Kraftig oppgang på Oslo Børs

Det var optimisme å spore i aksjemarkedene etter Federal Reserves rentemøte onsdag kveld.

Publisert:

Oslo Børs avsluttet dagen i positivt terreng etter at Norges bank hevet styringsrenten torsdag, og den amerikanske sentralbanken varslet en raskere utfasing av krisegrep onsdag kveld.

Hovedindeksen steg 2,08 prosent torsdag.

Etter Feds beslutning onsdag kveld gjorde Wall Street helomvending og satte snuten oppover. Teknologitunge Nasdaq klatret mer enn to prosent. Oppgangen har fortsatt i Asia i natt, der Nikkei-indeksen i Tokyo steg 2,15 prosent.

Her hjemme er mye av spenningen rundt dagen koblet opp mot Norges Banks rentemøte. For få uker siden så de fleste det som sikkert at det ville bli en renteheving, men etter omikron-varianten har spredd seg over landet, har økonomene blitt mer usikker.

Oljeprisen er opp 0,09 prosent for dagen til 74,44 dollar fatet, ved stengetid torsdag. Det er godt over en dollar høyere enn da Børsen stengte onsdag.

Det bidrar også til at oljekjempen Equinor stiger mer enn 4 prosent, samtidig som Aker BP er opp 2,87 prosent.

Quizselskapet Kahoot var blant de som steg mest, men oppgangen dempet seg, og da handelsdagen var slutt var aksjen opp 6,38 prosent.

Samtidig klatrer Nordic Semiconductor 0,95 prosent.

Toppsjef pågrepet

Onsdag falt oljeselskapet Petronor E&P mer enn ti prosent på Oslo Børs etter at selskapet meldte at Økokrim hadde gjennomført en razzia i deres lokaler. Slik selskapet da forsto det dreide saken seg om personer med tilknytning til selskapet, og ikke selskapet som sådan.

Torsdag morgen meldte selskapet at administrerende direktør Knut Søvold er pågrepet i forbindelse med saken. Det er to personer som er siktet for grov korrupsjon, og begge nekter straffskyld.

Petronor-aksjen falt 13 prosent en liten halvtime ut i handelsdagen, men ved handelsdagens slutt er aksjen ned 3,12 prosent.

Varsler rentehevinger

Federal Reserve varslet onsdag kveld at de setter opp tempoet i avviklingen av støttekjøp fra januar. Dette innebærer at banken reduserer støttekjøpene fra 90 milliarder dollar i måneden i desember, til 60 milliarder dollar måneden etter.

Sentralbanken varslet samtidig at den ser for seg å fortsette reduksjonen månedene etter. Dermed ligger det an til at støttekjøpene avvikles i mars.

Etter dette legger medlemmene i Fed-styret opp til tre rentehevinger i 2022 og ytterligere tre hevinger året etter.

– Nedtrappingen går vesentlig raskere nå. Hovedgrunnen er at inflasjonen er vesentlig høyere enn det Fed har sett for seg. De må nå adressere inflasjonen mer enn før. De vil ønske å komme raskere i gang med hevingen, sa seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til E24 onsdag kveld.

Publisert:

Her kan du lese mer om