Børsen opp 15 prosent i første halvår: – Nå går vi inn i «boom time»

IT-selskapet Crayon ble solgt unna i hopetall, mens Grieg Seafood steg etter Shetland-salg på halvårets siste dag. Nå ventes sterk økonomisk vekst de neste kvartalene, ifølge investeringsdirektør Leif-Rune Rein.

FALLER: Hovedindeksen endte ned for dagen, men opp for halvåret.
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs falt på halvårets siste handelsdag. Nedgangen onsdag endte på 0,81 prosent til 1120 poeng.

Det utgjør en oppgang på over 15 prosent for Hovedindeksen første halvår 2021.

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv tror det neste halve året blir minst like godt.

– Nå er vi på full fart tilbake. Alle skulle ønske det gikk raskere, men det går mot full gjenåpning. Og da går vi inn i «boom time», sier Rein.

Rein oppsummerer det første halvåret på Børsen slik:

– Det har jo vært preget av at vi rett før jul fikk indikasjoner om at det kom vaksiner. Det medførte at man etter hvert så lys i tunnelen. Nå har det bølget frem og tilbake første delen av året, og hovedgrunnen er at vi har kunnet gå mot gjenåpning, sier Rein.

Les også

Adevintas gigantkjøp i boks: – Var villige til å gjøre alt for å få det til

Venter økt inntjening

– En gjenåpning vil resultere i økt aktivitet i økonomien, og økt inntjening i selskapene, og det er det vi har sett. Både forventningene, men også i selskapsrapportene fra første kvartal, hvor de gjorde det bedre enn forventet, sier Rein.

Samtidig har folk hatt mulighet til å spare opp penger i en periode hvor sentralbankene har kuttet rentene, poengterer Rein.

– Vi er nå i en situasjon hvor selskapene gjør det bedre og folk har penger å bruke. De venter bare på å få lov til å gjøre det, og det er nå.

Les på E24+

Flere tusen milliarder dollar i spill: Slik tror eksperter aksjemarkedet påvirkes

Europris steg etter oppkjøp av leketøy

Lavpriskjeden Europris klatret onsdag 4,55 prosent på Børsen etter at selskapet meldte om et oppkjøp. Selskapet går tungt inn i leker på nett og kjøper 67 prosent av Lekekassen for 501 millioner kroner.

Oppgjøret skjer i kontanter, og Europris har skaffet seg en forkjøpsrett til å også kjøpe de resterende aksjene i Lekekassen.

Lekekassen ble etablert i 1945 av familien Skalleberg i Grimstad, i Aust-Agder. Selskapet opererte utelukkende med fysiske butikker frem til nettbutikken Lekekassen.no ble etablert i 2013.

Lekekassen hadde i 2020 en total omsetning på 545 millioner kroner og et driftsresultat (ebitda) på 94 millioner.

Andre enkeltaksjer som skiller seg ut på onsdag er blant annet IT-selskapet Crayon, som toppet omsetningslisten og falt 8,04 prosent, etter å ha vært enda lengre nede tidligere på dagen.

Etter å ha varslet storsalg i går, melder Crayon at største eier, investeringsselskapet OEP ITS Holding, at de onsdag har gjennomført salget av 8,4 millioner aksjer til 118 kroner per aksje. Det betyr at salget var på totalt 991,2 millioner kroner.

Les også

Quantafuel melder om forsinkelse - aksjen faller tungt

Lakseaksje steg etter Shetland-salg

Ellers endte Grieg Seafood opp 7,38 prosent i løpet av handelsdagen. Oppdrettsselskapet meldte tirsdag kveld at det er blitt inngått en avtale med Scottish Sea Farms (SSF), om salg av alle aksjene i Grieg Seafoods virksomhet i Shetland. Det ble spekulert tirsdag om at SSF var kjøperen etter at Grieg Seafood natten i forveien bekreftet at de var i samtaler rundt et mulig salg. Kjøpsprisen på gjeld- og kontantfri basis er satt til 164 millioner pund.

«Antar man at SSF klarer å oppnå lignende marginer på disse eiendelene som de har på nåværende drift i samme område, argumenterer vi også for at transaksjonen er innvannende for SSF», skriver Pareto.

Avfallshåndteringsselskapet Quantafuel falt derimot 10,74 prosent onsdag. Selskapet har kommet med en oppdatering om anlegget på Skive i Danmark, der det går frem at anslaget for gjennomføringen av prosjektet er utsatt til midten av fjerde kvartal fra tidligere utgangen av tredje kvartal.

Les på E24+

Mangelen på disse skaper problemer for alt fra biler til hvitevarer og julelys

Ikke redd for inflasjon

Leif-Rune Rein i Nordea Liv er imidlertid klar på at ikke alt kommer til å være rosenrødt.

– Så er det selvfølgelig noen ulemper. Har du gjenåpning og kraftig vekst, så kommer det også noen flaskehalser. Det var sånn vi fikk inflasjonsspøkelset som preget markedet litt. Men jeg er ikke redd for det og jeg tror ikke markedet er redd for det.

– Vi er fremdeles optimister til tross for at ting er litt stivt priset.

Sektorvis var det energi som ble den store vinneren siste halvår, men det blir likevel noe annet om man inkluderer fjorårets smell.

– Det er ingen tvil om at energisektoren er den som har gitt best avkastning globalt sett siste halvår, men man må ha to tanker i hodet samtidig. Fra vi fikk pandemien og frem til nå, så er energi den dårligste sektoren, men gjeninnhentingen har vært sterk.

Energisektoren er siden 17. februar i fjor ned 6,7 prosent. Men det er etter at den i år har økt med 29,3 prosent, og dermed er den beste sektoren for halvåret.

– I sum er det den verste sektoren, og det sier noe om hvor ille det var.

Motsatt er det IT-sektoren som er den sterkeste i hele perioden, med en oppgang på 46,8 prosent, mens den «bare» har økt 13,1 prosent i år.

Publisert:
Gå til e24.no