Oljeaksjer falt på negativ Oslo Børs

Store oljeselskaper som Equinor falt med oljeprisen. Programvareselskapet Meltwater steg kraftig på Børsen.

NED: Oslo Børs snur ned torsdag ettermiddag.
Publisert:

Oslo Børs begynte opp torsdag, men snudde nedover utover dagen. En halvtime før stenging var Hovedindeksen ned rundt 0,8 prosent, men Børsen hentet seg noe inn igjen den siste tiden før stenging.

Hovedindeksen endte til slutt ned 0,44 prosent.

Børsuken har vært preget av de amerikanske inflasjonstallene som kom tirsdag. De viste at prisveksten i USA dempet seg mindre enn ventet i august.

Les på E24+

Forutså finanskrisen – nå spår de krisemarked

Wall Street reagerte tirsdag med å sende indeksene ned til sin verste handelsdag i år, og verdensmarkedene forøvrige reagerte også negativt. Etter den tunge tirsdagen har det vært vinglete, men stort sett forsiktig positiv stemning i de amerikanske aksjemarkedene.

Oslo Børs og børsene ellers i Europa opplevde ikke et like kraftig fall som i USA. Hovedindeksen på Oslo Børs endte moderat ned både tirsdag, onsdag og torsdag.

Oljeaksjer ned

Oljeprisen har falt utover ettermiddagen. Rundt stengetid på Oslo Børs lå nordsjøolje (brent spot) på rundt 91 dollar fatet, ned 3,7 prosent siden midnatt.

Oljeaksjer som Equinor, Vår Energi og Aker BP falt alle med oljeprisen, og bidro til å trekke børsen i negativ retning som noen av de mest omsatte aksjene. Equinor og Vår Energi falt begge rett over to prosent, mens Aker BP-aksjen endte ned 2,78 prosent.

– Det er mange krefter som dikterer prisbevegelsene i oljemarkedet akkurat nå, med økonomisk usikkerhet helt der oppe. Den sterkere dollaren er potensielt en annen motvind, sier Craig Erlam, megler hos OANDA, til Reuters.

Bekymring for svakere økonomiske tider og lavere etterspørsel etter olje trekkes jevnlig frem som forklaring på at oljeprisen har falt fra toppnivåene i kjølvannet av Ukraina-krigen.

Sterkere dollar kan også påvirke oljeprisen negativt da den handles i dollar. Når dollaren blir dyrere får de som sitter på andre valutaer mindre kjøpekraft inn i oljemarkedet.

Oljemegler Tamas Varga hos PVM til Reuters at det ikke er sikkert man vil kunne utfordre 100 dollar-grensen akkurat nå, men at det virker som man ser et bunnpunkt for oljeprisen nå i området rundt 90 dollar fatet mye på grunn av krigsrelatert forsyningsfrykt.

Meltwater-aksjen opp

Meltwater steg kraftig torsdag etter at programvareselskapet meldte at de skal ha en «gjennomgang av strategiske alternativer». Formuleringen tilsier gjerne at selskaper vurderer oppkjøp eller andre transaksjoner. Selskapet skriver i en børsmelding at de har fått «veiledende» tilbud som styret vil vurdere.

Aksjen endte dagen opp så mye som 29,7 prosent, til en kurs på 9,95 kroner per aksje.

ABG Sundal Collier skriver i en oppdatering at sist de så noe lignende var da EcoOnline annonserte tilsvarende strategisk vurdering 7. april – som ble fulgt opp av et tilbud fra Apax om å kjøpe alle utestående aksjer.

Meglerhuset tror Meltwater kan være en interessant oppkjøpskandidat både for strategiske kjøp og PE-selskaper. De viser til at Meltwater handles til selskapsverdi (EV) mot omsetning på 0,7 ganger, som er lavt sammenlignet med andre SaaS-selskaper. ABG har en kjøpsanbefaling på Meltwater med kursmål 23 kroner.

Les på E24+

Investtech-analyse: Kjøp disse Røkke-aksjene – og hold deg unna denne

American Shipping Company falt etter at de varslet en emisjon på 400 millioner kroner i går. Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker eier 19 prosent i selskapet gjennom Aker Capital. Aksjen er mest omsatt ved åpning torsdag.

Aksjen falt 5,8 prosent.

Har du lyst til å prøve deg som aksjeinvestor helt gratis og uten reell risiko, men med fete premier? Mandag starter Norges største aksjespill, Aksje-NM. Meld deg på nå!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om