Nedgang avsluttet sterkt europeisk børsår

Nedgang preget de åpne europeiske børsene på årets siste dag. Likevel ble 2021 et meget godt år for flere av kontinentets børser.

Paris-børsen ligger an til å stige hele 30 prosent i 2021, men først må den siste handelsdagen gjennomføres. Her fra nyttårsfeiringen ved Champs-Élysées for to år siden.
Publisert:

Den brede Stoxx Europe 600-indeksen var preget av stengte børser rundt på kontinentet fredag, men endte dagen ned 0,2 prosent fredag.

Slik går det på de europeiske indeksene nyttårsaften:

  • FTSE 100 i London falt 0,25 prosent
  • CAC40 i Paris falt 0,28 prosent
  • AEX i Amsterdam endte ned 0,28 prosent
  • BEL 20 i Brussel falt 0,12 prosent
  • ISEQ 20 i Dublin falt 0,54 prosent
  • PSI 20 i Lisboa endte ned 0,04 prosent

London-børsen har allerede tatt nyttårsferie, men tross nedgangen fredag kan FTSE 100-indeksen notere seg sitt beste børsår på fem år. Indeksen har steget 14 prosent i år.

Betydelig bedre gikk det i Paris der CAC40-indeksen endte året med en oppgang på 28,9 prosent.

Sterkt børsår

De europeiske børsene har som resten av verden vært preget av oppgang det siste året. Den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 ligger an til å ende året med en oppgang på rundt 23 prosent. Indeksen kan med en god avslutning fredag stenge året på rekordnivåer.

Det er på samme nivå som Hovedindeksen på Oslo Børs, som torsdag avsluttet året opp 23,35 prosent.

Men ikke alle steder gikk det like bra. Den tyske Frankfurt-børsen avsluttet torsdag kveld året, der DAX-indeksen «bare» hadde en oppgang på 16 prosent i 2021. Det er likevel det fjerde beste året indeksen har hatt det siste tiåret, skriver Bloomberg.

– Det var et tøft år for tyske aksjer da selskapers høye avhengighet av eksport, spesielt med koblinger til Kina, forårsaket høye svingninger i driftsresultatet, sier Comdirect Bank-strateg Andreas Lipkow til nyhetsbyrået.

Les også

Oppgang for tekaksjer i Hongkong: Giganten avsluttet sterkt i blytungt år

Nordisk opptur

Nærmere Norge har de nordiske børsene også lagt bak seg et godt år. Stockholmbørsen hadde sitt beste år siden 2009, ifølge Omni Ekonomi. OMXS30-indeksen i den svenske hovedstaden steg 29,1 prosent i året som gikk, etter en oppgang på 0,03 prosent torsdag.

I København var oppgangen på OMXC20-indeksen på 27,2 prosent i 2021.

Best i Danmark gjorde aksjen Cemat det med en oppgang på 174 prosent, skriver Børsen. Ifølge avisen er selskapet bygget på restene av silisiumsprodusenten Topsil Semiconductor, som i 2016 solgte driften til Taiwan. I dag er selskapet hovedsakelig et eiendomsselskap med virksomhet i Polen.

Helsinki-børsen falt som Oslo Børs på årets siste handelsdag, men må se seg slått av de nordiske konkurrentene i året som gikk.

OMXH25-indeksen i den finske hovedstaden endte 2021 med en oppgang på 21,50 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no