Markant løft på Wall Street

Wall Street startet fjerde kvartal med en opptur. Markedet tror USAs sentralbank kan bremse rentehevingene fremover, ifølge investeringsdirektør.

Trader trasker gjennom gulvet på New York-børsen i slutten av forrige uke.
Publisert:

Wall Street steg jevnt og trutt gjennom handelsdagen, og Dow Jones og S&P 500 hadde i 21-tiden steget over 3 prosent. Utover kvelden flatet de noe ut, og ved stengetid så de toneangivende indeksene slik ut:

  • Industriindeksen Dow Jones steg 2,64 prosent
  • Tek-indeksen Nasdaq steg 2,27 prosent
  • Samleindeksen S&P 500 steg 2,59 prosent

Pilene pekte dermed oppover igjen, etter at forrige uke avsluttet med markant fall fredag. Totalt for forrige uke falt alle de tre nøkkelindeksene.

Wall Street går inn i oktober etter en begredelig september måned for de amerikanske aksjemarkedene. Nedgangen forrige måned bidro til at S&P 500 fikk sitt verste kvartal på to år, skriver Bloomberg.

Les på E24+

Petter Kongslie: Aksjer har fått en konkurrent

Mener markedet er oversolgt

Investeringsdirektør i Nordea, Leif Rune Rein, mener en av driverne bak oppgangen i det amerikanske aksjemarkedet er at lange renter synker.

Renten på den tiårige amerikanske obligasjonsrenten ligger i 20-tiden på 3,64 prosent. Forrige uke lå den på over 4 prosent, for første gang siden 2008.

Rein tror dette kan komme av at investorer forventer at Fed vil bremse rentehevingene fremover, fordi tall for økonomien er svakere enn forventet.

Leif Rune Rein tror investorene forventer at Fed bremser rentehevingene fremover

Blant annet kom det i dag tall for de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks (ISM-indeksen). Den regnes som en viktig indikator på landets industriproduksjon.

I september var den på 50,9 prosent. TDN skriver at det på forhånd var ventet en indeks på 52,2, ifølge prognoser fra Trading Economics.

– En av de store risikoene vi har sett er at Fed ikke klarer å dempe økonomien raskt nok, ergo vil investorene tenke at da kommer de til å heve renta enda mer. Men nå har vi sett flere indekser komme med data som er svakere enn forventet, så markedet tenker kanskje at endelig får vi den avmatningen som gjør at Fed bremser. Da er det ikke så rart at de lange rentene faller, sier Rein.

Videre mener han at markedet reagerer voldsomt fordi det er oversolgt.

– Da skal det lite til før du får en oppgang i markedet. Når det er mye negativt som er priset inn og mange har solgt seg ut skal det lite til for at vi får store markedsutslag, sier han.

På de viktigste børsene i Europa var bildet blandet, uten de største overordnede utslagene. På Oslo Børs bidro derimot oljeaksjer til en kraftig oppgang mandag ettermiddag.

Oljeprisen klatrer

Oljeprisen har mandag klatret gjennom dagen, og ligger høyere enn da handelen stengte for helgen fredag kveld.

Søndag kveld kom nyheten om at Opec+ vurderer å kutte oljeproduksjonen med en million fat per dag.

Oljeprisen ligger på 88,62 dollar i skrivende stund, omtrent tre dollar høyere enn nivåene fredag kveld.

Søndag kveld ble det klart at Opec vurderer å kutte oljeproduksjonen

Tesla faller etter leveringstall

Elbilprodusenten Tesla oppdaterte søndag om hvor mange biler selskapet leverte i tredje kvartal.

Fasiten for juli, august og september var at Tesla leverte 343.830 biler.

Det er det høyeste antallet elbiler Tesla har levert i løpet av et kvartal. Likevel var det noe under forventningen på levering 359.162 biler, ifølge Reuters og Bloomberg.

Tesla-aksjen hadde ved stengning falt 8,58 prosent.

Tesla leverte lavere tall enn forventet
Les også

Tesla leverte 343.830 elbiler i tredje kvartal

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om