Børsdagen

Satelittselskapet Astrocast med himmelferd i børsdebuten

Finansdirektør Kjell Karlsen fikk en papirgevinst på mer enn 20 millioner kroner på én dag.

Nanosatelitt-selskapet Astrocast satt tydelig preg på børsdagen, og steg nesten 200 prosent i debuten. Illustrasjonsfoto.
 • Svein Olav Sæter
 • Eivind Bøe
 • Maiken Svendsen
Publisert:

Det sveitsiske nanosatelitt-selskapet Astrocast gikk onsdag på børs, ved å bli notert på Euronext Growth.

På det meste var aksjen opp 250 prosent, før den endte med en oppgang på 191,5 prosent.

De største aksjonærene i Astrocast før børsnoteringen var de fem grunnleggerne av selskapet. Disse eide litt over 20 prosent av aksjene. Ansatte og styret i selskapet eier rundt ti prosent. I tillegg kommer Schroder & Co Bank og Adit Ventures III med over fem prosent hver, ifølge selskapets noteringsdokument.

Adit var blant annet tidlig inne i Spotify og Klarna, og har også gjennomført noteringer med Palantir og Airbnb fra før.

Les på E24+

Om Astrocast: – Snakk om å snuble på vei til børsnotering

Hentet inn 100 millioner mindre enn ventet

Før børsnoteringen hentet Astrocast inn 388 millioner kroner i en emisjon. Aksjesalget ble gjennomført til en kurs som tilsvarer litt over 29 kroner, som verdsatte selskapet til 726 millioner kroner.

På forhånd kunngjorde selskapet at de ville hente inn 480 millioner kroner, men fikk altså inn nesten 100 millioner mindre enn ventet.

Like før børsnotering ble det klart at hjørnesteinsinvestor Nexus/IES Group ikke ville ta del i emisjonen likevel.

Onsdag morgen meldte Astrocast i en børsmelding at det har inngått en avtale («market making agreement») med meglerhuset Norne Securities. Formålet med avtalen er å øke likviditeten i selskapets aksjer.

Forberedte seg på rett øyeblikk i fire år

Finansdirektør Kjell Karlsen har fått en betydelig papirgevinst onsdag.

Ifølge noteringsdokumentet til Astrocast eier Karlsen selv 410.000 aksjer i Astrocast. Rett før børsnotering var disse verdsatt til rundt 12 millioner kroner. Da handelen stengte onsdag ettermiddag var de samme aksjene verdt nesten 35 millioner kroner, noe som gir Karlsen en papirgevinst på 23 millioner.

Karlsen vil ikke kommentere kursutviklingen, men sier at børsnoteringen har vært en «viktig milepæl» for selskapet.

– Nå konsentrerer vi oss om å utvikle virksomheten. Vi bygger et nettverk av nanosatellitter som gjør det mulig for våre kunder å lage seg et virkelig globalt internett of things, også i deler av verden der dagens tradisjonelle kommunikasjonsløsninger ikke er et alternativ, sier Karlsen i en e-post til E24.

Før børsnoteringen sa Karlsen til E24 at Astrocast har forberedt seg på det rette øyeblikket for notering siden 2017.

– Allerede i 2017 innhentet vi revisorerklæringer som om vi skulle vært børsnotert. Nå er vi kommet til et kommersielt nivå og tiden er riktig for børsnotering, sa Karlsen.

Karlsen var i sin tid finansdirektør i Sea Launch, et romselskap som hadde Kværner på eiersiden, og som spesialiserte seg på sjøbasert oppskyting av satellitter fra tidligere oljerigger.

Nesten 50 millioner i underskudd

Astrocast hadde i 2020 en inntekt på fem millioner kroner. Sammen med kostnader på 48 millioner kroner og noen avskrivninger ga det et tap på driften på over 47 millioner kroner.

Resultatet etter skatt ble 47,3 millioner kroner i underskudd.

Astrocast sitter samtidig på eiendeler verdt 232 millioner kroner.

Søkte seg til kapitalintensive Norge

Astrocast er et sveitsisk selskap, men har valgt å notere seg på børs i Oslo.

– Hvorfor Norge?

– Vi har støtte fra det som er av romfarts-tilknyttet risikokapital i Europa. Nå er vi på utkikk etter å øke investorbasen, og vi kunne valgt Euronext Growth både i Oslo, Belgia eller Paris. Vi landet på Oslo fordi vi her mener vi finner investorer med stor kunnskap om maritime næringer, olje og gass, og akvakultur, sa Karlsen til E24 tidligere.

En fellesnevner for disse er at de er kapitalintensive industrier som krever investeringer i forkant og som gir avkastning over tid, forklarte Karlsen da.

Oslo Børs går oppover

Hovedindeksen endte opp 0,44 prosent til 1.155,74 poeng.

I går var Børsen svakt opp 0,14 prosent til 1150 poeng. Det var etter et mini-comeback på 1,4 prosent mandag og et fall på 2,24 prosent forrige uke.

Rekord i USA og stadig høyere oljepris

På børs i Asia er det derimot mer blandet. Europeiske børser er uten de store endringene, og Wall Street er også flat. Det var stort sett de asiatiske børsene også, tidligere samme dag.

Etter Oslo Børs stengte i går var det gode tider på børs i USA. Her satte både den tektunge Nasdaq-indeksen og den brede S&P 500-indeksen nye rekorder etter oppgang.

Oljeprisen stiger videre etter oppgangen de siste dagene. Ett fat av nordsjøoljen Brent handles til 71,46 dollar, etter en oppgang på 0,5 prosent for dagen.

Les på E24+

De slipper ut millioner av tonn klimagasser. Slik skal de bli grønne.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Astrocast
 4. Børsnotering
 5. Satellitt
 6. Euronext Growth

Flere artikler

 1. Sveitsisk nanosatellitt-selskap vil hente 480 mill. før Euronext Growth-notering

 2. Betalt innhold

  Snakk om å snuble på vei til børsnotering

 3. Betalt innhold

  Nå kan du ta en ørliten Bezos på Oslo Børs

 4. Milliardgevinst for Autostore-eiere

 5. Autostore klatret i ellevill børsdebut