Opera i EU-korstog mot Microsoft

Flere av Microsofts rivaler mener selskapet bryter loven med nye Vista og klager til EU. Norske Opera er blant selskapene som klager.

  • Gunhild Haugnes
Publisert:,

- Microsoft tar i bruk ulovlige metoder for å beholde monopolet de har og utvide det til andre områder. De rir to hester samtidig. De lager sine egen standarder, selv om de er med på å utvikle de internasjonale standardene, sier teknologisjef i Opera Software OPERA Håkon Wium Lie til E24.

Les flere nyheter på E24

Klager på Vista

Opera er med i en gruppe Microsoft-rivaler organisert av ECIS (European Committee for Interoperable Systems) som nå har levert inn en ny klage på Microsofts nylanserte operativsystem Windows Vista til EU-kommisjonen.

Store selskaper som IBM, Nokia, Sun Microsystems, Oracle er med i gruppen, sammen med en rekke andre mindre selskaper.

- Vanskelig for konkurrenter

Ifølge Wium Lie handler det om grensesnittene og filformatene i Vista, som skal være lagd slik at det er vanskelig for konkurrenter legge sine løsninger oppå Vista-plattformen.

Ni av ti PC-er over hele verden har i dag Windows operativsystem, og det er ventet at de aller fleste vil gå over til Vista etter hvert.

- Microsoft turer frem som de alltid har gjort, noe som gjør det vanskelig å skape konkurranse og gode produkter, sier Wium Lie. Han peker på at EU tidligere har konkludert at Microsoft har brukt ulovlige metoder.

- Ulovlig praksis

Og nå mener ECIS-gruppen at selskapet gjør det igjen.

- Den samme praksisen som EU fant ulovlig for tre år siden har nå blitt implementert i Vista, sier ECIS-talsmann advokat Thomas Vinje til Forbes.

Han peker blant annet på at Microsofts XAML formatteringsspråk, som skal erstatte eksisterende HTML, har blitt desginet for å være avhengig av Windows

Vil ha fortgang

ECIS-gruppen ber nå EU-kommisjonen om å bestemme seg så snart som mulig. Gruppen er lei uthalingstaktikken til Microsoft.

Microsoft mener på sin side at den nye klagen ikke inneholder noe nytt.

EU har i flere år kjørt ulike prosesser mot Microsoft angående monopolisme. Og i 2004 ble Bill Gates & co. ilagt en bot på over 4 milliarder kroner, med en tilleggsbot på 2,3 milliarder kroner.

Endret sikkerhetssystem

Da det nye Vista-systemet var på trappene var sikkerhetsleverandører som Symantec og McAfee raskt på pletten og sa at Vistas sikkerhetsløsningen gjorde livet vanskelig for dem.

Etter pålegg fra EU endret Microsoft sikkerhetssystemene i Vista.

Sjekk børsen på Bors24

Her kan du lese mer om

  1. Opera Software

Flere artikler

  1. EU etterforsker Microsoft etter Opera-klage

  2. Microsoft får gigantbot

  3. Giganter i krig om tronen i IT-markedet

  4. Annonsørinnhold

  5. Opera klager Microsoft inn for EU-domstolen

  6. EU-kommisjonen gransker Google