Fed-topp vil øke renten med 0,5 prosentpoeng «flere ganger»

Christopher Waller mener styringsrenten i USA bør øke kraftig frem til inflasjonen er nede nær to prosent.

Sentralbanksjefguvernør Christopher J. Waller i den amerikanske sentralbanken mener renten bør senke etterspørselen etter varer og arbeidskraft frem til neste år.
Publisert: Publisert:

Sentralbanksjefguvernør Christopher J. Waller i den amerikanske sentralbanken kom i dag med en beskjed som kan ryste markedet.

– Jeg støtter en innstramming i pengepolitikken med ytterligere 50 basispoeng for flere møter fremover, sa Waller i en offisiell tale.

Waller, innsatt av Donald Trump i desember 2020, og er én av fem guvernører i sentralbanken Federal Reserves pengepolitiske komité – som igjen fastsetter styringsrenten.

«Fed» hevet styringsrenten med 50 basispoeng, eller 0,5 prosentpoeng, ved forrige rentemøte. Dette var første gang på 22 år et slikt grep ble tatt.

Den doble rentehevingen ble fulgt av Wall Streets verste tek-fall siden pandemien sendte markedene verden over rett ned.

Vil ha kraftige renteøkninger i overskuelig fremtid

– Ytterligere rentehevinger på 50 basispoeng vil ikke bli tatt av bordet før jeg ser inflasjon komme nærmere ned målet på to prosent, sa Waller mandag ettermiddag.

Så sent som i forrige uke var inflasjonen i USA oppe på 6,3 prosent.

– Jeg støtter en pengepolitikk som ved slutten av året er så innstrammende at den senker etterspørselen etter varer og arbeidskraft, slik at etterspørselen kommer nærmere tilbudet og slik hjelper å dempe inflasjonen, sa Waller.

– Haukete utspill

– Waller er en hauk, så det er ikke overraskende at han sier dette, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

En «hauk» er i pengepolitikken noen som gjerne foretrekker høyere renter, høyere arbeidsledighet og lavere inflasjon, mens man finner en motpart i «duene» som heller mot lavere renter.

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken.

Det er ikke gitt at Waller har et flertall i komiteen som setter styringsrentene i USA.

– Hovedbudskapet fra flertallet er at det kommer to hevinger på 50 punkt, nå i juni og juli, og at de så kan begynne å ta seg litt bedre tid og evaluere effekten av renteoppgangen etter det, sier Hov.

Fra før ventet Handelsbanken at sentralbanken i USA går over til «normale» rentehevinger på 0,25 prosentpoeng fra september av.

– Det endres ikke av de haukete utspillene fra Waller, sier Hov.

Les også

Dette skjer denne uken: – På jakt etter alle tegn på at rentene biter

Publisert:
Gå til e24.no