Elopak venter marginskvis i andre halvår på grunn av dyrere råvarer

Inntektene falt noe fra andre kvartal i fjor da mange kjøpte inn ekstra under corona-utbruddet, skriver Elopak selv.

Johan H. Andresen junior arvet Elopak sammen med resten av familieformuen fra sin far Johan H. Andresen senior. Andresens tippoldefar var representant på Stortinget i første halvdel av 1800-tallet. Oldefaren, også ved navn Johan H. Andresen, kjøpte så en tobakksfabrikk, som bestefaren, han også med navnet Johan H. Andresen, arvet, og som la grunnlaget for familieformuen.
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

Tidlig tirsdag morgen rapporterer kartongprodusenten Elopak om sine første kvartalstall siden selskapet gikk på børs.

Inntektene for selskapet falt noe, fra 2,6 milliarder kroner i andre kvartal i fjor til 2,5 milliarder i år.

– Det var noe lavere omsetning i andre kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor, hovedsakelig på grunn av effekten av at folk kjøpte inn ekstra under corona-utbruddet i 2020, skriver Elopak i en børsmelding.

Resultatet for andre kvartal falt også noe, fra 140 millioner kroner til 130 millioner. Det utgjør en nedgang på sju prosent.

– Alt i alt er vi fornøyd med resultatet i andre kvartal, selv om inntektene var noe under forventningene, sier Elopak-sjef Thomas Körmendi.

Høyere råvarepris skviser marginene

Selskapet skriver også i kvartalsrapporten at høyere råvarepriser har begynt å skvise marginene. Selskapet brukte cirka like mye på råvarer i andre kvartal i år som i fjor, og skriver at de er sikret mot høyere råvarepriser på kort sikt.

– Vi venter at stadig høyere råvarepriser vil påvirke lønnsomheten i andre halvdel av året, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Andre dårlige nyheter for kartongselskapet er at gjenoppblomstringen av corona i USA gjør at Elopak nå venter en saktere gjeninnhenting for det amerikanske markedet enn de tidligere har uttalt.

Andresen-familien eier det meste, Stein Erik Hagen har gått ut

I første kvartal hadde Elopak inntekter på 2,3 milliarder kroner og et årsresultat på 115 millioner kroner.

Johan H. Andresen og Andresen-familien er majoritetseier i selskapet gjennom investeringsselskapet Ferd. Selskapet gikk på børs i juni, etter å ha vært i Andrsen-familiens private eie siden 1957.

Siden Elopak gikk på børs har kursen gått både ned og opp, men totalt har de siste to månedene gått så vidt i pluss for aksjen. I kvartalsrapporten skriver selskap nå at børsnoteringen styrket selskapets finansielle posisjon gjennom å hente inn litt over en halv milliard kroner.

En gjennomgang av aksjonærlistene viser samtidig at Stein Erik Hagens Canica har solgt seg ut av Elopak. Han var tidligere inne med 750.000 aksjer, men har nå kvittet seg med aksjene.

Ny kartong kutter utslippene med 28 prosent

Samme dag som Elopak rapporterer om kvartalstallene, går selskapet ut med en ny type kartong.

Den nye kartongen skal være aseptisk og økovennlig. Forbedringen fra forrige versjon er ifølge selskapet at denne kartongen ikke trenger et tynt aluminiumslag på innsiden for å være aseptisk (fri for bakterier og mikroorganismer). Det fører til et karbonavtrykk som er 28 prosent mindre, skriver selskapet i en pressemelding.

Det nye designet skal også gjøre det mulig å resirkulere hele kartongen.

Les på E24+

Snakk om å snuble på vei til børsnotering

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Elopak
 2. Johan H. Andresen
 3. Ferd
 4. Canica
 5. Stein Erik Hagen

Flere artikler

 1. Pexip-aksjen falt på flat Oslo Børs

 2. Elopak-resultatet rammes av krig og høye råvarepriser

 3. Er blitt ti milliarder rikere på 18 måneder

 4. Milliardær Johan H. Andresens investeringsselskap tjente over syv milliarder

 5. Stein Erik Hagens Canica doblet nesten resultatet i 2020