Kurshopp for Rec Silicon etter Kina-nyhet

Investorene ser forbi solenergiselskapets tap i fjerde kvartal og sender aksjen rett opp. Kjell Inge Røkkes Aker har nå en papirgevinst på over 200 millioner på få måneder.

SATSER PÅ SOL: Kjell Inge Røkke og Aker Capital kjøpte Jens Ulltveit-Moes aksjer i Rec Silicon i desember i fjor. Samlet kontrollerer Aker Capital 22,95 prosent av Rec.

Lise Åserud / NTB scanpix
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Rec Silicon-aksjen stiger 13 prosent på Oslo Børs etter at selskapet selv meldte at Kina har forpliktet seg til å kjøpe silisium fra USA.

Sjef Tore Torvund pekte i en melding på at han er fornøyd med at den første handelsavtalen mellom stormaktene innebærer at Kina har forpliktet seg til å kjøpe en viss mengde polysilisium i 2020 og 2021.

Les også

Røkke-dominerte Rec Silicon tapte 420 millioner kroner

Stor aksjegevinst for Røkke

Rec, som produserer silisium som brukes i solbransjen, skal ha fått opplyst av representanter fra amerikanske myndigheter at dette er en del av avtalen som ikke er offentlig tilgjengelig.

I slutten av januar ble det kjent at Kina opprettholder importtoll på silisium, men Rec skriver at de nevnte forpliktelsene overstyrer dette. Derfor vurderer det nå å starte opp prestisjeanlegget Moses Lake i USA.

Rec har siden 2013 vært hardt rammet av det spente forholdet mellom Kina og USA.

Selskapets viktigste anlegg, Moses Lake, ligger i USA, mens kundene for det meste holder til i Kina.

Så langt i år er solaksjen nå opp 70 prosent på Oslo Børs til kurs 4,56 kroner. De siste året har aksjen riktignok falt rundt 25 prosent.

Kjell Inge Røkke og Aker kjøpte i desember i fjor Jens Ulltveit-Moes aksjepost i Rec på 64,2 millioner aksjer til kurs 1,325 kroner.

Basert på fredagens kurs gir det Aker en gevinst på 204 millioner kroner på i overkant av to måneder.

Tapte 421 millioner

Kurshopper skjer tross svake resultater.

Rec Silicon fikk et resultat før skatt på minus 45,5 millioner dollar, eller 421 millioner kroner basert på dagens kurs.

Tapet skyldes i hovedsak nedskrivninger i forbindelse med investeringen i samarbeidsselskapet Yulin Joint Venture, samt lavere salgsvolum og priser.

I fjerde kvartal 2018 var resultatet før skatt på 13,4 millioner dollar, eller 124 millioner kroner basert på dagens kurs.

Driftsresultatet før nedskrivninger (ebitda) endte på minus tre millioner dollar, eller 28 millioner kroner, i fjorårets fjerde kvartal.

Inntektene fjorårets tremånedersperiode var på 32 millioner dollar, eller 296 millioner kroner, ned fra 49 millioner dollar, eller 454 millioner kroner, i samme periode året før.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksjelive
  2. Rec Silicon
  3. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Røkke-dominerte Rec Silicon tapte 420 millioner kroner

  2. Kina opprettholder straffetoll på silisium fra USA

  3. Rec-aksjen stiger og stiger - Aker og Røkke er i tenkeboksen

  4. Røkke har tjent 650 millioner på Rec

  5. Kraftig Rec Silicon-hopp på nedadgående børs