Fortum: Marginkrav har økt nesten 10 milliarder på en uke

De skyhøye strømprisene skaper kraftig turbulens i markedet. Nå varsler kraftgiganten om trøbbel hvis selv en liten aktør går over ende.

I SAMTALER MED STATEN: Fortum er i kontakt med hovedeieren, den finske staten, i forbindelse med turbulensen i kraftmarkedet. Her fra selskapets hovedkontor i den finske byen Espoo.
Publisert:

Fortum melder at sikkerheten selskapet må stille for å handle kraft på Nasdaq-børsen i Norden økte omtrent 1 milliard euro på en uke, til rundt 5 milliarder euro per fredag.

Det betyr at Fortum måtte øke sikkerheten selskapet stiller med rundt 9,8 milliarder kroner til omtrent 48,8 milliarder kroner.

Dette kravet er ekskludert det kriserammede tyske datterselskapet Uniper.

«Dramatisk økte spot- og futures-priser på kraft i Norden har ført til høyere marginkrav enn noensinne for energiselskaper som sikrer kraftsalget på markedet», skriver selskapet.

Europeiske strømpriser, deriblant de norske, stiger til nye rekorder på nesten daglig basis. Det gjør det dyrere for selskaper som Fortum å kjøpe og selge, på grunn av den ekstra sikkerheten selskapet må stille for å garantere handler, skriver Bloomberg.

«Alvorlige forstyrrelser»

Fortum mener at mislighold fra selv en liten aktør vil være vanskelig å håndtere under de nåværende ekstreme prisnivåene. En slik hendelse kan skape «alvorlige forstyrrelser» i det nordiske kraftsystemet.

Selskapet har derfor tatt kontakt med myndigheter ansvarlig for kraftmarkedet i Norden og oppfordret dem til å ta umiddelbare grep for å stabilisere markedet.

I samtaler med den finske stat

Selskapet understreker at det har tilstrekkelige likvide midler til å møte nåværende marginkrav.

Fortum er likevel i samtaler med den finske staten, som er hovedeier i selskapet, for å være forberedt på en fortsatt «eksepsjonell prisutvikling», skriver selskapet.

Samtalene handler om hvordan det skal sikre selskapets likviditetsbehov, frem til de sikrede kraftkontraktene skal leveres og sikkerheten selskapet har stilt blir tilgjengelig igjen for selskapet.

Fortum er i hovedsak eksponert mot futures knyttet til den nordiske systemprisen for 2023.

Fortum-aksjen faller 3,3 prosent på Helsinki-børsen ved lunsjtider mandag.

Selskapet er en tung aktør innenfor kraftbransjen i Nord-Europa og leverer en rekke energitilknyttede varer og tjenester.

Kjempetap

Fortum meldte nylig et tap på 7,4 milliarder euro i andre kvartal. Det tilsvarer rundt 72 milliarder kroner.

– Tilførselsmangelen på russisk gass og stigende gasspriser forårsaket store økonomiske vanskeligheter for vårt datterselskap Uniper, som måtte skaffe erstatninger til betydelig høyere priser, sa Fortums administrerende direktør Markus Rauramo i en uttalelse torsdag.

Fortum-sjef Markus Rauramo

Den tyske regjeringen gikk i slutten av juli med på å ta en eierandel på rundt 30 prosent i Uniper, som var truet av konkurs som følge av energikrisen. Frem til den avtalen eide Fortum ifølge NTB rundt 80 prosent av selskapet, men andelen har gått ned til 56 prosent.

Presisering: E24 skrev først basert på opplysninger fra Energifakta Norge at den finansielle krafthandelen skjer på børsen Nasdaq som er i Stockholm. Den finansielle krafthandelen skjer på Nasdaq Oslo ASA, som holder til på Skøyen i Oslo, opplyser sistnevnte. Kontraktene cleares gjennom Nasdaq Clearing AB som har kontor i Stockholm.

Les på E24+

Kan ikke konkurrere på dagens gasspriser: – Rett og slett umulig

Les på E24+

Lyse håver inn på rekordhøye strømpriser: – Jeg har nok vært mer fornøyd andre ganger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om