Nedtur for Uber i årets største børsdebut

Uber fikk ingen drømmestart på børslivet. Selskapets første handel skjedde nær syv prosent under noteringskursen. 

BØRSNOTERT: Etter å ha ønsket å gå på børs i lengre tid, kunne Uber-sjef Dara Khosrowshah og hans ansatte ringe i den berømte børsbjellen fredag.
Publisert:

Den største børsnoteringen siden Facebook gikk på børs, blir Ubers notering gjerne kalt. Selskapet var formelt tatt opp til handel allerede tidlig på dagen, men den første handelen lot vente på seg.

Like etter klokken 17.50 ble den første handelen gjort på 42 dollar. Dette er nær syv prosent under noteringskursen.

Rundt en halvtime senere handles aksjen rundt 43 dollar.

Det er generelt dårlig stemning i det amerikanske børsmarkedet fredag kveld. Alle de toneangivende indeksene faller markant.

– Dette er en veldig dårlig dag å børsnoteres på, sier tidligere NYSE-president Tom Farley ifølge Marketwatch.

Konkurrenten faller tungt

Sent torsdag kveld ble det kjent at Uber ville gå på børs med en noteringskurs på 45 dollar per aksje. Gjennom en IPO (initial public offering) har Uber hentet 8,1 milliarder dollar i forkant av noteringen. Dette førte til at selskapet hadde en verdsettelse på 82 milliarder dollar.

Etter den første handelen på Wall Street har selskapet nå en markedsverdi på 77 milliarder dollar, tilsvarende 672 milliarder norske kroner.

Uber-konkurrenten Lyft som gikk på børs for få uker siden faller rundt 9 prosent på Wall Street fredag. Selskapet er verdt drøye 15 milliarder dollar, ifølge CNBC.

Lyfts notering har også vært av det skuffende slaget. Selskapets aksje har falt mer enn 20 prosent fra noteringskursen, noe som har bidratt til mindre optimisme rundt Uber-noteringen.

Sjåførene streiket

De siste dagene har sjåfører for både Uber drevet massive streikeaksjoner over hele USA, samt i Storbritannia og Australia. Uber-sjåførene gjennomførte streiken for høyere lønn.

– Uber og Lyfts børsnotering vil gjøre sjefene til milliardærer, mens sjåfører lever i fattigdom, skriver en fagforening for taxisjåførene i New York, ifølge Fri Fagbevegelse.

Leder Bhairavi Desai i New York Taxi Workers Alliance sa til Business Insider tidligere i uken at Ubers planer for en storstilt børsnotering har sørget for at sjåførene reagerer mot de anser som urettferdige arbeidsvilkår.

Publisert:

Her kan du lese mer om