Hydros kvartalsrapport

Hydro-sjefen nedjusterer anslag og tar grep etter uro: – Må ta det inn over oss

Norsk Hydro leverte sterkere tall enn ventet i tredje kvartal, men konsernsjefen er ikke fornøyd. Selskapet tar nå en rekke grep for å kutte kostnader og bli mer robust i en tid med mye usikkerhet.

TAR GREP: Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim legger frem bedre tall enn ventet, men er ikke fornøyd med resultatene. Hun tar en rekke grep for å redusere kostnadene og gjøre selskapet mer robust i en krevende tid for flere av Hydros segmenter.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det er noen tegn til bedring for Norsk Hydro, som la frem ferske kvartalstall onsdag.

Det justerte resultatet på 1,37 milliarder kroner var 49 prosent svakere i tredje kvartal enn for ett år siden, og bunnlinjen gikk i minus for fjerde kvartal på rad, grunnet en solid nedgang i prisene på aluminium og råvaren alumina.

På den positive siden så var tallet langt bedre enn det analytikerne hadde ventet, og Hydro kunne melde om oppgang i produksjonen, positive valutaeffekter og en betydelig nedgang i råvarekostnadene.

En viktig årsak til at bunnlinjen fortsatt er negativ, er at selskapet tar milliardgrep som skal kutte kostnadene på sikt. Disse utgiftene til omstilling tas ikke med i det justerte resultatet.

Onsdag formiddag sendte markedet Hydro-aksjen opp rundt 3,12 prosent på Oslo Børs.

Tar drastiske grep

Konsernsjef Hilde Merete Aasheim i Norsk Hydro er ikke fornøyd med resultatet. Hun tar nå en rekke grep for å gjøre selskapet mer robust og kutte kostnader, som til dels ble varslet på en investordag i september. Bakteppet er økt usikkerhet i globale markeder, som rammer flere av selskapets virksomheter.

– Den usikkerheten som har bredt seg knyttet til både handelshindringer og den verden vi nå ser, er vanskelig å lese, sier Aasheim i Norsk Hydro til E24.

– Men når man ser helt konkrete tilbakemeldinger fra ordrereduksjoner så må vi ta det inn over oss. Det er det vi gjør med å ligge i forkant, slik at vi kan ta de nødvendige grepene og tiltakene, legger hun til.

Blant sparegrepene som tas er nedbemanninger og restrukturering i segmentet for valsede produkter, hvor selskapet gjorde en avsetning på 1,15 milliarder kroner i tredje kvartal. Segmentet skal forbedre kostnadene med 900 millioner de neste fem årene, og nylig ble det varslet at 735 årsverk forsvinner.

Selskapet stenger også en rekke anlegg i ekstruderte løsninger, et segment som skal spare én milliard kroner frem til 2023 og hvor rundt 1.200 årsverk forsvinner. I tillegg skal også Hydros administrasjon reduseres med rundt 250 årsverk.

– Hvilke deler av virksomheten merker uroen mest?

– Det er nedstrømssegmentene, både ekstruderte løsninger og også valsede produkter, som merker det. Det er de som er i kontakt med designere og bilprodusenter, men det trekker da inn over hele Hydro etter hvert som vi ser neddragningen, sier Aasheim.

Justerer ned forventningene

Aasheim melder om svakere utvikling enn ventet i USA og Europa for segmentet ekstruderte løsninger, som blant annet inkluderer aluminium som brukes i byggebransje og bilindustri.

– Vi tar ned forventningene fra andre kvartal ganske betydelig, sa Aasheim på en presentasjon på Vækerø onsdag.

I andre kvartal ventet Hydro vekst i markedet for ekstruderte produkter i Nord-Amerika og flat utvikling i Europa, men nå ser selskapet for seg et samlet fall i etterspørselen på rundt tre prosent i år.

– Det er vel usikkerheten som brer seg, da. At man ikke tør å investere, man holder igjen på å starte det nye bygget eller kjøpe den nye bilen. Når du akkumulerer all den utryggheten så kommer det ut i redusert etterspørsel, sier Aasheim.

Mange stengte anlegg

Hydro-sjefen påpeker at selskapet gjør ganske kraftige endringer i segmentet for ekstruderte løsninger, for å være i forkant med å kutte kostnader i et svakt marked.

Aasheim sier at endringene har hatt engangskostnader på 228 millioner kroner i andre kvartal og 156 millioner kroner i tredje kvartal.

Onsdag la konsernsjefen frem en lang liste over Hydros endringer i segmentet ekstruderte løsninger:

 • Stenger Pinto i Spania
 • Stenger Redditch i Storbritannia
 • Stenger Rotherham i Storbritannia
 • Stenger lageret Wakefield i Storbritannia
 • Stenger lageret Lodz i Polen
 • Stenger Düsseldorf-kontoret
 • Stenger Belton i Sør-Carolina, USA
 • Stenger Kalamazoo i Michigan, USA
 • Selger Chisineu Cris i Romania

Håper på bedre lønnsomhet

– Hvorfor er dette nødvendig?

– Vi ønsker å ta ned kapasitet, og da ønsker vi å ta ned kapasitet der marginene er lavest, og at vi samler forretningen mer og sånn sett får ned kostnader, sier Aasheim.

– Når etterspørselen går ned blir det enda viktigere å ha riktig kapasitetsutnyttelse på de anleggene som skal gå, sier hun.

– Vil dette forbedre lønnsomheten?

– Dette er jo for å robustgjøre selskapet, og sånn sett bør det absolutt være med på å bedre lønnsomheten, sier konsernsjefen.

– Hvordan påvirkes de norske anleggene av uroen globalt?

– De norske anleggene på oppstrømssiden er de fem smelteverkene. De er i en god kostnadsposisjon. Så de er ikke så utsatt som de dollarbaserte anleggene. Derfor er det nå andre konkurrenter som nå varsler at kapasitet tas ut fordi de ikke har de fordelen som de norske har, sier Aasheim.

– Så den svake kronen hjelper Hydro?

– Den hjelper veldig, absolutt, sier hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Hydros kvartalsrapport
 2. Norsk Hydro
 3. Aluminium
 4. Nedbemanning
 5. Hydro
 6. Hilde Merete Aasheim

Flere artikler

 1. Bilmarkedet bidro til Hydro-nedtur: – Det slår rett inn i våre salg

 2. Hydro-sjefen etter valutasmell: – Alt i alt er det veldig bra

 3. Hydro varsler kutt i Valsede produkter: 735 årsverk kan ryke

 4. To Hydro-anlegg i Kina stengt etter coronaviruset

 5. Sterkere enn ventet fra Norsk Hydro: Sliter på flere fronter