Laveste sølvpris siden november: – Gjør ikke smykker billigere
Gullsmed Thomas Heyerdahl tror neppe kundene vil merke at sølvhypen i markedet er over – hvis ikke de skal kjøpe ny fløtemugge i rent sølv.
Sølvprisen falt 4,18 prosent torsdag til rundt 22,9 dollar per unse, og har holdt seg like lavt utover fredag morgen. Sølv har dermed falt rundt 16 prosent bare de siste tre månedene.
Gullprisen var torsdag på det laveste på en måned. En unse gull koster rundt 1.763 dollar fredag morgen, etter en liten innhenting etter torsdagens fall.
Nedgangen torsdag kom i kjølvannet av sterkere detaljomsetning enn ventet i USA.
– Begge metaller lider fra komplett fraværende interesse fra investorene, sier Ole Hansen, strategisjef for råvarer i Saxo Bank, til Bloomberg.
I starten av februar i år hoppet sølvprisen til sitt høyeste nivå siden 2013, blant annet etter at metallet havnet i fokus på Reddit og Twitter.
– Sølv er uansett billig
Thomas Heyerdahl, daglig leder og eier i Gullsmed Heyerdahl i Oslo, påvirkes ikke veldig av fallet i markedet.
– Det gjør ikke sølvsmykker billigere fordi sølv uansett er billig som råvare. For produkter som smykker og lignende er metallkostnaden en såpass liten del av totalkostnaden, sier Heyerdahl til E24.
– For gull er det annerledes, særlig for tyngre armringer, armbånd og kjeder. Et smykke i gull har typisk metallkostnad på 80 prosent, men sølv har på 10 prosent.
Runar Vatne har investert rundt 150 millioner i restaurant-villa
Gullsmed Heyerdahl selger en del sølvbestikk, som kan påvirkes av prisen.
– Der merker du sølvprisen litt. Leverandørene har pushet pris de siste to årene. En sølvskje som kostet 800 for et par år siden, koster nå 1200.
– Unntaket er hvis du skal kjøpe store fløtemugger, kaffekanner eller sølvbrett. Men det er det ingen som kjøper uansett. Folk har stort sett arvet den type ting, sier Heyerdahl.
– Får du kjøpt inn billigere sølv nå som prisen har falt?
– Produsentene har en tendens til å øke prisen når den går opp, men en lei tendens til å bli der når prisen går ned. Men de venter ofte ganske lenge med å prise opp.
– Handler mer om investorer
Heyerdahl tror fallet den siste tiden skyldes en flukt fra «trygge havner» ettersom verden normaliseres etter pandemien.
– Mange vil tenke at gode tider etter corona vil skape mer etterspørsel etter smykker i gullsmedbutikken. Men det handler mer om investorer, og deres kjøp av gull og sølv.
Han påpeker at usikkerheten i aksjemarkedet de siste årene, særlig i starten av pandemien, har skapt store bevegelser i de to metallene.
– Utover fjoråret gikk både gull og sølv som en kule.
– Jeg er nok rik på gods og gull, men ikke penger
– Vi tjener ikke mer
Selv om prisene skulle styrke seg igjen, vil det ikke nødvendigvis påvirke dem som driver med kjøp og salg av ferdige produkter, ifølge Heyerdahl.
– Kundene må betale mer, men vi tjener ikke mer. Heller ikke produksjonsleddet, som tar betalt for arbeid og metallet separat. Varelager vårt stiger i verdi rent teknisk, men vi lever av kjøp og salg av varer, sier han.
– Vi i er avhengig av at gull-, sølv- og diamantprisen tikker sakte oppover. Det er investorene som har tatt posisjon, som tjener penger når gullet og sølvet går.