Analytikere om risikoen for DNB-bot: – En ripe i lakken

Analytikere er splittet i synet på DNBs mulige hundremillionersbot for brudd på hvitvaskingsregelverk, så lenge Finanstilsynet ikke kan si noe mer om detaljene. – Det viktigste er om man finner ut at hvitvasking faktisk har funnet sted.

 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Norges største bank DNB varslet i morgentimene at den risikerer en bot på 400 millioner kroner for «mangelfull etterlevelse av hvitvaskingsloven».

Boten er basert på en foreløpig rapport fra Finanstilsynet, som er unntatt offentlighet.

«Finanstilsynet kan bekrefte at DNB har fått varsel om at Finanstilsynet vurderer å ilegge DNB er overtredelsesgebyr på 400 millioner kroner for overtredelser av hvitvaskingsloven. Grunnlaget for varselet er et gjennomført tilsyn med bankens etterlevelse av hvitvaskingsloven», skriver tilsynet i en mail til E24.

Finanstilsynets kan ikke kommentere nærmere om innholdet, og vil ta endelig stilling til saken etter å ha vurdert svarene fra DNB.

Les på E24+

Les også: (+) Rene sludderet fra DNB

– Alvorlig

Bankanalytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier sier til E24 at det er alvorlig å få en bot fra tilsynet.

– I aksjemarkedet så vil man riste dette av seg, men det er en ripe i lakken, sier han til E24.

DNB-aksjen faller rundt 0,8 prosent til 159,9 kroner mandag ettermiddag.

– Finanstilsynet gir bøter etter alvorlighetsgrad. De kunne gitt en maksbot på rundt fem milliarder kroner basert på DNBs omsetning, så i denne sammenheng er en bot på 400 millioner kroner utrolig mye penger, men samtidig fantastisk lite, sier Gjerland.

Han påpeker også at det for andre nordiske banker, som SEB, Swedbank og Danske Bank, tidligere har dreid seg om bøter i milliardklassen knyttet til hvitvasking.

Jan Erik Gjerland, analytiker i ABG Sundal Collier.

– Viktig for ESG-investorer

Gjerland understreker at for utenlandske investorer er det viktigste om man finner ut at det faktisk har forekommet hvitvasking.

– Det vil i så fall ha større konsekvenser. Denne boten er basert på manglende etterlevelse av regelverk, og det er det de får en smekk på fingeren for, men vi har ikke fått noe klarhet i hva det faktisk gjelder, sier han.

Bankanalytikeren tilføyer imidlertid at saken er viktig for aksjonærer som er opptatt av ESG (Environment, Social and Governance Criteria), da dette i høyeste grad dreier seg om selskapsstyring (Governance).

– De som investerer med ESG-kriterier vil stille spørsmål rundt dette, sier Gjerland.

Bankanalytikeren sier for øvrig at aksjen i dag faller litt mer enn selve boten skulle tilsi, men at det trolig er mer knyttet til dagens oljeprisfall. ABG Sundal Collier har en «hold»-anbefaling på DNB-aksjen.

– Høy sum

Pareto-analytiker Vegard Toverud synes derimot summen er høy.

– Min forståelse er at det ikke er avdekket at hvitvasking faktisk har skjedd, bare at arbeidet med regler og rutiner ikke har vært godt nok. Med det i mente, så blir 400 millioner kroner en høyere sum enn det andre selskaper der det faktisk er påvist korrupsjon har måttet betale, sier han til E24.

Toverud viser blant annet til at Yara vedtok en bok på 295 millioner etter grov korrupsjon i 2014.

– Uansett så er det negativt for omdømmet at tilsynet i det hele tatt vurderer en bot, så dette er jo ikke positivt. Mitt perspektiv er at dette er ting som må være på plass, men det er vanskelig å si noe om alvorlighetsgraden uten at vi får flere detaljer.

Pareto har også en «hold»-anbefaling på DNB.

Les på E24+

Les også: (+) DNB-toppens spådommer for 2021

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hvitvasking
 2. ABG Sundal Collier
 3. Finanstilsynet
 4. DNB
 5. Bank
 6. Korrupsjon
 7. Pareto

Flere artikler

 1. DNB får gebyr på 400 millioner fra Finanstilsynet

 2. Betalt innhold

  Tre analytikere: Dette er våre aksjefavoritter innen bank

 3. DNB risikerer bot på 400 millioner kroner

 4. Lokalbank får milliongebyr for «alvorlige brudd» på hvitvaskingsloven

 5. Betalt innhold

  Rene sludderet fra DNB