Kvartalsrapporter

Mowi betaler milliardutbytte i fjerde kvartal

Oslo Børs’ største oppdrettsselskap leverer et varslet resultatfall og et skuffende utbytte i fjerde kvartal, men melder samtidig om rekordnivåer i året som gikk.

STRINGER / Reuters
 • Ine Brunborg
Publisert:

Oppdrettsgiganten Mowi leverer et operasjonelt driftsresultat på 166 millioner euro i fjorårets siste kvartal, ned fra 213 millioner euro i samme kvartal året før.

Det kommer frem i selskapets rapport for fjerde kvartal.

Resultatfallet, som ble varslet i januar, var den gang under forventningene i markedet, som ifølge estimater innhentet av Infront Data var på 181 millioner euro. Disse er nå justert ned til 164 millioner euro.

Styret i selskapet har samtidig besluttet å betale et kvartalsutbytte på 2,60 kroner per aksje, tilsvarende totalt 1,2 milliarder kroner. Selskapet begrunner beslutningen med «gode markedsutsikter og en solid finansiell posisjon»

Det er samtidig under forventningene om 2,68 kroner per aksje, ifølge estimater innhentet av Infront Data.

Rekordår

Selskapet kan samtidig melde at både produksjonen og omsetningen var på et rekordhøyt nivå for 2019 sett under ett.

Mowi slaktet totalt 436.000 tonn med laks i 2019, der 116.000 tonn ble slaktet i fjerde kvartal alene. Det er ny rekord, ifølge selskapet.

Til sammenligning ble det slaktet totalt 375.000 i 2018 sett under ett, og 106.000 tonn i fjerde kvartal samme år.

Slaktevolumet ble også varslet på forhånd, da analytikerne ventet 110.000 tonn, som selskapet også selv guidet i forbindelse med tredjekvartalsrapporten.

Mowi holder samtidig fast på forventningene om å slakte totalt 450.000 tonn i løpet av 2020.

– 2019 var et nytt godt år finansielt for Mowi. Rekordhøye volumer i alle forretningsområder, gode laksepriser og relativt stabile kostnader resulterte i god inntjening og høye dividender. Jeg er veldig stolt av innsatsen fra mine 15 000 kollegaer som har bidratt til de gode resultatene, sier konsernsjef Ivan Vindheim i en pressemelding.

For 2019 sett under ett var driftsinntektene på 4,1 milliarder euro, opp fra 3,81 milliarder i 2018. Det er også ny rekord, ifølge selskapet.

For fjerde kvartal alene var de samlede driftsinntektene på 1,11 milliarder euro, litt opp fra 1,07 milliarder året før.

Sterkest slakt i Norge

Mowis norske virksomhet oppnådde et operasjonelt driftsresultat på 2,12 euro per kilo i fjerde kvartal, ned fra 2,44 euro året før.

I Skottland og Canada var disse tallene på henholdsvis 1,24 og negative 0,53 euro. Det er en nedgang fra fjorårets 2,32 og 1,42 euro per kilo. I Chile var det operasjonelle driftsresultatet på 0,79 euro per kilo i kvartalet, ned fra 1,25 euro året før.

I dagens melding trekker konsernsjef Ivan Vindheim frem økte laksepriser, men også utfordringer knyttet til utbruddet av det kinesiske coronaviruset.

– Lakseprisen økte betydelig i alle markeder gjennom kvartalet og videre i januar som resultat av sterk etterspørsel og lavere tilbudsvekst. Til tross for kortsiktige utfordringer knyttet til koronaviruset er utsiktene for Mowi gode, sier Vindheim.

Les også

Les mer: Mowi varslet om resultatet i januar

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Mowi
 3. Resultatrushet
 4. Aksjelive

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Mowi leverer bedre enn ventet

 2. Svakere enn ventet fra Mowi

 3. Mowi med bratt resultatfall preget av coronapriser

 4. Annonsørinnhold

 5. Kraftig resultatfall for Lerøy - slår likevel forventningene

 6. Mowi varsler om kraftig resultatfall