Petter Stordalens aksjeforvalter: – Vi har vært heldige

Hotellkongen Petter Stordalens rammes hardt av en kollaps i reiselivet. På toppen har Stordalen investert en betydelig andel av kontantene sine i finansmarkedet gjennom selskapet Strawberry Capital.

SIKKER I STORMEN: Petter Stordalen kan puste lettet ut etter børsraset, ifølge direktør Kenneth J. Andersen i Stordalens datterselskap Strawberry Capital.
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

Stordalens hotellkjede Nordic Choice har opplevd et stort fall i bestillinger og permittert 3.000 ansatte i Norden.

Nordic Choice Hotels er en del av Stordalen-konsernet Strawberry. Konsernet kontrolleres fortsatt av Petter Stordalen, men aksjene i konsernet er fordelt på barna hans.

Strawberry-konsernet forvalter «en betydelig del» av kontantene sine gjennom datterselskapet Strawberry Capital, som driver aktiv handel i børsnoterte aksjer og andre finansielle instrumenter.

Dermed er Stordalen utsatt for risikoen i aksjemarkedet, ikke bare i næringslivet.

Men ifølge Strawberry Capital-direktør Kenneth J. Andersen har ikke Stordalen gått på en like stor smell i aksjemarkedet.

– Vi kommenterer aldri enkeltinvesteringer, men vi har en aksjeportefølje hvor vi gjør utstrakt bruk av sikringsinstrumenter, sier Andersen til E24.

I årsrapporten til Strawberry står det at Strawberry Capital har «stort fokus på risikostyringsmodeller» og forsøker å redusere risikoen «basert på en helhetlig vurdering av aksjemarkedet gjennom shortsalg av aksjer og aksjeindekser i Norge og internasjonalt».

– Vi har derfor vært heldige og hatt gevinster på disse sikringsinstrumentene som oppveier det kursfallet som har vært på enkeltinvesteringer, sier Andersen.

Les også

Nordic Choice-sjefen: – Umulig for reiselivsbransjen å bære det store økonomiske ansvaret vi står med

Fire aksjer har falt med minst 60 millioner

Andersen i Strawberry Capital sier at selskapet forvalter en «bred, nordisk portefølje», men ønsker ikke å gi ytterligere informasjon om investeringene.

Den samlede porteføljen til Strawberry Capital er dermed vanskelig å få oversikt over, men vi vet med sikkerhet at Strawberry Capital har vært inne som aksjonær i minst fire norske selskaper de siste månedene.

Ifølge de siste aksjonærregistrene har Stordalens investeringsselskap følgende aksjeposter:

 • Infront: 5,59 prosent
 • Magseis Fairfield: 2,69 prosent
 • Awilco LNG: 8,46 prosent
 • Gentian Diagnostics: Ned fra 1,3 prosent til 0 prosent denne uken

Investeringene må isolert sett ha gitt Strawberry Capital et betydelig urealisert tap siden nyttår. Ifølge E24s beregninger har Strawberrys aksjer i de fire norske selskapene falt i verdi med over 60 millioner kroner i 2020.

Hvis disse investeringene kan brukes som værhane for resten av portefølje, kan Stordalen ha fått betydelige papirtap som følge av tunge fall på børser verden over.

Strawberry Capital har hatt samme aksjepost i InFront og Awilco LNG i hele 2020. I Magseis økte selskapet aksjeposten sin fra 2,59 til 2,69 prosent i slutten av februar, mens det solgte seg helt ut av Gentian i løpet av denne uken.

 • Infront har falt nesten 40 prosent siden nyttår.
 • Magseis Fairfield har falt nesten 80 prosent siden nyttår og over 60 prosent siden Strawberry Capital økte aksjeposten sin til 2,69 prosent i slutten av februar.
 • Awilco LNG har falt nesten 60 prosent siden nyttår.
 • Gentian Diagnostics har falt rundt 31 prosent fra nyttår frem til mandag 9. mars.

Fikk kjempesmell i 2018

Det siste regnskapet til Strawberry Capital viste at selskapet gikk på en solid børssmell i 2018.

I fjor fikk selskapet et urealisert tap på 262 millioner kroner i aksjer og obligasjoner. Tapet ble delvis veid opp av ulike gevinster på 127 millioner kroner.

Strawberry Capital hadde markedsbaserte aksjeposisjoner på 821 millioner kroner og shortposisjoner for rundt 10 millioner kroner ved utgangen av 2018.

Egenkapitalen i selskapet var på rundt 624 millioner kroner ved årets slutt.

I løpet av 2019 har solgt Strawberry Capital seg ut av aksjer som Scandic Hotels Group og Zalaris.

Les på E24+

Den neste Stordalen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Petter Stordalen
 3. Nordic Choice Hotels
 4. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Stordalen har solgt seg ned i Infront

 2. DI: Petter Stordalen dumpet aksjer for en kvart milliard

 3. Petter Stordalen fortsetter å dumpe aksjer

 4. Stordalen har sikret ny milliardhjelp

 5. Stordalen raskt ute av Atlantic Sapphire-liste