Svenske forvaltere tror på mer pantefest på Oslo Børs

Panteselskapet Tomra og norske oppdrettskjempers kraftige børsvekst har ikke gitt de svenske SEB-forvalterne Tommi Saukkoriipi og Jonas Linnell høydeskrekk. – Vi har fått kommentarer om at vi må kvitte oss med dem.

SEB-FORVALTERE: – Vi leter etter selskaper med sterke markedsposisjoner, gode forutsetninger for vekst og som ikke har en ledelse som vil vokse bare for å vokse, sier Tommi Saukkoriipi (t.v.) og Jonas Linnell.

Foto: E24
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Fra storbanken SEBs hovedkontor i Stockholm har svenskene Tommi Saukkoriipi og Jonas Linnell som aktive forvaltere av fondet SEB Norway Focus truffet blink i det norske aksjemarkedet.

Siden fondet ble startet for tre år siden har de lekt seg med en rekke norske forvaltere når det kommer til å tjene mest penger til kundene sine gjennom å investere i selskaper notert på Oslo Børs.

– So far so good. Selskapene vi eier har for det meste heldigvis utviklet seg som vi har tenkt, sier Saukkoriipi.

Les på E24+

Er Tomra-aksjen overpriset? Svaret ligger begravet i diamanter, blåbær og gummibjørner

Fondet, som de begge har puttet egne penger i, har levert en avkastning på 73 prosent siden det ble startet i 2016, ekskludert kostnadene for å eie det. Hovedindeksen på Oslo Børs har steget 48 prosent i samme periode.

«Ikke dyre»

Saukkoriipi og Linnell peker på lakseaksjer som Austevoll Seafood og Bakkafrost, samt pantesystemselskapet Tomra som klare vinnere for fondet. De har alle levert en eventyrlig avkastning de siste tre årene, og er opp henholdsvis 80, 50 og 200 prosent på Oslo Børs i perioden.

– De har vært med fra start. Vi har ofte fått kommentarer fra norske analytikere om at vi må kvitte oss med lakseaksjer og Tomra fordi de er blitt dyre, men det har vi ikke vært enige i. Toppnoteringer for en aksje betyr ikke automatisk at den er for dyr.

– Jeg kan se for meg at mange andre har solgt alt på toppen, sier Saukkoriipi.

Han og Linnell mener det er mer å hente.

Sjømatindeksen på Oslo Børs har steget over 300 prosent de siste fem årene. Så langt i år har det derimot sett svakere ut med et fall på 11 prosent.

– Vi har tatt noe gevinst, men på lang sikt synes vi forutsetningene for Austevoll og Bakkafrost ser lønnsomme ut. Lakseaksjene kan også tåle en del ettersom forventningene nå ikke er så høye, sier Saukkoriipi.

Tomra-aksjen handles nå til 240 kroner, opp 68 prosent det siste året. Det som begynte med et hull i veggen har blitt til over 80.000 verdensledende pantemaskiner over hele verden.

Les også: (+) Er Tomra-aksjen overpriset?

Linnell omtaler Tomra som klart ledende i sitt marked, og mener blant annet EUs planer om redusert plastbruk vil dra aksjen videre oppover.

– Med et så sterkt ønske fra EU om å redusere plastbruken så er en panteordning naturlig å innføre. Storbritannia kommer til å innføre det, så nå skjer det ting, forklarer han.

Bommet på RenoNorden

De to forvalterne er også svært positive til Røkke-selskapene Aker og Aker BP.

– Gjennom Aker får vi eksponering til en rekke spennende ikke-noterte selskaper. Vi har stor tro på Aker Energy og tror det finnes et godt langsiktig potensial, sier Saukkoriipi.

Andre favorittaksjer fremover er undervannsentreprenøren Subsea 7 og Telenor.

Les også

Storebrand om olje-lobbyisme mot klimakrav: – Kan ikke få trenere

Riggselskaper holder de seg imidlertid unna, påpeker de.

– Vi kjøper ikke et selskap bare fordi det når nye bunnrekorder. Det betyr ikke nødvendigvis at de er billig, sier Saukkoriipi.

Blant de verste investeringene i løpet av fondets tre år trekker forvalterne frem renovasjonsselskapet RenoNorden, som gikk konkurs i 2017.

– Man kommer langt med å holde seg unna de verste minene. Når jeg sier det virker det som en feig, defensiv portefølje, men det er det ikke. Vi søker tilvekst også, men til en balansert risiko, sier Saukkoriipi.

«Overlegent alternativ»

Bedre stemning i aksjemarkedet har vært med å gi flere norske aksjefond fin fart i løpet av årets første måneder.

På samme tid i fjor hadde imidlertid flesteparten av forvalterne av norske aksjefond sett millioner fordufte etter at verdens børser for første gang på lenge opplevde kraftige fall fra rekordhøye nivåer. Vondt ble det på nytt da investorene for fullt begynte å skjelve mot slutten av året.

SEB Norway Focus sto igjen som det norske vinnerfondet i fjor, og endte med en positiv avkastning på fem prosent. Så langt i år er det opp rundt 10 prosent.

Saukkoriipi og Linnell tror det på kort sikt kan bli mer børsuro.

– Om Trump ikke blir fornøyd med forhandlingene med Kina og forlater forhandlingsbordet, vil børsene ta det innover seg, men det virker som de er interesserte i en avtale. Langsiktig er børsen imidlertid et overlegent alternativ for avkastning, spesielt med tanke på lave rentene, mener de.

Publisert:

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    DNB skal skaffe fondskundene ekstra avkastning. Det har gått sånn passe.

  2. Laksefall på Oslo Børs

  3. Betalt innhold

    Hun har satset på grønne aksjefond og tjent godt. Her er fasiten for gode og dårlige fond.

  4. Folketrygdfondets veddemål: Tjente på smell i varehandel og laksefest

  5. Svensk forvalter har tapt 50 millioner på Tomra-veddemål i år