Irsk rekonstruktør advarer Norwegian-kunder: Kundekrav kan koste 2.500 kroner i gebyr

Norwegian kjemper for å overleve og både kunder og kreditorer går på store tap. Nå råder den irske rekonstruktøren kundene til å unngå et surt gebyr.

Illustrasjonsbilde.
Publisert:

Etter at Norwegian formelt la frem den nye redningsplanen 11. mars er det denne uken kalt inn til møter blant aksjonærer og kreditorer der det skal stemmes over planen.

Norwegian søkte og fikk innvilget konkursbeskyttelse i Irland og Norge, henholdsvis i november og desember. Dermed er det en irsk og en norsk rettsoppnevnt rekonstruktør som i realiteten har kontrollen over konsernet.

Torsdag klokken 17:45 startet et av de to møtene som er satt opp for kundene som har krav mot flyselskapet.

Den irske rekonstruktøren forsøkte torsdag å informere kunder om hvordan de kan sende inn kravene de mener de har mot Norwegian, enten det er snakk om kansellerte billetter eller andre tjenester som ikke er levert.

Da den endelige redningsplanen ble lagt frem tidligere denne måneden, informerte Norwegian og rekonstruktøren om at det totalt er 34.000 kunder som ikke får full refusjon.

Les også

Skjebnedager for Norwegians redningsplan: Venter dom neste fredag

Rekonstruktør Kieran Wallace i KPMG ba kundene sende inn kravet til: creditorclaims@norwegian.com.

Hvis man ikke blir enige med Norwegian om hvor mye det opprinnelige kravet er på, kan man bruke en annen adresse til en ekstern aktør som skal vurdere kravene.

Adressen hit er norwegianairclaims@rsmireland.ie

– Men her må jeg advare. Å sende kravet til denne adressen vil koste deg 125 euro og det vil koste Norwegian 125 euro, så jeg vil oppfordre kundene til å forsøke å bli enige med Norwegian først, sa Wallace.

Tredjepartens gebyr er nemlig 250 euro per sak, pluss moms. I norske kroner er det altså snakk om 2.524 kroner med dagens kurs, før moms. Dette fordeles mellom kunden og Norwegian.

Kieran Wallace la til at flyselskapet fortsatt jobber med å behandle alle kundekravene som har kommet inn.

Les også

Norwegian legger frem endelig redningsplan: 34.000 kunder får ikke full erstatning

Kan sitte igjen med 50 av 1.000 kroner

Redningsplanen legger opp til at kundene får igjen fem prosent av kravet sitt – med andre ord en femtilapp hvis Norwegian skylder deg 1.000 kroner.

Rekonstruktøren var klar på at man ikke kan få noe bedre, ettersom det er fem prosent de andre kreditorene også blir sittende igjen med.

– Hvis schemet (redningsplanen, journ.anm.) ikke godkjennes må selskapet likvideres. Da tilsier våre beregningen at denne kreditorklassen vil sitte igjen med 1,5 prosent av kravene sine, på det meste, sa rekonstruktøren videre om kundenes krav.

En del av utbetalingen kommer i kontanter (fra en kasse på totalt 500 millioner som skal forholdsmessig fordeles mellom de små kreditorene) mens resten kommer i obligasjoner som kan byttes i aksjer.

Du kan bli sittende igjen med mer enn fem prosent hvis Norwegian-aksjen ligger over 8,22 kroner, påpekte Wallace.

– Basert på tidsplanen per i dag vil dividenden av kravene bli utbetales mellom juni og oktober, sa Wallace.

– Rekonstruksjonen har ingen effekt på bonusprogrammet, sa Wallace videre, med referanse til Norwegian Rewards.

Norwegian har midlertidig fryst bonusprogrammet sitt, men har lovet at det skal åpne igjen i fremtiden og at poengene til kundene ikke er tapt eller utvannet.

PS! På møtet ble det til slutt nok stemmer til at denne gruppen kundekreditorer godkjente forslaget til redningsplan.

Les også

Norwegian fryser bonusprogrammet: Kunder vil hverken kunne tjene eller bruke Reward-poeng

Publisert: