Nordnet får 100 millioner svenske kroner i overtredelsesgebyr

Nettmegleren får gebyret i forbindelse med at selskapet ikke har oppfylt krav knyttet til en shortsalgtjeneste, opplyser Finansinspektionen.

 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

– Nordnet har tilbudt en utilstrekkelig tjeneste som risikerer å medvirke til mangler og problemer i verdipapirmarkedet, sier konstituert generaldirektør Susanna Grufman i Finansinspektionen, motsatsen til Finanstilsynet i en pressemelding.

Hun mener det er særlig kritikkverdig at Nordnet skal ha tatt opp spørsmålet om mangelfulle prosedyrer i shortsalg-tjenesten allerede i 2018, men har likevel fortsatt å tilby tjenesten uten at alle feilene skal ha vært rettet opp.

– Denne typen handling risikerer å skade tilliten til et velfungerende marked, sier Grufman.

Overtredelsesgebyret på 100 millioner svenske kroner kommer etter at selskapet ikke har oppfylt krav knyttet til intradag shortsalg. I tillegg har banken hatt mangler i sine interne retningslinjer og rutiner, risikohåndtering og risikovurdering, samt kundebehandling.

Tilbød tjeneste til enkelte kunder

Finansinspektionen skriver at Nordnet gjennom en intradag shortsalg-tjeneste har tilbudt en liten gruppe av sine mest aktive kunder et større utvalg av aksjer som kan shortes enn hva som ble tilbudt i selskapets andre shortsalgstjeneste. Også kunder med mye kapital å forvalte skal ha fått tilgang til disse mulighetene.

«Undersøkelsene viser at banken, når tjenesten ble tilbudt, ikke hadde kontroll på at det var nok aksjer tilgjengelig før bankens kunder fikk lov til å shorte aksjene», skriver Finansinspektionen.

På grunn av dette mener tilsynsmyndigheten at det har vært risiko for at kundene har shortsolgt aksjer uten dekning, såkalt nakenshorting, noe som ikke er tillatt.

Finansinspektionen har avdekket at det på et tidspunkt ble gjennomført «omfattende» nakenshorting.

– Alt for høyt

– Vi har mottatt Finansinspektionens beslutning og vår foreløpige vurdering er at overtredelsesgebyret er alt for høyt, sier Nordnet-sjef Åke Norling i en separat melding.

Han forteller at det for det første er ulike oppfatninger rundt hvordan regelverket skal tolkes. I tillegg understreker han at det kun er identifisert nakenblanking ved et tilfelle, og at dette tilfellet var særlig spesielt med feil prissetting og handelsstopp.

– Videre har vi på eget initiativ rapportert til Finansinspektionen når vi så et behov for å se over våre prosesser i forhold til regelverket for shorting, og umiddelbart etter dette implementerte forbedringer så det ikke skal være noe tvil om at vår short-tjeneste er helt i henhold til gjeldende regler, fortsetter Norling.

Han sier videre at ingen kunder har kommet til skade og at det ikke finnes noen forsøk på å skjule noe for tilsynsmyndigheten.

– Finansinspektionen har etter mitt syn ikke tatt hensyn til disse omstendighetene i sin vurdering, og det overtredelsesgebyret vi har blitt ilagt ikke står i forhold til den hendelsen som har skjedd, sier Nordnet-sjefen.

Selskapet vil nå vurdere hvilke muligheter de har, og understreker at det ikke er usannsynlig at de vil klage på beslutningen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nordnet

Flere artikler

 1. Avdød pasients far om myndighetene: – Har sviktet totalt og må stilles til ansvar

 2. Forbrukertilsynet varsler milliongebyr til nettbutikker for Black Week-juks

 3. Betalt innhold

  Gjeldsoffer fikk brev fra ministeren om at saken var løst. Det var ikke Nav enig i.

 4. Dette skjer til uken: Boligpris, rentereferat og mekling

 5. Betalt innhold

  Startet som avløser på nabogårdene - nå leder han et selskap som er verdt 300 millioner