Nå starter styret jakten på ny SAS-sjef: – Det er en beklagelig timing

SAS’ styreleder ergrer seg over at han ikke klarte å overtale Rickard Gustafson til å forbli konsernsjef litt lenger. Selv om selskapet fortsatt står midt i coronakrisen tror styrelederen likevel noe godt kan komme ut av sjefsbyttet.

Den erfarne danske næringslivstoppen Carsten Dilling er styreleder i SAS og må nå prioritere jakten på ny SAS-sjef
Publisert:

– Jeg hadde kjennskap til at han var i en prosess og jeg var i dialog med han for å overbevise han om å bli, men det lyktes jeg ikke helt med, konstaterer Carsten Dilling, styreleder i SAS, i et intervju med E24.

Mandag kveld kom nyheten som overrasket mange: Konsernsjef Rickard Gustafson varslet sin avgang. Gustafson skal bli konsernsjef i det svenske industrikonsernet SKF og slutter i SAS innen 1. juli.

Dilling uttalte i børsmeldingen der nyheten ble annonsert at han var både «skuffet» og «lei meg» over at Gustafson forlater selskapet.

– Men jeg har hatt et tett samarbeid med Richard i en årrekke som har gjort at vi har kunnet snakke åpent om dette og andre ting. Det er få i Skandinavia som har gjort det så bra som han og slike lederstjerner er alltid «i spill», sier Dilling.

– Så det er jo ergerlig, men jeg har full forståelse for at han ønsker å ta et steg videre etter å ha gitt 10 av sine beste år til SAS og skapt fantastiske resultater, fortsetter han.

Dilling er samtidig klar på at styret har forberedt seg på at sjefen en dag skulle slutte etter så mange år.

– Derfor har vi også hatt «etterfølgerprosesser» i gang en stund, så dette slo ikke ned som en bombe, sier Dilling.

Rickard Gustafson selv har ikke ønsket å stille til intervju tirsdag.

Les hva pilotenes øverste tillitsvalgte sier om tiden under Gustafson her!

Les også

Rickard Gustafson slutter som SAS-sjef

– Etterlater et tomrom på et kritisk tidspunkt

En som følger SAS svært tett er analysesjef for aksjer i Sydbank, Jacob Pedersen. Han sparer ikke på adjektivene når han beskriver nyheten:

«Oppgaven med å gjenreise SAS er gigantisk. Den skriker etter kontinuitet og inngående kjennskap til både luftfartssektoren og SAS’ kompleksitet. Derfor etterlater Rickard Gustafsons avskjed SAS i et tomrom på et kritisk tidspunkt», skriver Pedersen, i en oppdatering.

Han opprettholder salgsanbefalingen han hadde på aksjen fra før også etter meldingen.

– Jeg er overrasket over at avgangen kom nå, gitt situasjonen selskapet er i, men han har jo vært der veldig lenge så det har jo ligget i kortene en stund og generelt er «timingen» aldri riktig for et konsernsjefskifte, sier Eivind Roald, tidligere konserndirektør i SAS, til E24.

Roald er i dag industriell rådgiver for oppkjøpsfondet Altor.

– Så må man aldri glemme at vi toppledere aldri er alfa og omega for en virksomhet, ei heller i SAS. Der er det mange dyktige medarbeidere og en sterk merkevare, det er bare å ønske styret lykke til i jakten på en ny SAS sjef, fortsetter Roald.

Les også

SAS-pilotenes etter sjefens overraskende avgangsvarsel: – Dette kan gi noen muligheter

Mistet både finansdirektør og konsernsjef

Med Gustafsons avgang vil SAS ha mistet både sin konsernsjef og finansdirektør på under ett år – Torbjørn Wist forlot selskapet etter sommeren i fjor.

Selskapets aksje var tirsdag ettermiddag ned 2,4 prosent i Stockholm og selskapet står altså midt i den gigantiske coronakrisen som har sendt bransjen ned i knestående.

– Det er en beklagelig timing at det skjer midt under en krise, sier Dilling og fortsetter med å liste opp to «vesentlige ting» som han mener også må frem.

Det første er at selv om det er «to kritiske roller» i selskapet, så ledes ikke SAS bare av en eller to personer.

– Det andre er at man ikke skal undervurdere den positive effekten av å få nye og friske øyne inn i virksomheten, sier Dilling og fortsetter:

– Nå kan vi velge den personene som har det rette syn på hvordan SAS skal komme seg styrket ut av dette. Det er mye som har forandret seg, både når det gjelder kundenes reisemønster og det blir en ny dynamikk i bransjen.

Les også

Bakgrunn: Torbjørn Wist går fra SAS til Wallenius Wilhelmsen

– Jobben er meget kompleks

Styrelederen vil foreløpig ikke sette en frist for når en ny sjef skal være klar eller si noe særlig konkret om rekrutteringsprosessen som nå er sparket i gang. Han er klar på at arbeidet har høy prioritet.

– Sjefsjobben i SAS er meget kompleks, særlig i en krisesituasjon. Man må både kunne håndtere kommersielle, taktiske, operasjonelle og andre kompliserte forhold, sier styrelederen.

– Det som er viktig nå er å spesifisere hovedkomponentene som trengs, samt å se rundt i vår og omkringliggende bransjer på hva som er bra og hvilke stjerner som finnes, fortsetter han.

– Når det gjelder SAS er nasjonalitet ofte et samtaletema. Blir det en dansk eller norsk sjef denne gangen?

– I min tid i styret, og i forhold til styresammensetning, har vi mer og mer satt kompetanse i førsterekke og nasjonalitet i andre rekke. Det er ingen politisk agenda her og det har ikke kommet noen signaler fra våre eiere om at en ny sjef skal ha en viss nasjonalitet, sier Dilling.

– Men det blir en skandinaver?

– Kanskje, sier Dilling og humrer.

– Det viktigste er at vi skal ha en profil som virkelig forstår lederskap. Utover det er bransjekunnskap og -teft helt sentralt, fortsetter Dilling og understreker at han er åpen for noen utenifra bransjen som kan ta med seg nye ting inn.

Les også

SAS får lån på 1,5 milliarder kroner med norsk garanti

Spekulasjonene er i gang

Selv om styrelederen ikke vil gi noen hint om hvem som kan være aktuelle kandidater er spekulasjonene i gang.

Både nåværende driftsdirektør Simon Pauck Hansen og de tidligere norske SAS-direktørene Robin Kamark og Eivind Roald er blant navnene som sirkulerer. Listen over potensielle kandidater i Skandinavia omfatter også en rekke andre kjente og ukjente navn i bransjen.

Hvem som er interessert og eventuelt får jobben er ikke klart, men det som er klart er at flere mener Gustafsons avgang skjer på et uventet tidspunkt.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs mener det ikke blir lett å fylle Gustafsons sko, men han mener selskapets driftsdirektør er en klar favoritt:

– Simon Pauck Hansen er den jeg tror ligger best an til å overta etter Rickard Gustafson. Han har lang erfaring, er ung med sine 45 år og det er også Danmarks tur til å inneha konsernsjef-rollen i SAS, sier Elnæs.

– Jeg tror ikke SAS går for en ekstern kandidat nå. Det krever meget god forståelse, innsikt og kontaktnett i SAS for å navigere selskapet gjennom den kanskje største utfordringen noensinne, fortsetter han.

Les også

SAS vil søke Norge om lånegaranti likevel: – Vi må forberede oss på veldig lav etterspørsel

Les også

Historisk underskudd i SAS: 10,6 milliarder i minus før skatt

Publisert: