Kan nektes utbytte: Bank Norwegian falt tungt

Bank Norwegian-aksjen sendes rett ned etter at forbrukslånsbankens aksjonærer kan risikere å gå glipp av selskapet første utbytte noensinne. Analytiker tror aksjen også tynges av usikkerhet rundt flyselskapet Norwegian.

Tine Wollebekk, sjef i Bank Norwegian.
Publisert:

– Det er uten tvil negativt, og det som gjør det forvirrende er at det en måned siden selskapet fikk lavere kapitalkrav fra Finanstilsynet, sier SEB-analytiker Truls Røysland til E24.

Årsaken til den potensielle barberingen av utbyttet er at Finanstilsynet er bekymret for enkelte av bankens misligholdte lån og avsetningene knyttet til disse.

Tilsynet mener en negativ utvikling i den norske og internasjonale økonomien kan føre til en situasjon som vil ramme selskapets kapitalreserver.

Bank Norwegian planla å betale utbytte på 3,18 kroner per aksje for hele 2019.

Bank Norwegian-aksjen falt 13,14 prosent fredag. Så langt i år er den ned over 30 prosent til kurs 66,75 kroner.

Analytiker: Senkes av tynget Norwegian-aksje

Finansanalytiker Odd Weidel i Sparebank 1 Markets sier at han tror at fredagens kursras for Bank Norwegian i større grad handler om at flyselskapet Norwegian også faller på Oslo Børs.

– Linken mellom Norwegian og Bank Norwegian har fungert usannsynlig godt. En aktør tett på det sa en gang til meg at «uten flyselskapet så er vi som de andre bankene i dette segmentet, sier Weidel.

Norwegian-aksjen er ned rundt 15 prosent fredag, etter at flere meglerhuset i løpet av morgenen har nedjustert kursmål og anbefalinger.

ABG Sundal Collier estimerer en egenkapital for Norwegian ved utgangen av første kvartal på 1,56 milliarder kroner, rett over egenkapitalkravet på 1,5 milliarder kroner.

Ved utgangen av andre kvartal venter meglerhuset at Norwegian vil bryte med lånekravet.

– Usikkerheten speiler seg over i Bank Norwegian-aksjen, fremhever Weidel.

Har en uke på å svare

Finanstilsynet har gitt Bank Norwegian frist til 13. mars for å svare på bekymringene.

Banken sier på sin side at utbytte som ble presentert da banken la frem fjerde kvartals resultater, er et resultat av en dialog med styret, og mener selskapets kredittkvalitet er god nok til å betale det planlagte utbytte.

Finanstilsynet har gitt Bank Norwegian frist til 13. mars for å svare på bekymringene.

Snakk om en begrensing

– Det er snakk om en begrensning, men hva den begrensningen blir det vet vi ikke. Vi har fått et brev som styret skal besvare og deretter skal Finanstilsynet vurdere og fatte et endelig vedtak, sier finansdirektør Pål Svenkerud i Norwegian Finans Holding til Infront TDN Direkt.

Svenkerud sier at selskapet har en løpende dialog med Finanstilsynet og sier også at de for en måneds tid siden mottok nye kapitalkrav, hvor egentlig alt var kjent med selskapets utbytteplaner og så videre.

På spørsmål om Finanstilsynet har kommet med merknader til regnskapsføringen. svarer Munkerud følgende:

– Den nye regnskapsføringen gikk fra en nettobetraktning til en bruttobetraktning. Men resultatet og egenkapitalen er den samme. Vi fikk økte renteinntekter og tilsvarende økte nedskrivninger. Også er det da de påvirkninger på de forskjellige forhåndstallene slik vi har rapportert og forklart, men reelt sett så er det ikke noen endring i den finansielle stillingen, sier han.

– Prosessen fremover nå er først å besvare brevet fra Finanstilsynet også må vi avvente vedtaket. Etter dette vil vi gjøre en vurdering om hva vi gjør vurdere, sier Svenkerud til TDN Direkt.

Tap på utlån økte

I rapporten for fjerde kvartal kom det frem at styret foreslo et utbytte på totalt 594 millioner kroner.

Det er første gang Bank Norwegian betaler utbytte.

Forbrukslånsbanken har tidligere fått grønt lys for utbytte, men Finanstilsynet har redusert muligheten banken har til å kjøpe tilbake egne aksjer. Nå vil imidlertid selskapet kjøpe tilbake aksjer for inntil 150 millioner kroner i løpet av året.

Selv om Bank Norwegian meldte om økte resultater utbytte til aksjonærene ved forrige kvartalspresentasjon, så økte også bankens tap på utlån.

I fjerde kvartal og i 2019 økte andelen misligholdte lån fra 7,8 til 13,1 prosent mot året før – målt som andelen lån der en betaling er mer enn 90 dager over forfall, mot hele utlånsporteføljen (såkalte Non-performing loans).

Avsetningene til tap på utlån øker også, fra 3,0 til 3,9 prosent av totale utlån, målt mot fjerde kvartal året før.

For hele året har banken satt av 1,63 milliarder til lånetap, opp fra 1,32 milliarder kroner året før.

Les også

Finanstilsynet vurderer å hindre Bank Norwegian fra å betale planlagt utbytte

Publisert:
Gå til e24.no