Nytt fra børsselskapene

Folketrygdfondet avviser svenske bud i Entra: – Støtter ingen av dem

Største eier i Entra vil ikke gi sin støtte til budene fra hverken SBB eller Castellum, som kjemper om å få kjøpe det norske eiendomsselskapet.

I SPILL: To svenske eiendomsaktører vil begge kjøpe Entra.

Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

De to svenske eiendomsselskapene Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) og Castellum er i budkamp om Entra, og sistnevnte har allerede sikret seg statens aksjer.

Største aksjonær Folketrygdfondet har så langt ikke sagt hva det mener om budene, men gir nå sin vurdering. Og begge beilerne møter en kald skulder.

– Støtter ingen

– Vi har vurdert begge budene på Entra grundig, men støtter ingen av dem, sier aksjedirektør Nils Bastiansen i Folketrygdfondet i en uttalelse.

– Folketrygdfondet mener at Entra har et betydelig potensial for verdiskaping og attraktive prosjekter og eiendommer i Norge som ikke er fullt ut reflektert i budene. Som største eier vil Folketrygdfondet jobbe videre med å realisere selskapets fulle verdiskapingspotensial gjennom vår eierskapsutøvelse, sier han videre.

Folketrygdfondet sitter med 11,76 prosent av aksjene i Entra, viser de siste aksjonæroversiktene.

Fondet har dermed nok aksjer til å hindre at budgiverne får over 90 prosent av aksjene. Hvis en budgiver sikrer seg mer enn 90 prosent av aksjene kan resten av aksjonærene tvangsinnløses.

SBB har også satt 90 prosent aksept som en av sine betingelser i budet.

Flere norske verdipapirfond sitter med aksjeposter i Entra. Alfred Berg Gambak hadde i den siste aksjonærlisten en eierandel på 0,97 prosent, mens forvalterens Norge-fond satt med 0,69 prosent.

Alfred Berg-forvalter Leif Eriksrød sier at Folketrygdfondets avvisning av budet ikke betyr noe for deres vurderinger. Han sier at fondet vil vente «så lenge som mulig», med å ta en beslutning.

– Vi er ikke veldig interessert i oppgjør i svenske eiendomsaksjer. Vi vil heller ha norske enn svenske eiendomsaksjer, sier han.

Begge de to budene har deler av oppgjøret i aksjer.

STØRSTE EIER: Folketrygdfondet, her ved aksjesjef Nils Bastiansen.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Budkamp

Det som har blitt en kamp om Entra startet med at selskapet tirsdag i forrige uke bekreftet at de var i samtaler som kunne ende opp i et bud. Noen timer senere kom SBB med et bud som ikke var en del av disse samtalene.

Entra-styret rykket ut med en melding om at det ikke ville anbefale SBB-budet. Castellum kom deretter på banen med et konkurrerende bud.

Foreløpig har ikke Entra-styret gitt noen vurdering av Castellums tilbud.

Castellum har fått kjøpe aksjene til staten, som var nest største aksjonær. For 2,53 milliarder kroner fikk beileren kjøpe eierandelen på 8,24 prosent.

Budet til resten av aksjonærene verdsatte hver Entra-aksje til 170,86 kroner, men Castellum regner i tillegg med at det er synergieffekter verdt 14 kroner per aksje i deres tilbud.

På den andre siden står SBB med et bud på 165 kroner per aksje. Det er flere forskjeller mellom de to tilbudene.

SBB tilbyr oppgjør i form av 115,5 kroner per aksje i kontanter, og 49,5 kroner i form av aksjer.

Castellum vil gi 13 nye aksjer i Castellum for hver 20. aksje man eier i Entra, i tillegg til en kontantutbetaling på 25,68 kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Entra
 3. Folketrygdfondet
 4. Oppkjøp

Flere artikler

 1. Svenske eiendomskjemper i kamp om Entra: Sikret seg statens aksjer i natt

 2. Betalt innhold

  Statens aksjeeksperter mener staten kan ha solgt våre Entra-aksjer for billig

 3. Castellum-sjefen vil friste Entra-eiere med sukret bud og milliardsalg

 4. Staten selger alle aksjene i Entra til budgiveren Castellum

 5. Folketrygdfondet vil ikke godta noen av budene på Entra