søvnig her i dag, beskriver Justin Wiggs, direktør for aksjehandel i Stifel Nicolaus, til Wall Street Journal.
– Lettelsesrally
Til tross for lettelser i markedet den siste uken, advarer fondsforvalter Trevor Greetham i Royal London Asset Management om å bli revet med.
– Vi tror fortsatt at vi er i et «bear market», og at dette kun er et lettelsesrally, og at det vi har sett så langt bare er den rentedrevne delen, sier han til CNBC.
Et såkalt «bear market» innebærer et fall på 20 prosent fra toppen. På Wall Street er S&P 500 er ned nærmere 18 prosent så langt i år, men Greetham er ikke overbevist om at den nedadgående trenden er over.
Når det gjelder varigheten av et såkalt «bear market» – eller på norsk bjørnemarked – råder Greetham investorer til å se til andre «sentralbank-inspirerte bjørnemarkeder», slik som finanskrisen mellom 2007 og 2009, og på tidlig 2000-tallet etter at dotcom-boblen sprakk.
– Man har hatt to- eller treårige bjørnemarkeder i aksjer, og vi har nå hatt seks måneder så langt, så inntjeningen vil være det neste problemet. Sentralbankene må presse ned inflasjonen, som vil bety å skape ledig kapasitet, så dette kan bli en ganske lang periode, sier han.
Robinhood-byks etter rykter
Finansselskapet Robinhood steg 14 prosent mandag etter rykter om at kryptobørsen FTX vurderer å legge inn bud på selskapet. Det meldte Bloomberg News mandag. FTX er en av verdens største kryptobørser.
Sam Bankman-Fried, administrerende direktør i FTX, sier mandag kveld norsk tid at de ikke har noen aktive samtaler med Robinhood, ifølge Bloomberg.
Robinhood-aksjen faller 5,6 prosent i etterhandelen.
Flere cruiseselskaper trakk nedover mandag. Royal Caribbean og Norwegian Cruise Line falt henholdsvis 3,38 og 2,72 prosent. Carnival på sin side falt 2,94 prosent.
Av andre enkeltaksjer steg BioNTech 7,2 prosent etter at selskapet uttalte at deres booster for omikronvarianten gir en forbedret beskyttelse mot den varianten av viruset.
Nike, som legger frem rapport for regnskapsmessige fjerde kvartal etter stengetid mandag, falt 2,11 prosent.
– Ruglete marked
Pilene pekte oppover på Oslo Børs mandag. Hovedindeksen endte med en oppgang på 1,8 prosent. Børsen hadde en tøff forrige uke, Hovedindeksen havnet samlet for uken ned 2,9 prosent.
Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet kaller dagens børsutslag for et lettelsesrally.
– Jeg tror det er et lettelsesrally nå. Når det ikke kommer særlig mange nyheter, så er minste motstands vei opp, sa Johannesen til E24 tidligere mandag.
– Det er et veldig ruglete marked nå, hvor man kan få voldsomme utslag både på oppsiden og nedsiden, la han til.
Johannesen sier det er vanskelig å gjøre seg klok på hva de store svingningene skyldes, men at det primært er tekniske årsaker.
Markant opptur på Oslo Børs: – Et lettelsesrally
Etter en nedgående trend forrige uke, er oljeprisen på vei opp mandag. Et fat nordsjøolje (brent spot) handles ved stengetid på Wall Street for rundt 115,2 dollar fatet, en oppgang på 5,1 prosent siden midnatt.
De toneangivende børsene i Asia og Stillehavsområdet var kraftig opp i morgentimene mandag.
Det skjer blant annet etter at G7-landene ble enig om å motvirke Kinas økende innflytelse i lavinntektsland.
Ifølge Market Watch er det også optimisme i markedet etter at Kina ser ut til å ha klart å kontrollere et utbrudd av coronaviruset.