Børsdagen

Oslo Børs steg forsiktig til ny stengerekord

Oslo Børs løftet seg videre på ukens andre dag med handel.

Verdens børser har svingt etter at Ukraina-krisen startet.
 • Hans M. Jordheim
 • Truls Lier
 • Infront TDN Direkt
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Hovedindeksen (OSEBX) steg 0,38 prosent til 1.263 poeng tirsdag.

Den høye oljeprisen har bidratt til sterk oppgang den siste tiden. Mandag steg Hovedindeksen 2,45 prosent til ny toppnotering på 1.258 poeng.

– «Kjøp til lyden av kanonene» har vært en riktig respons for investorene så langt. Mens bunnen for nordiske aksjer kom åtte handelsdager etter den russiske invasjonen av Ukraina, handles de fleste markedene nå høyere enn før invasjonen, skriver aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets i en oppdatering.

Aksjestrategen tror at den langsiktige sekulære trenden fortsatt favoriserer verdiaksjer.

– Finanspolitisk konsensus har flyttet seg fra innstramming under syklusen etter finanskrisen til finansiell ekspansjon under denne syklusen. Innstrammingen gjorde vekst til den knappe faktoren, som rettferdiggjorde en høyere verdsettelse, mens lave renter gjorde verdifaktoren overflødig. Det relative verdigapet mellom vekst og verdi er fallende, men fortsatt nær rekordnivåer. Verdi underpresterte gjennom den forrige syklusen, noe som gir rom for å ta igjen hvis realrentene trender høyere, skriver han.

Verdiaksjer er aksjer som er priset lavt i forhold til inntjeningen. Dette gjelder nå i stor grad sykliske aksjer, altså de som svinger i takt med konjunkturene i økonomien, for eksempel oljeaksjer. Vekstaksjer er på sin side høyt priset sammenlignet med inntjeningen, i tro på at selskapet vil vokse raskt.

Oljeprisen fortsatte å stige tidligere tirsdag, og var over 119 dollar fatet i morgentimene. Klokken 16.40 har prisen falt noe tilbake til 114,6 dollar per fat.

Les på E24+

Råvarefesten på Oslo Børs kommer til å ta slutt

IWS-aksjen bykset

Integrated Wind Solutions steg 5,88 prosent og var en av de mest omsatte aksjene i morgentimene. Selskapet meldte i før børsåpning om å ha gjennomført en rettet emisjon på 10.937.500 nye aksjer til kurs 32 kroner per aksje, tilsvarende et bruttoproveny på 350 millioner kroner.

Provenyet fra den rettede emisjonen vil bli brukt til å finansiere egenkapitalen som kreves for bygging av to nye serviceskip for bygging og drift av havvindturbinerer.

Awilco AS ble allokert 6,25 millioner aksjer, mens QVT Financial ble allokert 776.780 aksjer. Også styreleder, tre styremedlemmer, konsernsjef, finansdirektør og kommersiell direktør i selskapet ble tildelt aksjer i emisjonen.

Les på E24+

Sveaas-raid er neppe det siste aksjetrekket i offshoreskip-markedet

Fredriksen-rederi løftes etter skipssalg

Blant enkeltaksjer stiger John Fredriksen-rederiet Avance Gas tirsdag, etter selskapet mandag annonserte salg av et VLGC-fartøy bygget i 2008, som genererer 24 millioner dollar i kontanter og bokført gevinst på 4,8 millioner dollar.

Pareto Securities hadde i sin verdsettelse estimert en bokverdi på fartøyet på 45,5 millioner dollar, men verdsetter gårdagens transaksjon å være i området 47-48 millioner dollar.

«Igjen er dette nok et eksempel på hvordan eldre eiendeler holder seg godt i verdi», skriver meglerhuset.

Avance Gas steg 5,15 prosent tirsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. SAS raste på positiv børs

 2. Fredriksen-rederi klatret 10 prosent på negativ Oslo Børs

 3. Oslo børs hentet seg inn i takt med stigende oljepris

 4. Oslo Børs endte uken i rødt

 5. Snuoperasjon på Oslo Børs: Endte handelsdagen i minus