Tungt børsfall i Europa – verste dag i Paris på to år

Den brede, europeiske samleindeksen faller til det laveste nivået på nesten akkurat ett år.

Paris-børsen hadde sammen med Milano-børsen den tyngste dagen blant de viktigste europeiske børsene
Publisert:

Aksjemarkedene over hele Europa hadde en svært tung fredag. Stemning var også negativ i Asia tidligere på dagen, og den samme trenden har fortsatt på Wall Street.

Den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600-indeksen falt 3,36 prosent. Det er det laveste nivået siden 9. mars 2021, og en nedgang på omtrent 13,7 prosent siden nyttår.

Det er skjer samtidig som investorer følger nøye med på Ukraina-krigen og de seneste utviklingene. Det oppstod brann ved Europas største kjernekraftverk natt til fredag, etter  angrep fra russiske styrker.  og harde kamper ved kraftverket sør i Ukraina.

Verste børsdag i Paris på to år

Blant de viktigste europeiske børsene var stemning mest negativ i Paris og Milano. CAC 40-indeksen i Paris hadde sin dårligste dag siden mars 2020 med et fall på nesten 5 prosent.

Slik så det ut på de største europeiske børsene:

  • DAX i Frankfurt falt 4,41 prosent
  • FTSE100 i London endte ned 3,48 prosent
  • CAC40 i Paris falt 4,97 prosent
  • IBEX35 i Madrid endte ned 3,63 prosent
  • FTSEMIB i Milano falt 6,24 prosent

Global aksjestrateg hos Goldman Sachs Group sier til Bloomberg at investorer er nervøse for å holde på europeiske aksjer.

– Det vanskelige er når vi får en sjokkhendelse som dette, som har så mange konsekvenser, særlig humanitære, men også økonomiske, pengepolitikk og at nivåene av usikkerheten øker.

Bredt fall også i Norden

Oslo Børs hadde som verdensmarkedene avslutning på uka. Hovedindeksen falt 1,88 prosent. Det er den nest verste børsdagen i Oslo så langt i år.

På de andre børsene i Norden falt Helsinki-børsen mest, ned 4,27 prosent. Stockholm fulgte etter med en nedgang på 3,07 prosent. Fallet var ikke like sterkt på København-børsen, som falt 1,2 prosent.

Publisert: