Blandet på Wall Street under Kongress-drama: – Markedet ser ikke ut til å bry seg i det hele tatt

Det som skulle bli en formell opptelling av valgmannstemmene i USA endte med at Trump-tilhengere stormet Kongressen. Dow Jones endte med sin høyeste sluttkurs noen sinne.

STORMET: Kongressen ble stormet onsdag kveld norsk tid, men markedet ser ikke ut til å bry seg, sier analytiker.
Publisert:

I ettermiddagstimene ble Dow Jones-indeksen sendt opp til rekordnivåer, og nådde en intradagstopp på over 31.000 poeng.

Indeksen endte dagen med sin høyeste sluttkurs noen sinne, en rekord som sist ble slått på nyttårsaften. Dow Jones endte på 30.829 poeng.

Teknologitunge Nasdaq som var i pluss i løpet av ettermiddagen endte dagen i minus.

Utviklingen kom mens Kongressen ble stormet i Washington D.C. og amerikanerne ventet på et delstatsvalg som kan avgjøre hvor mye makt Joe Biden får når han blir president.

– Markedet ser jo ikke ut til å bry seg i det hele tatt, sier Nordea Markets-strateg Joachim Bernhardsen om situasjonen.

Slik stengte Wall Street onsdag:

  • Dow Jones opp 1,44 prosent
  • Nasdaq Composite ned 0,61 prosent
  • S&P 500 opp 0,57

Trump-tilhengere stormet Kongressen

Kongressen var onsdag kveld norsk tid i ferd med å godkjenne presidentvalgresultatet.

Den formelle prosessen ble imidlertid avbrutt av at demonstranter tok seg inn i Kongress-bygningen onsdag kveld. Ifølge CNN skal også en kvinne være skutt i brystet inne i Kongressen.

Den sittende presidenten Donald Trump talte tidligere onsdag for tusenvis av tilhengere i Washington D.C. og protesterte mot valgresultatet i presidentvalget i november.

Han har bedt visepresident Mike Pence om å ikke godkjenne valgresultatet i Senatet onsdag kveld. Det er visepresidenten som formelt godkjenner resultatet.

Pence skrev imidlertid i et brev at han ikke makt til å overstyre stemmene fra valgkollegiet. Der ble resultatet 306 delegater til Biden og 232 til Trump.

– Tiltro til institusjonene

Trump har flere ganger tidligere sagt at valgresultatet er ugyldig og krevd gjenvalg. Uttalelsene har hatt liten innvirkning på markedene, påpeker Bernhardsen.

– Jeg tror nok det handler om at man har tiltro til institusjonen, til syvende og sist, sier Nordea-strategen.

Han mener at de fleste ikke deler Trumps syn om at valget er omdiskutert, og at Trumps krav ikke kommer til å gå gjennom.

– Men når det er sagt: Når skudd blir avfyrt inne på Capitol Hill – hadde du spurt meg i går hadde jeg sagt at dette ville påvirke markedene, sier Bernhardsen.

Wall Streets skuldertrekk er med andre ord en tro på systemet, mener Bernhardsen.

– Det er i bunn og grunn tro på institusjonene og det at de kravene Trump kommer med er såpass langt ute på sidelinjen at man ikke regner med at det har hold i seg. Alle bortsett fra Trump og noen av hans tilhengere vet at valgresultatet er riktig, sier han.

Demokratene tar Senatet

Demokraten Raphael Warnock er utnevnt til valgvinner over republikaneren Kelly Loeffler, av de fleste amerikanske mediene. Like etter Wall Street-stenging melder medier at demokraten Jon Ossoff vant det andre setet foran republikaneren David Perdue.

Dermed tar Demokratene tar begge setene og det blir 50–50 mellom Demokratene og Republikanerne i Senatet, noe som gjør at påtroppende visepresident Kamala Harris får den avgjørende stemmen.

Les også

Slik kan Georgia-valget påvirke markedene

Dette kan gi påtroppende president Joe Biden større handlingsrom. Dermed kan det ligge an til større krisepakker, men også høyere selskapsskatt og strammere reguleringer av teknologisektoren, ifølge Reuters.

STORMER KONGRESSEN: Trump-tilhengere kom seg inn i Kongress-bygningen da resultatet fra presidentvalget skulle bli godkjent.

Teknologikjemper falt

Teknologisektoren sendte Nasdaq-indeksen nedover onsdag. Både Apple og Facebook falt over to prosent fra start, og fortsatte i negativt terreng ut dagen.

Også aksjene Microsoft, Netflix, og Amazon falt onsdag. Teknologiaksjene falt på grunn av frykt for høyere skattesatser under Biden, skriver CNBC.

Blant andre enkeltaksjer som skiller seg ut steg Moderna 6,48 prosent for dagen. Samme dag har EU-kommisjonen formelt godkjent selskapets coronavaksine for bruk i Norge og EU.

Enkelte aksjer stiger også på håp om mer hjelp fra myndighetene under Biden-presidentskapet, skriver CNBC. Blant annet steg Caterpillar, som leverer industriutstyr, over 5,5 prosent i løpet av dagen.

«Tiåringen» steg

Gjennom dagen har også renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner steget til én prosent for første gang siden mars.

– En dobbeltseier bør lede til en brattere kurve og en svakere dollar ettersom den finansielle støtten vil bli sett på som ikke-bærekraftig, men det vil bli ønsket velkommen av aksjemarkedet, særlig sykliske, mens vekstpresset kanskje vil vise seg i internettgigantene, skriver makrostrateg Sebastien Galy i Nordea Investment i et notat, ifølge Bloomberg.

Oppgangen sendte også bankaksjer opp onsdag.

Les også

«Verdens viktigste rente» bikker 1 prosent for første gang siden mars

Publisert:
Gå til e24.no