Sterke tall fra Castellum: Skrudde opp leien med 15 prosent før pandemien

Høyere leiepriser sikret tidlig på året, bidro til solid vekst for Castellums forvaltningsinntekter i 2020. Men nå er det full brems i reforhandlinger.

STERKE TALL: Fra Castellum og konsernsjef Henrik Saxborn.
Publisert: Publisert:

Den svenske eiendomsgiganten Castellum dro inn en omsetning på over seks milliarder svenske kroner i 2020, og oppnådde et resultat fra eiendomsforvaltningen på 3,4 milliarder, opp syv prosent fra året før.

Det kommer frem av selskapets rapport for fjerde kvartal og 2020 som helhet, som ble publisert fredag.

– Vi har positive effekter både på inntektssiden og kostnadssiden, og det er primært den eksisterende porteføljen som driver dette. Av de leiekontraktene vi reforhandlet i 2020, økte prisnivået med 15 prosent i snitt, sier Henrik Saxborn, konsernsjef i Castellum, til E24.

Han opplyser videre at majoriteten av de gunstige reforhandlingene fant sted tidlig på året, før utbruddet av den globale covoid-19 pandemien.

– De siste månedene har vi stort sett satt alle reforhandlinger på pause. Det handler delvis om å opptre ansvarlig overfor våre leietakere i en utfordrende situasjon, der flere fortsatt ikke har mulighet til å anvende sine lokaler, sier Saxborn.

Han er imidlertid overrasket over at Castellum ikke fikk flere oppsigelser av leieforhold i året som gikk.

Den såkalte nettoutleien, som måler differansen mellom nye og tapte leiekontrakter gjennom året, endte på 239 millioner kroner, opp fra minus 24 millioner i 2019.

– Vi opplever at både logistikkeiendom og eiendom med offentlige leietakere er segmenter som fortsatt holder seg sterke, sier Saxborn.

Les på E24+

Det er langt fra sikkert at siste bud er lagt på Entra

Budkampen fortsetter

Resultatet før skatt endte på 5,6 milliarder, etter at selskapet skrev opp verdien av sin egen eiendomsportefølje med nær 3,9 milliarder.

Castellum-styret foreslår et utbytte på 6,9 kroner per aksje, tilsvarende en utbetaling på 1,9 milliarder kroner.

Selskapet kjemper med den svenske konkurrenten SBB om å overta norske Entra.

SBB har lagt frem et bud på 190 norske kroner per aksje som innebærer en høy andel kontanter.

Castellum har på sin side lagt frem et bud som i skrivende stund er verdt 186 kroner aksjen. Det involverer et oppgjør på over 70 prosent i Castellum-aksjer, noe som innebærer at det endelige budet vil avhenge av utviklingen i både selskapets egen aksjekurs, samt vekslingsforholdet mellom norske og svenske kroner.

I tillegg anslår Castellum synergier fra en sammenslåing på 16 kroner per Entra-aksje, og fortsetter dermed å argumentere for at de har det «beste» budet.

SBB forventer også betydelige synergier fra en sammenslåing med Entra, men har ikke markedsført dette på samme måte i sitt bud.

Les også

Reklamerer med høyeste bud i Entra – har det laveste

Les også

Castellum varsler økt bud på Entra

Jokeren Balder

Entra-aksjen ble omsatt for 192 kroner fredag ettermiddag, og dermed ser det ut som investorene fortsetter venter et høyere bud på selskapet.

De siste ukene har en tredje svensk aktør, Balder, kjøpt seg opp til over 20 prosent i Entra. Balder-sjef Erik Selin har avvist at selskapet er interessert i å legge inn et eget bud.

– Erik Selin har nylig kjøpt flere Entra-aksjer for over 191 kroner, tror du han vil selge til deg for 186?

– Jeg synes vi har et bra bud, det er 205 kroner med synergier, og jeg forventer at alle 7.000 aksjeeiere i Entra synes det er det beste budet, sier Saxborn.

– Men en så erfaren eiendomsinvestor som Erik Selin vet jo at synergielementer i et bud er langt fra sikre?

– Ja, men vi har levert på våre varslede synergieffekter hver eneste gang tidligere. Med Entra skal vi levere 350 millioner i synergier, der halvparten er finans i form av bedre rating for Castellum. Den andre halvparten er driftsmessige synergier som hentes ut gjennom kombinert drift av de to selskapene.

– Så du tror at Selin ikke prioriteter mer cash i hånden, som han får hos SBB?

– Det kommer an på om han er tålmodig nok til å bli sittende litt lenger og dermed få en høyere verdi på sine aksjer, eller om han heller vil ha mer cash umiddelbart og dermed få en lavere verdi totalt. Det er opp til hver aksjeeier, sier Saxborn.

Publisert:

Her kan du lese mer om