Yara vil dele ut 7,6 milliarder i utbytte

Gjødselkjempen økte inntektene kraftig i fjerde kvartal etter stigende priser, men en nedskrivning på to milliarder kroner i Etiopia tynget bunnlinjen. Det neste halve året kan gassregningen øke med 14 milliarder kroner.

LEGGER FREM KVARTALSTALL: Yara-sjef Svein Tore Holsether.
Publisert:

Det melder Yara i kvartalsrapporten tirsdag.

Konsernsjef Svein Tore Holsether sier at Yara «leverer sterk kapitalavkastning» i et marked preget av svingninger.

Yara peker på høye nitrogenpriser i markedet, men samtidig «fortsetter høye og volatile naturgasspriser å være en utfordring», skriver Yara.

Yara er en av Europas største industrielle kjøpere av naturgass. De skyhøye gassprisene i høst og vinter har gitt høyere kostnader for Yara, men effekten blir motvirket av høyere gjødselpriser.

Les også

Yara og Linde bygger demoanlegg for hydrogen

Yara foreslår et utbytte på 30 kroner per aksje for 2021. Med dagens antall aksjer tilsvarer det en utbetaling til eierne på 7,6 milliarder kroner.

Staten er største eier i Yara med 36 prosent av aksjene, etterfulgt av Folketrygdfondet med syv prosent.

Nedskrivning av gruveprosjekt

  • Regnskapet viser at resultatet før skatt falt til 38 millioner dollar fra 298 millioner dollar i tilsvarende kvartal året før etter at Yara tok en nedskrivning på 250 millioner dollar.
  • Omsetningen landet på 5,03 milliarder dollar, opp fra 2,93 milliarder i tilsvarende kvartal året før.
  • Driftsresultatet falt i perioden til 148 millioner dollar fra 210 millioner dollar.
  • Analytikerne hadde på forhånd ventet et resultat før skatt på 738 millioner dollar, ifølge estimater hentet inn av Infront for TDN Direkt.
  • Analytikerne ventet samtidig et justert brutto driftsresultat (ebitda) på 1 milliard dollar. Her viser fasiten 765 millioner dollar, opp fra 511 millioner dollar.
Les også

Yara-sjefen om innkjøpsstans i Hviterussland: – Kommer nok ikke som en total overraskelse

Det meste av nedskrivningen, 232 millioner dollar eller rundt 2 milliarder kroner, gjelder et gruveprosjektet i Etiopia, melder Yara. Dette prosjektet er for tiden satt på vent mens det jobbes med en løsning for det neste steget i utviklingen.

Yara har gjort en oppdatert vurdering som viser at verdiene er lavere enn tidligere antatt.

Mangedoblet gasspris

Yaras produksjon av ammoniakk i Europa ble kuttet som følge av de høye gassprisene i fjerde kvartal, men produksjonen er nå tilbake til normalen, melder selskapet.

I fjerde kvartal måtte Yara ut med 22,7 dollar per MMBtu i snitt for gasskjøpene i Europa, mens prisen i fjerde kvartal i fjor var på lave 4,4 dollar per MMBtu.

Gassregningen kan også bli høy de neste kvartalene. Basert på prisene i markedet vil kostnaden øke med 900 millioner dollar i første kvartal fra tilsvarende periode året før.

Kostnaden i andre kvartal vil kunne øke med 700 millioner dollar fra samme periode året før, skriver Yara.

Det neste halve året kan dermed den samlede gassregningen øke med 1,6 milliarder dollar, tilsvarende rundt 14 milliarder kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om