Forvaltere lastet opp under pandemikrasjet - selger unna etter børsfest

Olav Chen og Storebrand Asset Management har trukket penger ut av norske aksjer etter at Oslo Børs er doblet på to år.

SOLGT SEG NED I NORSKE AKSJER: Olav Chen i Storebrand, leder for allokering og globale renter.
Publisert: Publisert:

Mens internasjonale børser har gått på en smell er Oslo Børs godt i pluss så langt i år.

Det har Storebrand Asset Management benyttet til å ta gevinst i norske aksjer, et nedsalg som ble gjort i mai da Oslo Børs nådde rekordnivåer.

– Det er når ting ser mørkest ut du skal kjøpe og når det er all time high du skal selge, sier Olav Chen i Storebrand til E24.

Kapitalforvalteren kjøpte ekstra mye aksjer da Oslo Børs kollapset våren 2020. Siden pandemikrasjet er Oslo Børs nesten doblet.

Nå har kapitalforvalteren gått ned til en såkalt normalvekt i norske aksjer, etter å ha vært overvektet i to år. Overvekt betyr at andelen aksjer i porteføljen er større enn normalt.

– Trenden er ikke nødvendigvis bare oppover, sier Chen.

Vil ikke ta «de mest aggressive veddemålene»

Han sier at den globale økonomien er «sent i konjunktursykelen», altså at den kraftigste økonomiske oppgangsperioden er tilbakelagt.

Chen mener perioden under pandemien, der økonomiene først krasjet og deretter steg kraftig igjen, har vært en «annerledes» økonomisk syklus.

– Det som er paradoksalt nå er at samtidig som man ser at arbeidsmarkedet nesten er på det beste noensinne i USA, beste siden 80-tallet i eurosonen, beste siden 2007 i Norge – så er man likevel pessimistisk, sier Chen.

Han sier «en del investorer frykter resesjon», og peker også på at forbrukertillitsmålingene har stupt.

Les på E24+

Oppkjøpsfond sluker Euronext Growth-aksjer etter kursras

Det sterke arbeidsmarkedet er en indikasjon på at økonomiene er «sent i syklusen», mener Chen.

– Det er ikke da du tar de mest aggressive veddemålene når det gjelder aksjeeksponering.

– Du kan også ri den siste bølgen i konjunktursykelen ganske godt, og sånn sett er norske aksjer og råvarer noe man bør være med på. Men samtidig er et viktig grunnprinsipp at du skal ikke være for grådig heller, sier han.

Oslo Børs har takket være høye råvarepriser gjort det bedre enn mange internasjonale børser:

Storebrand Asset Management har over 100 milliarder kroner i sine taktiske porteføljer. Av dette er rundt 20 milliarder i norske mandater, som består av både aksjer og rentepapirer.

– Vi er ikke negative, selv om vi går fra overvekt til normalvekt. Vi tror fortsatt på en normal avkastning de neste tolv månedene, på fem-seks prosent. Men du får ikke 80 prosent til på to år fra dagens nivå. Det skal holde hardt.

Les også

Småsparere storselger aksjer under børsuro

Storebrand-forvalterne har den siste måneden solgt norske aksjer og kjøpt aksjer i fremvoksende økonomier.

– Prisingen er bedre, sentimentet er lavt. Vi tror også frykten for nedstenging i Kina er overdrevet. Shanghai åpner nå i full fart, sier Chen.

Bratt nedtur for verdens aksjer

På vei ut av pandemien har verdens aksjemarked gått inn i en bratt nedtur, som spesielt har rammet de store teknologivinnerne.

I verdens største og viktigste aksjemarked, det amerikanske, har over en femtedel av verdiene på teknologibørsen Nasdaq blitt barbert så langt i år.

En kraftig økning i priser på varer og tjenester, som har tvunget sentralbankene til å gjøre en helomvending og sette rentene opp, bekymringer for tilbakeslag i økonomien og Russlands invasjon av Ukraina har fått deler av skylden.

Selskapene som kan tjene mye penger i fremtiden, mange innen teknologisektoren, blitt hardest rammet av uroen. Forklaringen er at investorene revurderer aksjeprisen på slike vekstselskaper når rentene stiger.

Les også

Børsuro rammer Euronext Growth: Beregner at 40 milliarder er barbert bort

Storebrand Asset Management har det siste året holdt seg unna vekstaksjer og heller kjøpt verdiaksjer, ifølge Chen.

– Når rentene stiger blir alle typer vekstaksjer straffet hardt.

– Verdiaksjer, som har inntjening i dag og er priset lavt, og ikke er sensitive for renten, har gått som en kule, sier han.

Chen tror rentene skal stige videre, men ikke like mye som det siste halve året.

Han peker på at renteoppgangen globalt har vært den kraftigste og kjappeste siden 1970-tallet, riktignok fra rekordlave nivåer.

– Vi tror fortsatt rentene skal stige mer, men på samme måte som med norske aksjer tror vi heller ikke rentene vil stige like mye som vi har sett de siste seks månedene.

Publisert: