Tross gode tider: Overskuddene barberes i oljegigantene

I USA rammes oljekjemper som Exxon av raffinerismell og lavere gasspriser i årets første kvartal, mens analytikerne spår resultatfall også for hjemlige Equinor.

SVAKERE TALL: Tross generelt gode tider for oljebransjen viser de siste regnskapstallene fra blant annet Exxon at resultatene er under press i første kvartal, blant annet som følge av lavere priser og en skvis i raffinerienes lønnsomhet. Illustrasjonsfoto.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Selskaper i Europa og USA legger i disse dager frem den finansielle fasiten for årets første kvartal.

I rapportsesongen har også flere av de store oljekjempene vært i ilden med sine resultattall.

Så langt gjelder det oljeselskapene ExxonMobil og Chevron i USA, og franske Total i Europa, mens hjemlige Equinor står for tur førstkommende fredag.

Etter at oljeselskapene har ridd av oljestormen har pengene igjen strømmet inn.

De børsnoterte olje- og gasselskapene raker inn mer kontanter enn noensinne, selv om oljeprisen på rundt 70 dollar fatet er 30–40 dollar lavere enn under oljeboomen før 2014, ifølge Rystad Energys analyse.

Årsaken til at superprofitten er tilbake er tredelt: Høyere oljepris, lavere kostnader og lavere investeringer.

Les også

Lavere oljepris og økte kostnader demper resultatet i Røkkes Aker BP

Overskuddene barberes

Fellesnevneren for rapportene som er sluppet i første kvartal, og analytikernes forventninger til selskaper som Equinor og Shell, er imidlertid krympende overskudd:

 • ExxonMobil måtte se overskuddet nesten halveres i første kvartal sammenlignet med første kvartal i fjor. Resultatet falt fra 41 til 21 milliarder målt i norske kroner.
 • Total leverte kvartalstall fredag, og selskapets justerte resultat etter skatt falt 4,3 prosent fra året før til 2,76 milliarder dollar, tilsvarende 24 milliarder kroner.
 • I Chevron ble resultatet etter skatt barbert til 2,6 milliarder dollar (23 milliarder kroner) fra 3,6 milliarder dollar (31 milliarder kroner) i fjorårsperioden.

Venter fall for Equinor

Og hvis analytikernes anslag slår til, vil Equinor legge frem det svakeste resultat siden tredje kvartal 2017, målt ved justert resultat før skatt.

Les også

Shell tar ansvar også for kundenes utslipp: Equinor-styret sier nei

For den norske oljegigantens del peker analytikerne på lavere oljepriser.

Etter at oljeprisen falt kraftig mot slutten av fjoråret ble bunnen nådd på 51 dollar per fat julaften, og har deretter steget til over 70 dollar fatet igjen.

Det er likevel ikke nok til å unngå at Equinor fikk mindre betalt for oljen enn på samme tid i fjor, ifølge analytikerne.

De regner med at Equinor fikk betalt 57,8 dollar fatet for sin norske oljeproduksjon og 55 dollar fatet for internasjonal produksjon i kvartalet.

På samme tid i fjor oppnådde selskapet en pris på 61,2 dollar fatet for sin norske produksjon og 58,8 dollar fatet for sin internasjonale produksjon.

– De fete marginene forsvunnet

På den andre siden av Atlanteren rammes oljeselskapene av lavere naturgasspriser i Asia, produksjonskutt i Canada og sanksjonene mot Venezuela, ifølge Wall Street Journal.

Les også

Aksjerekyl og svak krone gir ny rekord: Oljefondet opp 11 prosent i år

Etter nyttår har en flom av gass fra land som USA, Australia og Russland bidratt til et kraftig fall i verdens gasspriser.

Samtidig har lønnsomheten i den lukrative raffinerivirksomheten blitt rammet. Det skyldes at bortfallet av olje fra Venezuela og kutt i Canada har gitt mangel og høyere priser på tungoljen som går inn i raffineriene, skriver WSJ.

– De tjener fortsatt penger, men de fete marginene har forsvunnet, sier analysesjef Sandy Fielden i Morningstar.

For Exxons del viste resultatet fra raffinerivirksomheten et tap på 256 millioner dollar i kvartalet.

Også BP og Shell skal levere kvartalsrapporter til uken. Analytikerne venter at Shells resultat falt til 4,5 milliarder dollar i første kvartal fra 5,3 milliarder dollar i perioden i fjor.

Les også

Lavere oljepris og økte kostnader kutter Aker BP-resultat

Les også

Lisenshandel kan løse oljefloke i Nordsjøen

Les også

Regjeringen får pepper: Mener havvind langt fra blir konfliktfritt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. ExxonMobil
 3. Total
 4. Equinor

Flere artikler

 1. Kraftig oljehopp også for Exxon og Chevron: – Turen er kommet til aksjonærene

 2. Venter resultatsmell for verdens oljekjemper

 3. Pengene rant ut av oljegigantene i andre kvartal: Historisk underskudd for Exxon

 4. Oljekjempene skrev ned verdier: Store tap for Exxon, Equinor og Shell

 5. Shell snur til pluss og jekker opp utbyttet