Strømmer til børs tross corona: Mot høyeste antall noteringer siden finanskrisen

Investorer som jakter avkastning i en verden med nullrente bidrar til hett kapitalmarked. – Corona er ikke det store temaet lenger, sier meglertopp.

FERSKING: Aker Carbon Capture er en del av Akers fornybarsatsing. Selskapet ble notert i august.

Gorm Kallestad
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Til tross for coronakrise har investorene åpnet lommeboken for en rekke nye børskandidater i år, ikke minst selskaper med en grønn profil.

Så langt i år har 19 nykommere notert seg på Børsens markedsplasser, og flere er på vei.

Medregnet fem selskaper som enten har sendt søknad eller kunngjort børsplaner i nær fremtid, kan antallet nye noteringer snart nå 24 – det høyeste siden 2007, året før finanskrisen brøt ut.

Les også

Investorveteran vil produsere laks på land. Nå sikter han mot Oslo Børs.

Les også

Aker Offshore Wind vil satse på «den neste revolusjonen»

– Corona er ikke det store temaet lenger

Strømmen av nye selskaper kommer til tross for at coronapandemien har gitt en dyp nedtur i økonomien.

– Det har kanskje vist seg at mange av de støttetiltakene som land har satt i verk, har hjulpet. Selvsagt er det fortsatt bransjer som sliter, men kapitalen dreier og finner sine plasser, sier Peter Straume til E24.

Han er Norgessjef i meglerhuset ABG Sundal Collier, som blant annet bistår selskaper med å hente kapital.

Peter Straume, Norgessjef i meglerhuset ABG Sundal Collier.

Marius Lorentzen / E24

– Corona er ikke det store temaet lenger, og det kan se ut til at de fryktede langtidsvirkningene blir svakere enn man har snakket om. Vi skal ikke undervurdere det, men det er ikke øverst på agendaen om dagen.

Det er derimot lave renter, som gjør det vanskeligere å finne avkastning utenfor aksjemarkedet.

– Den viktigste driveren er at renten i verden er null. Det vil den være neste år også. Så er det kortsiktige ting, som presidentvalg og slike ting, som alltid medfører litt uro, sier Straume.

– Men selv om det kan bli korreksjoner tror jeg jakten på avkastning og riktige forretningsmodeller og sektorer, vil drive etterspørselen videre i aksjemarkedet, sier han.

Les også

Røkke ut på den grønne gren: Aker eier snart fornybart for 12 milliarder kroner

Les også

Ferd tar sjansen på børsraketten Quantafuel

Tar raskeste vei til børs

– Vi ligger an til å få et av de beste noteringsårene noensinne, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

Strømmen av nye selskaper til markedsplassen Merkur Market, hvor nåløyet ikke er like trangt for å slippe til, utgjør det aller meste av årets ferskinger.

Markedsplassen har enklere opptakskrav og lettere krav til rapportering enn hovedlisten på Oslo Børs. Det betyr blant annet at selskapene kan komme raskere på børs.

Mens tre selskaper har gått direkte på Oslo Børs, har resten notert seg på Merkur.

Les også

Miljøselskaper flokker til Oslo Børs: Forvalter er skeptisk

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Aase forklarer strømmen av nykommere med at de «oppnår god prising på aksjene» og vekstambisjoner.

Ifølge tall fra Børsen har de nye selskapene hentet 9,3 milliarder kroner i frisk kapital, mens den samlede verdien av børsferskingene er på rundt 50 milliarder kroner.

– Det handler ofte om at eiere ønsker å realisere verdier, og da er prisen viktig. Det er også selskaper som ønsker å vokse, og da er tilgang på kapital avgjørende, sier Aase.

– Vi ser at det er kraftig overtegning i mange av emisjonene som meldes nå. Det ser ut som det er forholdsvis mye kapital der ute, som ønsker å gå inn i nye selskaper, sier han.

Les også

Elkjøp kan havne på børs

– Historisk høy aktivitet

Flere meglerhus bekrefter høy temperatur i markedet.

– Vi opplever markedet som veldig aktivt. I andre kvartal var driveren rekapitalisering av selskaper som følge av pandemien, mens nå er typisk kapitalinnhentingene knyttet til vekstmuligheter selskapene ser. Markedet er spesielt aktivt for selskaper med en tydelig ESG-profil, skriver DNB Markets-sjef Alexander Opstad i en e-post.

ESG står for Environment, Social and Governance Criteria, eller miljø-, samfunn- og selskapsstyringskriterier. Kriteriene brukes for å finne ut om et selskap er en god investering ut ifra et bærekraftsperspektiv.

Spesielt selskaper som kan krysse av på den første boksen, altså miljøprofil, har fått mye oppmerksomhet på Oslo Børs. Slik selskaper utgjør også en stor del av årets noteringer.

Også Straume i ABG forteller at meglerhuset har mye å gjøre om dagen. Han påpeker at noen bransjer er mer populære enn andre, blant annet IT, fornybar energi og fisk her hjemme.

– Det er nesten historisk høy aktivitet på vår side. Og vi opplever at det er høy interesse i markedet, både nordisk og internasjonalt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Aksjer
 3. Merkur Market
 4. Børsnotering

Flere artikler

 1. 2021 kan gi nytt børsrush: – Ekstremt høy aktivitet

 2. Betalt innhold

  Merkur Market eksploderer: Dette bør du vite før du investerer

 3. Miljøselskaper flokker til Oslo Børs: Forvalter er skeptisk

 4. Annonsørinnhold

 5. Høyeste antall børsdebutanter siden før finanskrisen

 6. Prisgalopp på hete aksjer tross krisetid: – Ligner veldig på 1999