Tynges fortsatt av handelskrig og nedtur i bilindustrien

Publisert:

Elkem må se resultatene svekkes kraftig i tredje kvartal fra tilsvarende periode i fjor, noe selskapet også ga beskjed om i sommer.

I andrekvartalsrapporten skrev selskapet at de ventet et brutto driftsresultat på linje med andre kvartal, som kom inn på 647 millioner kroner.

Fasiten i tredje kvartal landet på 640 millioner kroner, hvilket er en nedgang fra 1,4 milliarder kroner i tredje kvartal 2018.

Les på E24+

Dette skjer med «Kina-aksjen» Elkem i handelskrigen

Svake markeder

Resultatene til Elkem har svekket seg mye etter at handelskrigen mellom USA og Kina har blitt trappet opp. Industrigiganten sitter midt i skuddlinjen i den pågående handelskonflikten, og har måttet se sine markeder svekkes.

Selv om Elkem har tatt grep for å flytte rundt på sine egne varestrømmer for å unngå handelskrigen som nå pågår, så rammes selskapet indirekte av uro i markedet.

Selskapet melder fortsatt om utfordrende markedsforhold, og viser til at makroøkonomisk usikkerhet, handelskonflikter og nedturen i bilindustrien har rammet markedet for Elkems produkter.

Problemene har resultert i lavere salgsvolumer for spesialiserte produkter og fallende priser for råvareprodukter, melder selskapet.

Elkem skriver imidlertid at selskapets resultater er «relativt sterke» sett i lys av markedsutfordringene.

I kvartalet falt driftsinntektene med fem prosent til 5,54 milliarder kroner, mens resultatet etter skatt falt til 206 fra 915 millioner kroner.

– Markedsprisene for silikoner i Kina gikk opp i tredje kvartal, hovedsakelig på grunn av sesongmessig høyere etterspørsel fra bygg og anlegg kombinert lavere utnyttelse hos store produsenter, sier Elkem-sjef Helge Aasen.

Les på E24+

Dette er x-faktorene på Oslo Børs før resultatsesongen

Lave priser

Elkem er en av Norges eldste industrikonsern og er en av verdens ledende aktører innenfor produksjon av silisiumbaserte metaller og produkter. Disse produktene brukes i en rekke bransjer, som kosmetikk, luftfart, bil- og byggebransjen og helsesektoren.

– Priser for silisium og ferrosilisium har falt til historisk lave nivåer på grunn av lavere etterspørsel og dermed for høyt tilbud. Markedsprisene er nå antatt å være på nivåer som ikke er bærekraftige ettersom mange konkurrenter er estimert å tape penger, sier Aasen.

Han sier videre at det er innført betydelige begrensninger i produksjon for silisium og ferrosilisium, og at disse markedene er ventet å bli bedre.

Elkem melder likevel at utsiktene i viktige markeder fortsatt er svake på grunn av makroøkonomisk usikkerhet.

Les rapporten til Elkem her
Les på E24+

Dette skjer med «Kina-aksjen» Elkem i handelskrigen

Publisert:

Her kan du lese mer om