Oppkjøp og sammenslåinger

Analytikere: Svensker kjøper boliger på billigsalg i Norge

Tirsdag kom nyheten om at svenske SBB kjøper norske Solon. Svenske eiendomsselskaper har gjentatte ganger vist interesse i Norge den siste tiden.

– LAVERE PRISET: Analytikerne Christopher Mo Dege i Pareto Securities og Tiril Støle i Sparebank 1 Markets mener norske eiendomsselskaper er billigere enn sine svenske motparter.
 • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

Analytikere peker på at interessen kommer som følge av at eiendomsselskaper er lavere priset i Norge enn i Sverige.

– Vi så det med Entra, og nå med Solon, sier Tiril Støle i Sparebank 1 Markets til E24.

Det svenske eiendomsselskapet Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) er i ferd med å sluke den norske boligutvikleren Solon Eiendom.

SBB kjøper 62,65 prosent av Solon for knappe 2,25 milliarder kroner, ifølge en melding tirsdag.

Solon-konsernet fordeler driften under segmentene bolig, utvikling og fritid. Ved utgangen av tredje kvartal hadde selskapet solgt 534 enheter i 2021.

Dette er ikke første gang SBB viser interesse for et norsk selskap.

SBB og to andre svenske eiendomsselskaper, Castellum og Balder, har over tid siklet på norske Entra, som blant annet eier Postgirobygget.

Les også

Svenske SBB kjøper Solon

– Norge og Oslo er en prioritet

Støle sier at svenske eiendomsselskaper generelt har vært høyere priset enn norske eiendomsselskaper, sammenlignet med substansverdien.

Substansverdi, «net asset value» (NAV), er nettoverdien til et selskap og regnes ut ved å ta eiendelene og trekke fra totale forpliktelser.

– Det gjør at det er interessant for svensker å gjøre slike oppkjøp i Norge, sier Støle.

Støle får støtte av bransjekollega Christopher Mo Dege i Pareto Securities.

Dege mener svenske eiendomsselskaper er priset høyere enn norske delvis på grunn av et lavrentemiljø i Sverige og Europa for øvrig, noe som igjen bidrar til at svenskene får lavere kapitalkostnad.

SBB vil komme med et pliktig bud på resterende aksjer i Solon Eiendom i løpet av fire uker, som påkrevd. Kjøpet finansieres delvis gjennom en emisjon av drøye 17 millioner aksjer for 66 svenske kroner. Resterende halvpart er finansiert ved at SBB realiserer egne finansielle eiendeler.

Summen SBB betaler for aksjene innebærer en pris per aksje på 44 kroner, tilsvarende en premie på 18 prosent fra sluttkurs mandag. Det verdsetter Solon til rundt 3,6 milliarder kroner.

– Norge og Oslo er en prioritet for SBB, som vi nå viser når vi betydelig styrker vår posisjon gjennom oppkjøpet av Solon, sier SBB-grunnlegger og toppsjef Ilija Batljan i en uttalelse om oppkjøpet.

Flere innen eiendom på Stockholmsbørsen

E24 har tidligere skrevet at analysesjef Mikael Söderlundh mener det er ulik prising på norske og svenske eiendomsaksjer.

– Svenske eiendomsselskap handles med en premie på over 30 prosent, mens den norske børsen har en rabatt på eiendomsselskaper på rundt 20 prosent, sa Söderlundh i mai.

Støle understreker at det generelt er et større marked for børsnoterte eiendomsselskaper i Sverige enn i Norge.

– Det er rundt 37 børsnoterte selskaper i sektoren i Stockholm, mens i Oslo er det bare 7 selskaper, sier Støle.

Støle peker på at Solon lenge så etter strategiske muligheter og etter noen som ville kjøpe selskapet. Det var fordi Solon har handlet til en såpass stor rabatt sammenlignet med substansverdien.

– Vi trodde det skulle skje før, og forventet et strukturelt salg i første halvår. Da meldingen om et strategisk samarbeid med SBB kom i mai justerte vi ned kursmålet vårt fra 44 til 43 kroner per aksje ettersom vi lå inne med en forventning om oppkjøp og dermed en oppkjøpspremie, sier Støle.

SBB var allerede storeier i Solon, etter at de to selskapene i mai inngikk et samarbeid som inkluderte en rekke transaksjoner.

– Hva tenker du om prisen?

– Vi hadde kursmål på 43 kroner per aksje, mens salget gjøres til 44 kroner per aksje, sier Støle som ikke vil si mer om prisen, men peker på at det er 18 prosent over gårsdagens sluttkurs og 4 prosent under substansverdi.

Les også

Fire Solon-aksjonærer deler 1,1 milliarder i kontanter: – Svært godt fornøyde

Tror flere selger

E24 skrev tirsdag at de fire Solon-aksjonærene Runar Vatne, Tor Aksel Voldberg, Simen Thorsen og Øystein Landvik deler 1,1 milliarder i kontanter.

De fire er største aksjonærer i Solon og selger til sammen 51,1 millioner aksjer for 44 kroner per stykk. Det gir et samlet oppgjør på 2,25 milliarder kroner.

Støle peker på at SBB har over 83 prosent av Solon nå, slik at veien derfra til 90 prosent, som utløser tvangsinnløsning av resterende aksjer, er relativt liten.

– Da er det ikke så mange minoritetsaksjonærer som trenger å takke ja, og det virker sannsynlig at de når 90 prosent.

Det er mindre aktuelt med konkurrerende bud, når SBB allerede eier såpass mye av Solon, ifølge Støle.

– Det vil nok være flere minoritetsaksjonærer som selger til denne prisen når det ikke kommer konkurrerende bud.

– Videre inntog av svenske eiendomsselskaper

Dege i Pareto hadde før dagens oppkjøpsmelding et kursmål på 40 kroner per aksje på Solon Eiendom. Aksjen stengte i går på 37,3 kroner per aksje.

– Dette er et videre inntog av svenske eiendomsselskaper i Norge, sier Dege til E24.

Entra er et annet eksempel hvor den høye betalingsvilligheten til svenske eiendomsselskaper var tydelig, og ledet til oppkjøpskamp mellom flere svenske eiendomsselskaper, ifølge Dege.

Dege peker på at Entra og Solon er to vidt forskjellige selskaper. Førstnevnte eier og eier og leier ut næringseiendom, mens Solon bygger og selger boliger «til deg og meg».

– Til syvende og sist henger det sammen. De vil ha eksponering mot norsk økonomi, sier Dege.

Det svenske eiendomsselskapet Balder kjøpte tidligere i år selskapet Asset Buyout Partner (ABP) for ni milliarder kroner. ABP har eiendommer i alle de viktigste oljebasene i Norge, ikke minst Mongstad nord for Bergen og Dusavik og Risavik i Stavanger.

Les på E24+

Øker innsatsen for norske selskaper i utlandet

Les på E24+

– Det er disse selskapene du vil ha tak i

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oppkjøp og sammenslåinger
 2. SBB
 3. Solon Eiendom
 4. Eiendom
 5. Sparebank 1 Markets
 6. Pareto Securities
 7. Bolig

Flere artikler

 1. Svenske SBB kjøper Solon

 2. Fire Solon-aksjonærer deler 1,1 milliarder i kontanter: – Svært godt fornøyde

 3. Biotek og eiendom til topps på rekordhøy Oslo Børs

 4. Balder varsler pliktig bud på Entra - blir på minst 36,9 mrd.

 5. DNB-kollega tar over for kritisk analytiker – jekker opp SBB-aksjen